CELEBRITIES

Πέτρος Φιλιππίδης: Η σπάνια εμφάνιση μετά τις κατηγορίες που τον βαραίνουν

Προκόπης Οικονομόπουλος/Papadakis Press

Σε μία σπάνια εμφάνισή του στο κέντρο της Αθήνας, απαθανατίστηκε ο Πέτρος Φιλιππίδης. Ο ηθοποιός, που αντιμετωπίζει μία κατηγορία για βιασμό και δύο κατηγορίες για απόπειρα βιασμού, περπατούσε στην περιοχή του Συντάγματος φορώντας καπέλο, γυαλιά ηλίου και προστατευτική μάσκα, όταν ο φωτογραφικός φακός τον κατέγραψε.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης απαθανατίστηκε την 1η Ιουλίου, για πρώτη φορά σε δημόσια εμφάνισή του, μετά τον σάλο που προέκυψε από τις επώνυμες καταγγελίες εναντίον του από συναδέλφους του. Καταγγελίες που διατυπώθηκαν στην αυγή του ελληνικού #MeToo και όπως φάνηκε στη συνέχεια, έσπασαν το φράγμα της σιωπής και οδήγησαν σε νέες καταγγελίες, μεταξύ των οποίων κάποιες που αφορούσαν  κακουργήματα που δεν είχαν παραγραφεί.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που διενήργησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κώστας Σπυρόπουλος, ο Πέτρος Φιλιππίδης ήρθε αντιμέτωπος με ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού. Πρόκειται για τις αναφορές που αφορούσαν σε κακουργήματα και δεν είχαν παραγραφεί.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης στην πρώτη του εμφάνιση μετά από μήνες

Πέτρος Φιλιππίδης Γιάννης Νταρίλας/Papadakis Press
Πέτρος Φιλιππίδης Γιάννης Νταρίλας/Papadakis Press

Πέτρος Φιλιππίδης Γιάννης Νταρίλας/Papadakis Press

Η εξομολόγηση της Λένας Δροσάκη στο περιοδικό OK!

Μια από τις ηθοποιούς που κατήγγειλαν αρχικά τον Πέτρο Φιλιππίδη για σεξουαλική παρενόχληση, ήταν η Λένα Δροσάκη. Η ηθοποιός, παραχώρησε πρόσφατα συνέντευξη από κοινού με τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη στο περιοδικό OK!, όπου μίλησε για την εμπειρία της.

Η Λένα Δροσάκη ανέφερε ότι μετά την πρώτη γνωριμία τους, όταν εκείνη ήταν ακόμα φοιτήτρια και επισκέφθηκε τα γυρίσματα τηλεοπτικής σειράς στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Πέτρος Φιλιππίδης, ξεκίνησαν τα πιεστικά τηλεφωνήματα εκ μέρους του. «Και μετά, όταν έλα­βε αρνητική απάντηση, άρχισαν τα τηλεφωνήματα. Χυδαία, πιεστικά, με σεξουαλικό περιεχόμενο. Με απειλούσε πως αν δεν ενέδιδα, θα φρόντιζε να μην περάσω τις εξετάσεις του υπουργείου», υποστήριξε η Λένα Δροσάκη.

Η επόμενή τους συνάντηση ήταν στις εξετάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού. «Πάγωσα. Το μυαλό μου σαν να βγήκε από το σώμα μου, ήμουν μουδιασμένη, ανίκανη να αντιδράσω. Ύστερα απ’ αυτό κατάλα­βα γιατί τα θύματα των επιθέσεων δεν φωνάζουν και δεν διαμαρτύρονται. Είναι τέτοιο το σοκ που νιώθεις, ώστε δεν έχεις φωνή ή κοινή λογική. Το σώμα σου δεν σε υπακούει», ανέφερε μεταξύ άλλων η ηθοποιός. Έπειτα συναντήθηκαν ξανά μετά από χρόνια, στην παράσταση «Έγκλημα στο Orient Express» την οποία εκείνος σκηνοθετούσε κι εκείνη συμμετείχε ως πρωταγωνίστρια στον θίασο.

«Εξαρχής το κλίμα ήταν βαρύ σε εκείνη τη δουλειά, υπήρχε ένας φόβος, ένα “μάγκωμα” σε όλους όσοι συμμετείχαμε στον θίασο – ανάμεσά τους και μεγάλοι πρωταγωνιστές του θεάτρου. Εγώ τουλάχιστον έτσι ένιωθα. Στο τέλος ξεκίνησα ψυχοθεραπεία για να μπορέσω να αντέξω να πηγαίνω κάθε μέρα στις πρόβες. Σκεφτόμουν πολύ σοβαρά να φύγω. Το είχα πει μάλιστα στην ψυχοθεραπεύτριά μου κι εκείνη με προέτρεψε να αντιμετωπίσω κατάματα το πρόβλημα. “Αλλιώς” μου είπε “θα φτάσεις 70 χρόνων και η τρύπα από το τραύμα δεν θα έχει κλείσει”», ανέφερε η ηθοποιός.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τη Δευτέρα 14/06 το πειθαρχικό συμβούλιο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών συνεδρίασε, προκειμένου να αποφασίσει την τύχη που θα έχουν οι Πέτρος Φιλιππίδης και αποφάσισε τη διαγραφή του μετά τις καταγγελίες.

Στο νομικό σκέλος της υπόθεσης που αφορά τις κατηγορίες εναντίον του για βιασμό και απόπειρες βιασμού, αναμένεται το επόμενο διάστημα ο Πέτρος Φιλιππίδης να κληθεί εκ νέου σε απολογία, από την ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση.