CELEBRITIES

Οι διάσημοι του Hollywood «παίρνουν την ευθύνη για τον ρατσισμό» σε ένα άβολο βίντεο

Η Julianne Moore είναι μία από τις λευκές σταρ του Hollywood που συμμετέχουν στην καμπάνια «Παίρνω την ευθύνη». Invision/AP Jordan Strauss

Δεν ξέρω αν θα υπάρξει μια μέρα στην ιστορία μας που οι διάσημοι αυτού του κόσμου δεν θα νιώσουν πως οτιδήποτε συμβαίνει σε αυτόν τους αφορά. Ναι, θέλουμε φωνές που θα εκφράζουν ζητήματα δημόσια και τοποθετούνται με ειλικρίνεια απέναντι στα προβλήματα του κόσμου μας, αλλά μερικές φορές έρχεται και η ώρα που καλύτερα θα είναι να περιμένουν και να σιωπούν.

Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή της καμπάνιας την οποία ξεκίνησαν οι Kristen Bell, Kesha, Aaron Paul, Stanley Tucci, Bryce Dallas Howard, και Debra Messing. Η καμπάνια ονομάζεται #ITakeResponsibillity (εγώ παίρνω την ευθύνη).

Την καμπάνια έβγαλε στον αέρα η εταιρία παραγωγής Confluential Content σε συνεργασία με τον αμερικανικό οργανισμό NAACP (Εθνικός Οργανισμός για την Πρόοδο των Έγχρωμων Ανθρώπων) και στοχεύει στην ενεργοποίηση των λευκών ώστε να καταδικάσουν τον ρατσισμό και να υποστηρίξουν το κίνημα Black Lives Matter μέσω διαφόρων δράσεων. Ένα κίνημα που εμφανίστηκε ξανά δυνατότερο από ποτέ στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του George Floyd. Ωστόσο οι υπερβολικές ερμηνείες κάποιων από τους συμμετέχοντες δείχνουν ότι μάλλον αυτό το video δεν πέτυχε και τόσο τον σκοπό του.

«Παίρνω την ευθύνη για κάθε στιγμή που δεν έλεγξα, στην οποία ήταν πιο εύκολο να αγνοήσω κάτι παρά να το κατονομάσω. Για κάθε “όχι και τόσο αστείο” αστείο. Για κάθε άδικο στερεότυπο. Για κάθε κατάφορη αδικία μικρή η μεγάλη. Για κάθε φορά που παρέμεινα σιωπηλός. Για κάθε φορά που προσπάθησα να εκλογικεύσω την αστυνομική βία ή έκανα τα στραβά μάτια. Εγώ παίρνω την ευθύνη. Οι μαύροι άνθρωποι σφαγιάζονται στους δρόμους. Σκοτώνονται μέσα στα σπίτια τους. Είναι οι αδερφοί και οι αδερφές μας. Οι φίλοι μας. Η οικογένειά μας. Δεν θα τους παρακολουθούμε πλέον να σκοτώνονται. Δεν είμαστε πια περαστικοί. Δεν θα είμαστε ανέμελοι. Αρκετά» ανέφερε μεταξύ άλλων το πολύ καλό σενάριο του spot. Ένα σενάριο, που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα που ζουν από άκρη σε άκρη της χώρας τους οι Αμερικανοί πολίτες. Που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα που ζούμε όλοι απέναντι στον ρατσισμό.

«Προκειμένου εμείς ως έθνος να βρεθούμε σε ένα καλύτερο σημείο, πρέπει να προσαρμοστούμε στο πώς βλέπουμε ο ένας τον άλλο σε ανοιχτές και ειλικρινείς συζητήσεις που μπορεί κάποιες φορές να είναι και επώδυνες» αναφέρει ο πρόεδρος του NAACP Derrick Johnson σε ανακοίνωσή του, σχετική με την καμπάνια. «Ο αγώνας για τα ίσα δικαιώματα πάντα χρειαζόταν μια ευρεία συνεργασία με συμμάχους και συνεργάτες. Εκπέμπει δύναμη όταν οι λευκοί μπορούν να μιλούν ανοιχτά για τον ατομικό και συστημικό ρατσισμό και για το προνόμιο τους που στερεί από τους άλλους τα πλήρη δικαιώματά τους. Χρειαζόμαστε όλοι να ενωθούν μαζί μας στην πρώτη γραμμή του αγώνα για δικαιοσύνη και ισότητα», συμπλήρωνε.

Σαφώς και χρειάζονται όλοι. Σαφώς και οι προθέσεις ήταν μόνο καλές. Σαφώς και οι διάσημοι έχουν τη δύναμη να απευθύνονται σε ένα μαζικό κοινό που τους εκτιμά. Αλλά προς τι η υπερβολική δραματικότητα που τελικά τονίζει πόσο πολύ απέχει η ζωή αυτών των ανθρώπων από αυτών που όντως ζουν τις δραματικές καταστάσεις.

Στο κλιπ συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι: Sarah Paulson, Julianne Moore, Justin Theroux, Stanley Tucci, Aaron Paul, Kristen Bell, Mark Duplass, Bryce Dallas Howard, Debra Messing, Ilana Glazer, Kesha, Bethany Joy Lenz, Piper Perabo, Julianne Moore κ.α. Κάποιοι από τους σταρ που συμμετείχαν, σύμφωνα με τους χρήστες του Twitter, το έκαναν σαν να προσπαθούσαν να διεκδικήσουν το επόμενο Emmy της καριέρας τους. Τα αρνητικά σχόλια διαδέχονταν το ένα το άλλο με τα περισσότερα να τονίζουν την ανάγκη για χρηματικές δωρεές στις δομές του κινήματος της μαύρης κοινότητα και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντί για μία ακόμα δράση άνευ νοήματος.

Κάτι αντίστοιχο εξίσου συνέβη και με τη δράση #BlackOutTuesday, στην οποία τελικά συμμετείχαν διάσημοι από κάθε χώρο και όχι μόνο από τη μουσική βιομηχανία, γεμίζοντας «μαύρο» το Instagram και τελικά μειώνοντας τη δυναμική της. Ίσως την επόμενη φορά οι διάσημοι να περιμένουν λίγο περισσότερο και να συμμετέχουν πιο ουσιαστικά. Το σίγουρο είναι πως το FOMO δεν θα τους αφήσει να παραμείνουν σιωπηλοί.