CELEBRITIES

Kanye West: Φροντίζει για τη μόρφωση της κόρης του George Floyd και δωρίζει 2 εκατ. δολάρια στον αγώνα για δικαιοσύνη

Invision/AP Amy Harris

Μπορεί την τελευταία φορά που ασχοληθήκαμε με τα οικονομικά του Kanye West να ήταν στο πλαίσιο της ανεκδιήγητης και αχρείαστης κόντρας του με το περιοδικό Forbes, αλλά αυτή η φορά είναι πολύ διαφορετική. Κι αυτό γιατί ο Kanye West αντί να προσπαθεί να επιδείξει τον πλούτο του, αποφάσισε να τον διαθέσει κάπου που μετράει πραγματικά.

Ο Kanye West έκανε δωρεά ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων σε οργανισμούς που έχουν δημιουργηθεί στη μνήμη των Ahmaud Arbery, Breonna Taylor και George Floyd, που χάθηκαν από αυτή τη γη εξαιτίας του συστημικού ρατσισμού των ΗΠΑ και της αστυνομικής βίας. Οι οργανισμοί αυτοί ενισχύουν τις οικογένειες των θυμάτων και παράλληλα καλύπτουν τα νομικά έξοδα που χρειάζονται για να πετύχουν την πολυπόθητη δικαίωσή στα δικαστήρια των ΗΠΑ.

Παράλληλα ο Kanye West, δημιούργησε ένα ταμείο όπου θα συγκεντρωθούν δωρεές για να βοηθήσουν την 6 ετών κόρη του George Floyd, Gianna, να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο.

Ο Kanye West ονομάστηκε από το περιοδικό Forbes, ο πιο ακριβοπληρωμένος μουσικός του 2020 ενώ μπήκε επιτέλους και στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του περιοδικού. Όπως καταλαβαίνεις, το να δώσει κάτι πίσω είναι μάλλον αυτονόητο για εκείνον ως μέλος της ευρύτερης κοινότητας των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του στο περιοδικό Variety, ο Kanye West πρόκειται να κάνει περαιτέρω δωρέες σε μαύρους επιχειρηματίες της πόλης από όπου κατάγεται, του Chicago. Εκεί βρέθηκε ο Kanye West στις 4 Ιουνίου προκειμένου να συμμετέχει σε ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία ενάντια στη μαύρη κοινότητα στο πλαίσιο του κινήματος “Black Lives Matter”. Φορώντας μάσκα προσώπου και φούτερ με κουκούλα, ο Kanye West εθεάθη να περπατά μαζί με τους υπόλοιπους διαδηλωτές στην πόλη του Chicago.

Οι διαδηλώσεις δεν έχουν σταματήσει από την ώρα που δόθηκε στη δημοσιότητα το video που δείχνει τη σύλληψη του George Floyd από τον Derek Chauvin. H αστυνομία κλήθηκε στο σημείο όταν ένας ταμίας υποπτεύθηκε πως το χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων που έλαβε από τον George Floyd ήταν πλαστό. Ο άοπλος άνδρας συνελήφθη και ο λευκός αστυνομικός γονάτισε πάνω στον λαιμό του και παρέμεινε σε αυτή τη στάση για περίπου 9 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα ο George Floyd του έλεγε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει, ζητούσε τη μαμά του, υπέφερε, μέχρι που έχασε τις αισθήσεις του. Ο θάνατος του διαπιστώθηκε λίγα λεπτά μετά στο νοσοκομείο.

Ο Derek Chauvin και τρεις ακόμα συνάδελφοί του απολύθηκαν από την αστυνομία και πέρασαν ημέρες μέχρι να συλληφθεί τουλάχιστον ο πρώτος από αυτούς. Ο πρώην αστυνομικός αντιμετωπίζει κατηγορίες φόνου δευτέρου βαθμού. Πλέον έχουν καταχωρηθεί ποινικές διώξεις και για τους τρεις επιπλέον αστυνομικούς που βρίσκονταν εκεί, τον 37χρονο Thomas Lane, τον 34χρονο Tou Thao και τον 26χρονο Alexander Kueng. Οι κατηγορίες τους αφορούν συνέργεια σε φόνο δευτέρου βαθμού χωρίς πρόθεση και σε ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού.

Τα άλλα πρόσωπα που δίνουν το όνομά τους στους οργανισμούς τους οποίους ενισχύει με τις δωρεές του ο Kanye West ήταν πρόσωπα που έχουν σκοτωθεί πριν καιρό στις ΗΠΑ. Ο Arbery θεωρείται ότι πυροβολήθηκε από έναν πατέρα κι έναν γιο που τον πέρασαν για ληστή, ενώ εκείνος έκανε jogging. Η Taylor πυροβολήθηκε από την αστυνομία στο σπίτι της κατά τη διάρκεια έρευνας της αστυνομίας για ναρκωτικά για ύποπτο που είχε ήδη συλληφθεί.