ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

#Blackouttuesday: Η Rihanna, η Cara Delevingne, η Bella Hadid και όλο το Instagram σε μία διαφορετική διαμαρτυρία

John Minchillo AP Photo

Τα social media έχουν γεμίσει με μαύρα τετράγωνα κι αυτό δεν είναι απλά ενός λεπτού σιγή, είναι ένα κίνημα που κραυγάζει με κάθε τρόπο τη συμπαράσταση των ανθρώπων ανεξάρτητα από το χρώμα που φέρει το δέρμα τους στην κοινότητα των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ. Μία κοινότητα που δεν μπορεί πια να παρακολουθεί σιωπηλή τα μέλη της να δολοφονούνται στον δρόμο από αυτούς που υποτίθεται ότι τους προστατεύουν. Το κίνημα λέγεται #BlackoutTuesday και έχει κατακλήσει τα social media διάσημων και μη προσώπων.

Η κίνηση αυτή ανακοινώθηκε τη Δευτέρα 1 Ιουνίου και αρχικά αφορούσε τα μέλη της μουσικής βιομηχανίας. Ωστόσο κατέκλυσε το Instagram σε σύντομο χρονικό διάστημα και το feed γέμισε με μαύρα τετράγωνα. Έτσι ενώ περιμέναμε σταρ όπως η Rihana και η Britney Spears να ρίξουν «μαύρο» στο Instagram τους, οι διάσημες φωνές που μετρήσαμε ήταν πολύ περισσότερες και από πολύ περισσότερους χώρους. H τραγική αφορμή ήταν η ίδια με την οποία η Αμερική «φλέγεται» απο ειρηνικές πορείες διαμαρτυρίας, αλλά και περιστατικά λιγότερο ειρηνικά από άκρης σε άκρη των ΗΠΑ. Η δολοφονία του George Floyd κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από τον λευκό Αμερικανό Derek Chauvin.

Τι θέλει να πετύχει το #Blackouttuesday;

Η ιδέα πίσω από την κίνηση αυτή είναι ότι απέχοντας για μία μέρα από τα social media, τα οποία παράλληλα γεμίζουν με κενές εικόνες, είναι ότι όλοι θα πάρουν τον χρόνο μακριά από αυτά για να εκπαιδευτούν στο κίνημα Black Lives Matter. Οι διοργανωτές είπαν ότι ήθελαν η Τρίτη 2 Ιουνίου να είναι «μία ημέρα αποχής από τη δουλειά και επανασύνδεσης με την κοινότητά μας, μέσα από μία επείγουσα έκκληση που προκαλεί την ευθύνη και την αλλαγή».

Μπορείς κι εσύ να λάβεις μέρος σε αυτό (ειδικά να είσαι μέλος της μουσικής βιομηχανίας) αναρτώντας μία μαύρη εικόνα στο Instagram σου, μην συμμετέχοντας σε αυτά για μία ημέρα και χρησιμοποιώντας τον χρόνο σου για να μάθεις για το κίνημα που ήρθε ξανά στο προσκήνιο με τη δολοφονία του George Floyd.

Ο George Floyd είναι το τελευταίο μόνο από τα πολλά θύματα του συστημικού ρατσισμού στις ΗΠΑ. Το κίνημα Black Lives Matter συστάθηκε το 2013 μετά την αθώωση του George Zimmerman για τον θάνατο του εφήβου Traybon Martin από τα πυρά του την προηγούμενη χρονιά.

Οι stars που απείχαν από τα social media

«Δεν αγοράζουμε τίποτα και δεν πουλάμε τίποτα επίσης. Συμμορία συμμορία!» έγραψε η Rihanna στο post της στο Instagram, τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η μορφή διαμαρτυρίας αυτή είναι ουσιαστικά μια αποχή για όλους από τις δραστηριότητες τους ακόμα και τις οικονομικές στα social media. Απεργία κανονική δηλαδή.

«Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο κόσμος είναι αγάπη. Η καρδιά μου σπάει για τους φίλους μου της μαύρης κοινότητας και για όλα όσα συμβαίνουν τώρα στη χώρα μας. Νομίζω ότι τώρα το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ακούσουμε, να μάθουμε, να γίνουμε καλύτεροι και να χρησιμοποιήσουμε τη φωνή μας για καλό» είπε η Britney Spears ανακοινώνοντας τη συμμετοχή της στο κίνημα #Blackouttuesday.

H Katy Perry με τη σειρά της αναφέρθηκε στο προνόμιο του να είναι λευκή τονίζοντας ότι πάντα την ενδιέφερε το πώς θα το αξιοποιήσει για να κάνει καλό. Η συμμετοχή της στο κίνημα αυτό ήταν η πρώτη της κίνηση. «Εύχομαι η #Blackouttuesday να δώσει σε όλους μας (ιδιαίτερα στη μουσική βιομηχανία) μία ευκαιρία να πάρουμε αυτά που μαθαίνουμε και να τα βάλουμε στη ζωή μας από την Τετάρτη και κάθε μέρα στο μέλλον. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να υποστηρίξουμε το κίνημα που απαιτεί δικαιοσύνη και ισότητα», σημείωσε αναφέροντας τους οργανισμούς στους οποίους θα έκανε δωρεές και καλώντας και άλλους να κάνουν το ίδιο.

Οι Drake, Mariah Carey, Alexandra Burke, Diddy, Jamie Fox, Ariana Grande, DJ Khaled κ.α. ήταν οι μουσικοί που επίσης συμμετείχαν στο #Blackouttuesday και έγραψαν σε hashtag ότι αυτό το show πρέπει να σταματήσει προσωρινά. Η παύση εργασιών της μουσικής βιομηχανίας είναι ένας τρόπος για τους καλλιτέχνες να δείξουν συμβολικά ότι δεν τους ενδιαφέρει να δημιουργούν σε έναν κόσμο ανισότητας. Και είναι ένα πολύ ηχηρό μήνυμα.

Το Hollywood δεν είναι μόνο μουσική

Σύντομα το μήνυμα διαδόθηκε και εκτός της κοινότητας των μουσικών. Η Bella Hadid έγραψε στο Instagram της «Αυτό δεν είναι μια στιγμή, είναι ένα κίνημα που ουρλιάζει ότι οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία».

Η Cara Delevignge με τη σειρά της σημείωσε: «Καταλαβαίνω ότι δεν θα καταλάβω ποτέ αλλά υποστηρίζω την #blackouttuesday». H Kylie Jenner πρόσθεσε το όνομά της σε όσους υποστήριξαν την κίνηση. To ίδιο έκανε και η Kaley Cuoco.

Οι star του NBA όπως ο LeBron James και ο Stephen Curry συμμετείχαν επίσης στην διαμαρτυρία του #Blackouttuesday, όπως επίσης και η χήρα του Kobe Bryant, Vanessa.

Η κριτική που δέχτηκε το κίνημα του #Blackouttuesday

Η κίνηση της μουσικής βιομηχανίας χαιρετήθηκε από τις μουσικές πλατφόρμες της Apple της Amazon αλλά και από το Spotify, ωστόσο συνάντησε και αντιδράσεις. Όπως συμβαίνει σε κάθε καιρό που χαρακτηρίζεται ταραγμένος υπήρξαν άνθρωποι που θεώρησαν ότι η «σιγή ασυρμάτου» για μια ολόκληρη ημέρα αντί της ενημέρωσης για τα τεκταινόμενα στην Αμερική μάλλον πλήττει παρά βοηθά το κίνημα.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση της Jameela Jamil που είπε ότι παρόλο που σέβεται αυτόν τον τρόπο διαμαρτυρίας θα συνεχίζει να παρέχει πληροφορίες για τους ακτιβιστές. «Αντι για blackout εγώ θα φωτίσω τους μαύρους ακτιβιστές, το εκπαιδευτικό υλικό και τις πληροφορίες που υπάρχουν για δωρεές, ενώ θα προωθώ εικόνες που δείχνουν την αλήθεια των διαμαρτυριών μας», έγραψε μεταξύ άλλων στο Instagram.