CELEBRITIES

Ο Χάρης Ρώμας μιλά πρώτη φορά για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε, τον Πέτρο Φιλιππίδη και τον Δημήτρη Λιγνάδη

Papadakis Press/Δημήτρης Πελέκης

Το τέλος της πολυετούς συνεργασίας του ηθοποιού με τον ΑΝΤ1 και η αρχή των νέων του επαγγελματικών βημάτων, ήταν η αφορμή για να παραχωρήσει ο Χάρης Ρώμας μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του.

Μία αρκετά αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε ο Χάρης Ρώμας στο περιοδικό ΟΚ! και τον δημοσιογράφο, Γιάννη Πουλόπουλο. Μεταξύ άλλων, ο ηθοποιός και σεναριογράφος αναφέρθηκε στις καταγγελίες που έχουν κατακλύσει τον χώρο του θεάτρου, το ελληνικό #MeToo, αλλά και τους Πέτρο Φιλιππίδη, Γιώργο Κιμούλη και Δημήτρη Λιγνάδη, των οποίων τα ονόματα βρίσκονται στο εδώλιο. Παράλληλα, εκμυστηρεύτηκε τη δική του εμπειρία σεξουαλικής παρενόχλησης, η οποία επαναλήφθηκε δυο φορές.

Χάρης Ρώμας: «Προσωπικά εμένα μου έτυχε δυο φορές να δεχτώ σεξουαλική πρόταση – παρενόχληση»

Αναφερόμενος στου συναδέλφους του, οι οποίοι κατηγορούνται για λεκτική, σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση, ο Χάρης Ρώμας ανέφερε πως «Είναι απαράδεκτοι. Εγώ από την πρώτη στιγμή στάθηκα στο πλευρό των γυναικών και των αντρών που θέλησαν να μιλήσουν. Και μακάρι να το είχαν κάνει νωρίτερα. Ξέραμε όλοι ότι στο χώρο του θεάματος, λόγω του μεγάλου ποσοστού ανεργίας, οι άνθρωποι βρίσκονται συχνά σε θέση ανάγκης, οπότε δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για κατάχρηση εξουσίας. Πάντα γινόταν αυτό με κάποιο τρόπο» ανέφερε στην αρχή ο ηθοποιός καταδικάζοντας τους θύτες και υπερασπίζοντας τα θύματα του κλάδου της υποκριτικής.

«Σε αρκετούς από εμάς, όταν ήμασταν νεότεροι, έγιναν ανήθικες προτάσεις, όπου για να πάρεις έναν ρόλο θα έπρεπε να προσφέρεις το ανάλογο σεξουαλικό αντίτιμο» πρόσθεσε ο Χάρης Ρώμας και στη συνέχεια εκμυστηρεύτηκε την προσωπική του εμπειρία. «Προσωπικά εμένα μου έτυχε δυο φορές να δεχτώ σεξουαλική πρόταση -παρενόχληση, αλλά ήταν κάτι που το αντιμετώπισα αμέσως και δεν μου άφησε κατάλοιπα. Είναι άλλο βέβαια το να υποστεί κάποιος κακοποίηση -λεκτική, σωματική ή ψυχολογική. Και ακόμη περισσότερο βιασμό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το ελληνικό #MeToo βάζει τροχοπέδη στους επιτήδειους καταχραστές

«Χαίρομαι που ο χώρος του θεάτρου έγινε η αφορμή για να πάρει μεγάλη διάσταση το #MeToo, ώστε να μπορούν και άνθρωποι που εργάζονται σε άλλες δουλειές και αισθάνονται αδύναμοι. Άνθρωποι που δεν τολμούν να δημοσιοποιήσουν αυτό που τους συμβαίνει, να αντιδράσουν σε όποια μορφή κακοποίησης» σημείωσε ο Χάρης Ρώμας, αναφερόμενος στη σπουδαία σημασία του κινήματος.

«Ξέρω ότι μέσα από τη διαδικασία του #MeToo, αυτοί που έχουν την τάση να καταχραστούν την εξουσία τους θα το σκεφτούν διπλά και τριπλά. Γιατί θα ξέρουν ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολύ μεγάλα προβλήματα. Πρέπει, ωστόσο, να τονίσω ότι όλα όσα καταγγέλθηκαν αφορούν ένα μικρό ποσοστό καλλιτεχνών. Είναι εντελώς σοκαριστικό να αποκαλύπτονται για μεγάλα ονόματα του θεάτρου ότι συμπεριφέρονταν με αυτόν τον τρόπο» πρόσθεσε στη συνέχεια.

Ο Χάρης Ρώμας απορρίπτει τις μελλοντικές του συνεργασίες με τον Πέτρο Φιλιππίδη και τον Γιώργο Κιμούλη

«Όταν μου προτάθηκε να συμπρωταγωνιστήσουμε με τον Πέτρο Φιλιππίδη, με κράτησαν πίσω οι φήμες που κυκλοφορούσαν γύρω από το όνομά του. Εκείνος θα έκανε τον Ταρτούφο κι εγώ τον Οργκόν. Ακόμα κι αν δεν τολμούσε να συγκρουστεί μαζί μου, σκέφτηκα ότι θα ήταν πολύ δύσκολη η θέση μου να βάλω φρένο σε συμπεριφορές απέναντι σε πιο αδύναμους ιεραρχικά συναδέλφους μου. Γιατί, λοιπόν, να περάσω μια σεζόν “παίζοντας ξύλο”; Προτίμησα να το αποφύγω» ανέφερε ο Χάρης Ρώμας, ο οποίος απέρριψε τη συνεργασία του με τον Πέτρο Φιλιππίδη, εξαιτίας των κατηγοριών εναντίον του.

«Ευθαρσώς λέω, πλέον, ότι θα απέφευγα να δουλέψω με τον Γιώργο Κιμούλη, παρόλο που αδιαμφισβήτητα είναι μεγάλο ταλέντο» κατέληξε ο ηθοποιός, αναφερόμενος στον Γιώργο Κιμούλη.

Η περίπτωση του Δημήτρη Λιγνάδη

«Είχα ακούσει για εκείνο το περιστατικό που τον μαχαίρωσαν και κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του. Αλλά πίστεψα ότι είχε έρθει σε εμπλοκή με κάποιον αλλοδαπό, όπως είχε διαρρεύσει τότε. Η φήμη που κυκλοφορεί ότι αυτός που του επιτέθηκε ήταν ο πατέρας ενός ανήλικου παιδιού τώρα έφτασε στα αυτιά μου. Επειδή όμως και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας, δεν συνεχίζω περαιτέρω» δήλωσε ο Χάρης Ρώμας για το περιστατικό του μαχαιρώματος, του οποίου ιστορία ήταν τελικά διαστρεβλωμένη.

«Με τον Λιγνάδη δεν ήμασταν ποτέ φίλοι για να γνωρίζω περισσότερα. Είχαμε συναντηθεί δυο-τρεις φορές, εκείνος ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κι εγώ ως αντιπεριφερειάρχης Αττικής στον τομέα του Πολιτισμού. Από αυτές τις επαφές που είχαμε είδα έναν καλλιεργημένο άνθρωπο, που είναι 100% καλλιτέχνης. Τα υπόλοιπα πώς να τα ξέρω, όταν αφορούν μια σκοτεινή πλευρά;», κατέληξε.