CELEBRITIES

Χάρης Ρώμας: «Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι η κορυφή του παγόβουνου»

Papadakis Press Γιάννης Νταρίλας

Στην εκπομπή «Οι Αταίριαστοι» εμφανίστηκε το πρωί της Δευτέρας, 22 Φεβρουαρίου ο Χάρης Ρώμας. Ο ηθοποιός και δημιουργός πολλών μεγάλων τηλεοπτικών επιτυχιών, μίλησε όπως ήταν αναμενόμενο για το θέμα των ημερών, τις καταγγελίες στον χώρο του θεάτρου αλλά και πιο συγκεκριμένα τη σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος πλέον αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό κατά συρροή.

Ο Χάρης Ρώμας τόνισε ότι ως καλλιτέχνης που δραστηριοποιείται τόσα χρόνια στον κλάδο γνωρίζει όλους τους ανθρώπους που εμπλέκονται στα σκάνδαλα που έχουν βγει αυτό το διάστημα στην επιφάνεια. «Η αίσθηση είναι διττή», απάντησε στο πώς αισθάνεται με αυτόν τον καταιγισμό αποκαλύψεων, και συνέχισε: «Από τη μία υπάρχει μία λύπη για αυτόν τον καταιγισμό αποκαλύψεων, από την άλλη υπάρχει μία χαρά διότι πιστεύω πως έφτασε η στιγμή να σπάσουν αποστήματα χρόνων που έχουν να κάνουν με την κατάχρηση εξουσίας».

Ο Χάρης Ρώμας σε μία τοποθέτηση «ποταμό» για όσα συμβαίνουν στον χώρο του θεάτρου

«Θα το ξαναπώ, ο Δημήτρης Λιγνάδης που τελοσπάντων κατηγορείται, ή γιατί υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητος και πρέπει να υπάρχει σε ένα κράτος δικαίου, ας το πω κι εγώ ο σκηνοθέτης και ηθοποιός είναι η κορυφή του παγόβουνο, που η βάση του είναι βορβορώδης και μελανή», σημείωσε ο Χάρης Ρώμας.

«Όλοι μας έχουμε προσωπικές εμπειρίες σε έναν χώρο που υπάρχει μεγάλη ανεργία και μεγάλο πάθος για να κάνεις αυτό το επάγγελμα πράξη, είναι πρόσφορο το έδαφος για να μπορέσουν κάποιοι άνθρωποι με απωθημένα, κόμπλεξ και παθογένειες, να εκμεταλλευτούν με κάθε τρόπο τα νέα παιδιά. Είτε με ψυχολογική παρενόχληση και κακοποίηση η οποία για μένα είναι εξίσου αισχρή, είτε με σεξουαλική παρενόχληση και προσβολή της γεννετήσιας αξιοπρέπειας», εξήγησε ο Χάρης Ρώμας.

Ο ίδιος απάντησε για το αν όλα αυτά που ακούγονται τις τελευταίες εβδομάδες, ήταν κοινό μυστικό στον χώρο του θεάτρου. «Κατάχρηση εξουσίας υπήρχε η αίσθηση και η βεβαιότητα μπορώ να πω ότι υπάρχει, εφόσον ξέρουμε τις αδυναμίες του χώρου. Ενός χώρου που πάντα η ζήτηση είναι πολύ μικρότερη από την προσφορά. Εκεί είναι πρόσφορο το έδαφος για να υπάρξει κατάχρηση εξουσίας. Την έκταση της κάθε κατάχρησης δεν τη ξέραμε. Εγώ προσωπικά, αν την ήξερα, θα είχα αντιδράσει. Να είστε σίγουρος γι’ αυτό», τόνισε ο Χάρης Ρώμας.

«Κι εγώ ακούω πολλούς να λένε πως όλοι ξέραμε. Και εμένα μου το είπαν κατάμουτρα, με καλή διάθεση, “έλα μωρέ που δεν ήξερες για τον…”. Όχι δεν ήξερα! Και πολλοί δεν ξέραμε. Άλλο οι φήμες. Αν πιστεύαμε τις φήμες, τότε θα έπρεπε να έχουν καταλυθεί πολλές προσωπικότητες και να έχουν ξεσκιστεί πολλές αξιοπρέπειες αδίκως. Πολλές φήμες ξέρουμε πως είναι ψεύτικες, γι’ αυτό και λέγονται φήμες. Δεν μπορεί να στηριχθεί κάποιος στις φήμες», σημείωσε ο Χάρης Ρώμας.

«Εγώ για την περίπτωση Λιγνάδη είχα ακούσει πριν 20 χρόνια πως κάποιος του επιτέθηκε στην είσοδο της πολυκατοικίας και μου φάνηκε επαρκές το ότι μπορεί να είναι ένας Ρουμάνος που μπορεί να είχε νταραβέρι, για να το πω λαϊκά. Γιατί να μου μπει στο μυαλό πως είναι ο πατέρας ενός ανήλικου που πήγε να εκδικηθεί; Και αν ακούστηκε, γιατί να πρέπει αυτή τη φήμη να την υιοθετήσω;», συμπλήρωσε ο ηθοποιός.

Αναγνωρίζοντας πώς συμφωνεί σε αυτό το σημείο περί των φημών στις οποίες δεν μπορεί να βασιστεί κανείς, με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Χάρης Ρώμας σημείωσε για εκείνη ότι «έχει παραιτηθεί και δεν το ξέρει».

«Αν δεν σε αποδέχεται ο κόσμος του Πολιτισμού δεν έχει κανένα νόημα να υπάρχεις», είπε ο Χάρης Ρώμας στην εκπομπήτου ΣΚΑΪ και συμπλήρωσε: «Καλύτερα ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης να αναλάβει κάποιες ευθύνες παραπάνω. Δεν είναι δική μου δουλειά να ορίσω κανένα, φαντάζομαι ότι θα παραιτηθεί ή θα της ζητηθεί η παραίτηση εφόσον το χειρίστηκε άκομψα. Αλλά θα πρέπει να είμαστε δίκαιοι. Δεν είναι υποχρεωμένη, αγαπητοί φίλοι, η Μενδώνη να ξέρει ποιος είναι ο Λιγνάδης στην προσωπική του ζωή, όπως δεν είμαστε κι εμείς. Ούτε είναι υποχρεωμένη να κάνει τον ντετέκτιβ ψάχνοντας κάποιες φήμες. Πότε πλήθυναν αυτές οι φήμες;».

«Εγώ δεν είμαι από αυτούς τους ανθρώπους που τώρα που βράζει το καζάνι θέλουν να κρατήσουν ίσες αποστάσεις. Έχω ακούσει συναδέλφους που μιλούν για τα θύματα κλπ… Δεν είναι η στιγμή ούτε για να λυπηθώ τον Λιγνάδη ούτε τους άλλους που ξέρετε, που έχουν κακοποιήσει γυναίκες με τον χειρότερο τρόπο και τις έχουν κλειδώσει σε καμαρίνια. Έχουν κάνει απρέπειες φοβερές, ζητώντας τηλεφωνικά να κάνουν σεξ με το ζόρι ή δεν ξέρω τι ακούω. Μπορεί σαν συνάδελφοι να είναι ταλαντούχοι ή να έχουμε συνυπάρξει. Τώρα δεν είναι η στιγμή ούτε να σωπάσει κανείς ούτε να λυπηθεί», ξεκαθάρισε σε άλλο σημείο ο Χάρης Ρώμας.

«Τώρα η οργή περισσεύει και πρέπει να μπουν τα πράγματα στη θέση τους. Είναι μια λαμπρή ευκαιρία να υπάρξει κάθαρση. Το απόστημα ήδη έσπασε… Είναι να ευκαιρία να μπουν νομοθετικά πλαίσια και από την πλευρά της κυβέρνησης και από το ΣΕΗ, να μπει κώδικας δεοντολογίας ακόμη και για τις σχολές και τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφέρονται», συμπλήρωσε ο ηθοποιός.

«Να μην λυπάστε γιατί δεν αφορά όλους μας. Το είχα πει ξανά, γιατί δεν έχει ακουστεί κάτι για κατάχρηση εξουσίας από τη Δανδουλάκη, τον Βαλτινό, τη Ντενίση; Όλους αυτούς τους ανθρώπους που είναι θιασάρχες χρόνια. Γιατί δεν είχα πρόβλημα με έναν ηθοποιό; Γιατί τους σεβάστηκα! Η μεγαλύτερη χαρά είναι όταν γίνεται μια ομαδική δουλειά και όλοι μαζί μοιράζονται ένα τέλειο αποτέλεσμα. Και όχι ο κάθε “ταλαντούχος” ή πραγματικά ταλαντούχος να εκμεταλλεύεται τη θέση δύναμης. Γιατί να πού οδηγεί η δύναμη», επεσήμαενο ο Χάρης Ρώμας και ξεκαθάρισε ότι δεν λυπάται ούτε για τον φερόμενο ως δράστη των σεξουαλικών εγκλημάτων που του αποδίδεται.

«Δεν μπορώ ούτε να λυπηθώ για αυτό που συμβαίνει σε αυτόν τον άνθρωπο που ξεσκίζεται και όλοι είναι έτοιμοι να τον κόψουν κομματάκια. Είναι φρικιαστικό αυτό που συμβαίνει, το βλέπω μπροστά μου αυτό που θα συμβεί αλλά δεν μπορώ κι εγώ να αντιδράσω και δεν είναι και η στιγμή. Γιατί όταν έχει κακοποιηθεί τόσος κόσμος… Όταν αναφέρονται ΜΚΟ και δομές προσφύγων που ένανα trafficking και στέλνανε παιδάκια σε σπίτια, αυτό είναι το μεγάλος μας πρόβλημα. Ο Πολιτισμός ξεκινά μετά από αυτό», κατέληξε ο Χάρης Ρώμας