ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημήτρης Λιγνάδης: Η στιγμή που το ΣΕΗ τον διέγραψε ισόβια

Papadakis Press Μιχάλης Αρχοντίδης

Την οριστική και δια βίου διαγραφή του Δημήτρη Λιγνάδη από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών αποφάσισε η έκτακτη γενική συνέλευση του σωματείου την Κυριακή 11 Απριλίου. Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε στη θερινή σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στο «Σχολείον της Αθήνας». Τα μέλη του ΣΕΗ που συμμετείχαν φορώντας τις προστατευτικές μάσκες τους και θέλοντας να συμμετέχουν σε μία τέτοια σημαντική απόφαση, έριξαν την ψήφο τους και αποφάσισαν.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης αποφασίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία (332 υπέρ, 9 κατά και 3 λευκά) να τεθεί εκτός του ΣΕΗ διά βίου. Ο πρώην Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, σκηνοθέτης και ηθοποιός παραμένει προφυλακισμένος αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες του κατά συρροή βιασμού.

Η στιγμή της απόφασης καταγράφηκε σε video που η ηθοποιός και σεναριογράφος, Σάρα Γανωτή μοιράστηκε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook. Ο Δημήτρης Λιγνάδης βρίσκεται εκτός του Σωματείου του και τα χειροκροτήματα πέφτουν βροχή. Αφού πρώτα βέβαια ακούγεται από την ίδια, ένα επιφώνημα έκπληξης μπροστά στις αρνητικές ψήφους και τα λευκά ψηφοδέλτια.

H ανακοίνωση του ΣΕΗ για την απόφαση ο Δημήτρης Λιγνάδης να διαγραφεί δια βίου

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, σχετική ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών: «Μετά από μυστική ψηφοφορία (όπως εκ νόμου προβλέπεται), με ψήφους 332 υπέρ, 9 κατά και 3 λευκά ψηφίστηκε με απόλυτη πλειοψηφία η οριστική διαγραφή του Δημήτρη Λιγνάδη από τα μητρώα του Σωματείου μας. Το σκεπτικό της πρότασης διαγραφής εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν το εξής: “Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 8 του Kαταστατικού του σωματείου μας: “…Ενεργά μέλη του Σ.Ε.Η. διαγράφονται από τοΣωματείο: ….5- Εάν βαρύνονται με αντισωματειακή ή αντισυνδικαλιστική ενέργεια ή φασιστική δράση και έχουν προβεί σε πράξεις που αντιβαίνουν στο κοινό αίσθημα δικαίου και ανθρωπισμού. Η διαγραφή γίνεται με απόφαση της Γ.Σ. και ύστερα από πρόταση του Πειθαρχικού Συμβουλίου ή του Διοικ. Συμβουλίου του Σ.Ε.Η…”».

Αναλυτικότερα το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών στηρίζει την απόφασή του να διαγραφεί από αυτό διά βίου ο Δημήτρης Λιγνάδης: «-τόσο στο περιεχόμενο των καταγγελιών που έχουν υποβληθεί στο σωματείο μας, όσο και στο περιεχόμενο των καταγγελιών που έχουν εν γένει δημοσιευτεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, εναντίον του Δημήτρη Λιγνάδη, που αν μη τι άλλο αφορούν σε ενέργειες και πράξεις που αντιβαίνουν στο κοινό αίσθημα δικαίου και ανθρωπισμού, αλλά κι επικουρικά στην εν γένει δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης,

-στους αντισωματειακούς ισχυρισμούς του στο απολογητικό του υπόμνημα ενώπιον της 19ης Τακτικής Ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Αθηνών για τα αποδιδόμενα σ΄ αυτόν ποινικά αδικήματα (το οποίο δόθηκε πλήρες στην δημοσιότητα εκ μέρους του), όπου επί λέξει αναφέρει -μεταξύ άλλων- τα εξής: “…Η υπόθεση αυτή είναι κατασκευασμένη από δικηγόρους που είναι νομικοί σύμβουλοι του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.) και ως υποδομή έχει την ευθεία αντιπαράθεσή μου εδώ και χρόνια με τα πρόσωπα που συγκροτούν το ΔΣ για τον τρόπο που διαχειρίζονται την Ένωση Ελλήνων Ηθοποιών και τα χρήματα που έρχονται στην κατοχή τους κι εξαιτίας αυτής της αντιπαραθέσεως υπάρχει χρόνια εχθρότητα μεταξύ εμού κι αυτών….” και

-στον αντισωματειακό και αντισυνδικαλιστικό ισχυρισμό του για συμπτωματική και όχι αξιοκρατική ανάδειξη μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου μας, με καταφανή την ευθεία από την πλευρά του συκοφάντηση των νόμιμων, καταστατικών, δημοκρατικών συλλογικών διαδικασιών του σωματείου μας και όλων των συναδέλφων που συμμετείχαν σ΄ αυτές».