CELEBRITIES

7 διάσημοι που μίλησαν για την ψυχική υγεία και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν

ⓒ 2021 Kirsty Wigglesworth/Associated Press

Μπορεί να νομίζεις ότι οι διάσημοι μοιάζουν να έχουν όλα όσα θα επιθυμούσε κανείς. Η δόξα, τα χρήματα, η καλή εμφάνιση και η καλοτυχία μοιάζουν να είναι όλα στο τσεπάκι τους. Ακόμα και οι διάσημοι όμως, έχουν έρθει αντιμέτωποι στη ζωή τους με προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, ενώ κάποιοι έχουν κληθεί να διαχειριστούν διαγνώσεις όπως αυτή της διπολικής διαταραχής.

Η ψυχική υγεία δεν είναι πια ταμπού και τα προβλήματά της μπορούν να επηρεάσουν τους πάντες. Το απέδειξαν και οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες, στους οποίους οι αθλητές μίλησαν για τις τεράστιες πιέσεις που δέχονταν στον ψυχισμό τους ως πρωταθλητές (τρανταχτά παραδείγματα η Simone Biles που αποσύρθηκε για λόγους ψυχικής υγείας από τα αγωνίσματα, αλλά και η Raven Saunders που παραδέχτηκε ότι κάποτε είχε φτάσει κοντά στην αυτοκτονία). Οι διάσημοι αυτής της Γης, είτε προέρχονται από τον κόσμο του αθλητισμού, είτε του θεάματος όπως οι παρακάτω, μοιράζονται τις διαγνώσεις τους, τους αγώνες τους και δεν ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια όταν το χρειάζονται.

Γιατί αν κάτι σημαντικό είναι να μείνει από αυτό το κείμενο, είναι το πώς οι ακόλουθοι διάσημοι άνθρωποι μιλώντας για την κατάθλιψη και τα προβλήματα ψυχικής υγείας, βοήθησαν να πάψει το θέμα να είναι ταμπού.

Kanye West: Η διπολική διαταραχή και ο διαρκής αγώνας

διάσημοι ψυχική υγεία © 2023 Mark J. Terril, File/ AP Images

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Kanye West με την ψυχική του υγεία είναι γνωστά εδώ και πολλά χρόνια. Ο ράπερ το 2007 έχασε τη μητέρα του, απώλεια για την οποία κατηγορούσε τον εαυτό του και παράλληλα είχε να διαχειριστεί τη διάγνωση της διπολικής διαταραχής που έλαβε. Το 2016 νοσηλεύτηκε για κατάθλιψη και παράνοια και το 2019 μίλησε για όλα αυτά στην εκπομπή του David Letterman, My next guest needs no Introduction.

Ο Kanye West μιλώντας στην εκπομπή τόνισε πόσο σημαντικό είναι να ακολουθεί τη φαρμακευτική αγωγή του. «Αν δεν παίρνεις κάθε μέρα την αγωγή σου για να παραμένεις σε μία συγκεκριμένη κατάσταση, υπάρχει η πιθανότητα να αυξηθεί η ένταση και να σε φτάσει σε ένα σημείο που ίσως και να καταλήξεις στο νοσοκομείο. Αρχίζεις να συμπεριφέρεσαι αλλοπρόσαλλα, όπως θα έλεγε και το TMZ», εξήγησε ο ράπερ. O ίδιος μέχρι σήμερα προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση της ψυχικής του υγείας, ενώ πολλές φορές έχει φανεί να χάνει τον έλεγχο. Τουλάχιστον αυτό υποδεικνύουν οι επιθέσεις που έκανε μέσω Twitter ακόμα και στην πρώην σύζυγο του, Kim Kardashian, πριν το διαζύγιό τους.

Demi Lovato: Από τις αυτοκτονικές σκέψεις στη ζωή

Από την ηλικία των 7 ετών είχε αυτοκτονικές σκέψεις η Demi Lovato. Το 2020 μοιράστηκε την ιστορία της για τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζε μέσω Twitter για να σηματοδοτήσει την Ημέρα Πρόληψης Αυτοκτονικών.

Έχοντας αντιμετωπίσει τον εθισμό, τη βουλιμία και τη διπολική διαταραχή, η Demi Lovato τόνισε μιλώντας στους fans της ότι «είμαι η ζωντανή απόδειξη του γιατί δεν πρέπει να παραδοθείς σε αυτές τις σκέψεις». Όπως είπε, η μητέρα της φοβόταν να την ξυπνήσει το πρωί, μήπως την βρει νεκρή. Αν και η Demi Lovato έχει δυσκολευτεί πολλές φορές στην πορεία της, παραδέχτηκε ότι «μπορείς να ξεπεράσεις οτιδήποτε κι αν περνάς». Η τραγουδίστρια είχε βγάλει ένα τραγούδι με τίτλο OK not to be OK για να αποστιγματίσει την ψυχική νόσο. Επιπλέον κυκλοφόρησε το τραγούδι Sober το 2018, όταν παραλίγο να χάσει τη ζωή της πάνω σε μία υποτροπή των εθισμών της, από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Η Demi Lovato αποδίδει κάποιες από τις διαταραχές με τις οποίες έχει διαγνωστεί στον βιολογικό της πατέρα, ο οποίος έχει πεθάνει. Η ψυχική ασθένειά του, κατά την Lovato τον εμπόδιζε από το να είναι κοντά στην οικογένειά του. Η ίδια κατάφερε με κόπο να αποδεχτεί αυτή την απώλεια.

 

Michelle Obama: Η καραντίνα και η ψυχική υγεία

Το Αύγουστο του 2020 η Michelle Obama αποκάλυψε ότι υποφέρει από ελαφριά κατάθλιψη – μελαγχολία, εξαιτίας της πανδημίας του Covid19, των εντάσεων που αφορούσαν τον συστημικό ρατσισμό στις ΗΠΑ και τον πολιτικό διχασμό στη χώρα της.

«Ξυπνάω στη μέση της νύχτας επειδή ανησυχώ για κάτι ή νιώθω ένα βάρος», είχε πει. Όσο για το πώς το αντιμετώπιζε, η γυμναστική ήταν πάντα ένα καλό καταφύγιο για εκείνη. «Προσπαθώ να βάζω πάντα τη γυμναστική στο πρόγραμμα αν και υπάρχουν περίοδοι σε αυτή την καραντίνα, που πραγματικά ένιωθα πολύ πεσμένη και γι’ αυτό», τόνιζε.

«Η ιδέα ότι το γεγονός ότι αυτή η χώρα περνά όσα περνάει κι αυτό δεν θα μας επηρεάζει, ότι όλοι πρέπει απλά να νιώθουμε εντάξει όλη την ώρα, αυτό δεν μοιάζει αληθινό σε μένα. Οπότε ελπίζω να επιτρέπετε στον εαυτό σας να νιώθει, οτιδήποτε νιώθετε», είχε αναφέρει μετά την αποκάλυψη της στους διαδικτυακούς της φίλους στο Instagram, ενώ διευκρίνισε ότι τα κατάφερνε μια χαρά.

Ben Affleck: Η παραδοχή για τα αντικαταθλιπτικά

τατουάζ διάσημοι ψυχική υγεία @2021 Richard Shotwell/ Invision/AP Images

Σε μία συνέντευξή του στην Diane Swayer και την εκπομπή Good Morning America, ο ηθοποιός παραδέχτηκε ότι έχει πάρει φαρμακευτική αγωγή για να διαχειριστεί την ψυχική του υγεία. «Παθαίνω κατάθλιψη. Παίρνω αντικαταθλιπτικά. Είναι πολύ βοηθητικά σε μένα. Τα έπαιρνα από την ηλικία των 26 ετών κι έχω δοκιμάσει διάφορους τύπους», παραδέχτηκε ο Ben Affleck.

Εκτός από την κατάθλιψη, ο Ben Affleck αποκάλυψε ότι βιώνει και έντονο άγχος ενώ στο παρελθόν είχε οδηγηθεί σε κατάχρηση ουσιών για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ψυχικής υγείας του. Σήμερα βρίσκει την ηρεμία του στην πίστη και τα παιδιά του. «Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα ήθελα να άλλαζα αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω. Έχω κάνει πολλά λάθη, μερικά μεγάλα, άλλα μικρά. Εύχομαι να γυρνούσα τον χρόνο πίσω και να άλλαζα διάφορα πράγματα, αλλά δεν μπορώ», τόνιζε ο ηθοποιός.

Justin Bieber: Η ψυχική υγεία και η τεράστια δημοσιότητα

Μέσω Instagram είχε μοιραστεί τις επιπτώσεις που έφερε στην ψυχική του υγεία, η τεράστια δημοσιότητα που ήρθε στη ζωή του όταν ήταν 13 ετών, ο Justin Bieber. Ο τραγουδιστής εξήγησε ότι η ασταμάτητη επιδοκιμασία που λάμβανε από το κοινό, τον οδήγησε να αναπτύξει μία πεποίθηση ότι είναι ανώτερος. Εξήγησε ότι είχε έλλειψη της αίσθησης της προσωπικής ευθύνης για τη συμπεριφορά του και ότι συμπεριφερόταν κακοποιητικά στις σχέσεις του. «Έγινα πικρόχολος, χωρίς σεβασμό στις γυναίκες και θυμωμένος. Απομακρύνθηκα από όσους με αγαπούσαν, ένιωθα ότι δεν θα μπορούσα να το αλλάξω όλο αυτό», σημείωσε.

Ο Justin Bieber παραδέχτηκε ότι στράφηκε στα ναρκωτικά για να διαχειριστεί όσα συνέβαιναν και τελικά η συμπεριφορά του γινόταν όλο και πιο απρόβλεπτη. Το 2014 συνελήφθη για βανδαλισμό, οδήγηση υπό επήρεια ουσιών και άλλες κατηγορίες.

«Είναι δύσκολο να σηκωθείς από το κρεβάτι το πρωί, όταν νιώθεις ότι το ένα πρόβλημα διαδέχεται το άλλο. Μερικές φορές μπορεί να φτάσει σε σημείο που δεν θες να ζήσεις πια, που νιώθεις ότι τίποτα δεν θα αλλάξει ποτέ», έγραφε ο Justin Bieber. Ο τραγουδιστής ανέφερε επιπλέον πώς η πίστη και η υποστήριξη από τα αγαπημένα του πρόσωπα τον βοήθησαν να αλλάξει τη ζωή του, αν και πήρε χρόνια τελικά.

Demi Moore: Η διαχείριση μίας αποβολής

Πέρα από την παιδική ηλικία σε ένα ασταθές περιβάλλον, την κατάχρηση ουσιών, τον βιασμό που υπέστη και τη διάλυση του γάμου της με τον Ashton Kutcher, στη βιογραφία της Inside Out, η Demi Moore περιγράφει επίσης την κατάθλιψη που βίωσε μετά την αποβολή του μωρού που περίμενε κατά τη διάρκεια αυτού του γάμου. Η αποβολή συνέβη στον 6ο μήνα της κύησης και η ηθοποιός δεν μπόρεσε να συλλάβει ξανά. Η ψυχική υγεία της ηθοποιού ήταν ήδη βαριά τραυματισμένη από το παρελθόν της, όπως παραδέχτηκε.

H Demi Moore κατηγορούσε τον εαυτό της για την αποβολή γιατί έπινε το διάστημα πριν μάθει την εγκυμοσύνη της και κάπνιζε για ένα διάστημα αφού την έμαθε. «Πραγματικά δεν μπορώ να περιγράψω πλήρως πόσο χαμένη, άδεια, απελπισμένη και μπερδεμένη ήμουν. Έπαψα να βλέπω ότι υπήρχε μπροστά στα μάτια μου, που ήταν η οικογένεια που είχα και νομίζω ότι αυτό έριξε βάρος και στον Ashton», είχε πει για την περίοδο εκείνη σε συνέντευξή της όσο προωθούσε το βιβλίο.

Πρίγκιπας Harry: Η απώλεια και η ψυχική υγεία

Meghan Markle πρίγκιπας Harry Στιγμιότυπο από ευτυχισμένες στιγμές του πρίγκιπα Harry και της Meghan Markle το 2018 στο ταξίδι τους στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. / @2021 Dominic Lipinski Pool via AP/ AP Images
Στιγμιότυπο από ευτυχισμένες στιγμές του πρίγκιπα Harry και της Meghan Markle το 2018 στο ταξίδι τους στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Το γεγονός ότι έχασε τη μητέρα του, πριγκίπισσα Diana όσο ήταν παιδί, έβαλε τον πρίγκιπα Harry σε έναν συναισθηματικό κυκεώνα ως νεαρό ενήλικα επειδή ποτέ δεν δούλεψε τα αισθήματά του για την μεγάλη αυτή απώλεια. Όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του το 2017, χρειάστηκε να στραφεί στην ψυχοθεραπεία για να νιώσει καλύτερα. Παρόλο που δεν χρησιμοποίησε τη λέξη κατάθλιψη, για να περιγράψει τα θέματα που αντιμετώπισε με την ψυχική υγεία του, ο πρίγκιπας Harry δήλωσε ότι είχε βιώσει πένθος, πανικό και οργή που στη ζωή του μετατράπηκαν σε «αληθινό χάος» για περίπου δύο χρόνια.

«Απλά δεν ήξερα τι πήγαινε λάθος με μένα» είχε πει σε αυτή του συνέντευξη ο πρίγκιπας Harry. Παραδέχτηκε επίσης ότι βρέθηκε πολύ κοντά στον «κλονισμό σε διάφορες περιστάσεις όταν κάθε είδους θλίψη και ψέματα και παρεξηγήσεις παρουσιάζονται μπροστά σου από παντού». Προφανώς ο Harry αναφερόταν στα δημοσιεύματα για τα μέλη της οικογένειάς του και τον ίδιο.

«Ξαφνικά, όλος αυτός ο πόνος που δεν είχα επεξεργαστεί ποτέ άρχισε να βγαίνει στην επιφάνεια και σκέφτηκα ότι υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα εδώ που πρέπει να αντιμετωπίσω», πρόσθεσε ο πρίγκιπας Harry που αναγνώριζε ότι εκείνος που τον βοήθησε τρομερά σε όλο αυτό ήταν ο αδερφός του, ο πρίγκιπας William.