ROLE MODELS

Η Simone Biles εγκαταλείπει τους Ολυμπιακούς Αγώνες γιατί η ψυχική της υγεία υπερτερεί. Και πολύ καλά κάνει

© 2021 Gregory Bull/AP IMAGES

H Simone Biles, η χρυσή Ολυμπιονίκης και Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στο ατομικό σύνθετο, τρεις φορές στη δοκό ισορροπίας, πέντε φορές στις ασκήσεις εδάφους, δύο φορές στο άλμα αποφάσισε να αποσυρθεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020, παρόλο που η ίδια ήταν φαβορί για την κατάκτηση όλων των χρυσών μεταλλίων του Ολυμπιακού τουρνουά, μετά τις σαρωτικές νίκες στους Ολυμπιακούς του Ρίο το 2016, όπου κατέκτησε τέσσερα χρυσά κι ένα χάλκινο μετάλλια. Γιατί όσο σπουδαίος αθλητής κι αν είσαι, η ψυχική υγεία μπαίνει πάνω απ’ όλα. Και κάπως έτσι, το παγκόσμιο αστέρι της ενόργανης ακολουθεί το αστέρι του τένις, Naomi Osaka, που αποφάσισε να εγκαταλείψει το φετινό Roland Garros, για να επενδύσει στην ψυχική της υγεία.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ομοσπονδίας γυμναστικής των ΗΠΑ την Τετάρτη 28 Ιουλίου, «Η Simone Biles αποχώρησε από το ομαδικό για ιατρικούς λόγους. Οι εξετάσεις θα διεξάγονται καθημερινά για να καθορισθεί εάν μπορεί να λάβει το ιατρικό «πράσινο φως» για τα επόμενα αγωνίσματα» αναφέρεται στο tweet της ομοσπονδίας. «Υποστηρίζουμε ολόψυχα την απόφαση της Simone και επικροτούμε την επιλογή της να δώσει προτεραιότητα στην ψυχική της υγεία. Το θάρρος της δείχνει, για άλλη μια φορά, γιατί είναι πρότυπο για τόσους πολλούς», καταλήγει η δημοσίευση.

Η Simone Biles έβαλε σε προτεραιότητα την ψυχική της υγεία, έναντι του χρυσού μεταλλίου

Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται η ατομική προσπάθεια της 24χρονης αθλήτριας στον ίππο. Μετά την εμφάνισή της, η ίδια αποχώρησε από το ολυμπιακό στάδιο του Τόκιο Ariake, συνοδεία του προπονητή της, σκορπίζοντας ανησυχία για τον ενδεχόμενο τραυματισμό της, ο οποίος δεν είναι ευδιάκριτος από το βίντεο. Η Simone Biles απέσπασε μόλις 13.766 βαθμούς. Πρόκειται για τη χαμηλότερη βαθμολογία που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια.

Η ανακοίνωση της απόσυρσή της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020, διαδέχτηκε την αποχώρησή της από το Ολυμπιακό στάδιο. Σύμφωνα με τους αθλητικούς δημοσιογράφους του NBC, ο προπονητής της διαβεβαίωσε τους φίλαθλους πως η Simone Biles δεν έχει τραυματιστεί. Η απόσυρσή της οφείλεται σε λόγους «ψυχικών θεμάτων» και όχι σε κάποιον τραυματισμό, όπως ανακοίνωσε με τη σειρά της η ομοσπονδία.

Παρά την απόσυρσή της, η Simone Biles στάθηκε στο ύψος της και ακολούθησε τους κανόνες της σωστής αθλητικής συμπεριφοράς, επιστρέφοντας στο στάδιο για να συγχαρεί τις αθλήτριες της Ρωσικής ομάδας ενόργανης για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, οι οποίες «εκθρόνισαν» τις ΗΠΑ από την κορυφή της ενόργανης.

Η κακή ψυχολογία της Simone Biles έγινε σαφής από τη δημοσίευσή της στο Instagram, μία μέρα νωρίτερα. Δημοσίευση και λόγια που προοικονομούσαν τη συνέχεια. «Δεν ήταν μια εύκολη μέρα ή η καλύτερη μου, αλλά τα κατάφερα» ανέφερε στην αρχή της δημοσίευσης η αθλήτρια, κάνοντας αναφορά στην όχι και τόσο καλή επίδοσή της.

«Μερικές φορές αισθάνομαι πραγματικά ότι έχω το βάρος του κόσμου στους ώμους μου. Μπορεί να φαίνεται ότι τα βγάζω πέρα και πως η πίεση δεν με επηρεάζει, αλλά μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι αστείο. ΑΛΛΑ είμαι χαρούμενη που η οικογένειά μου μπόρεσε να είναι μαζί μου. Έστω εικονικά. Σημαίνουν τον κόσμο για μένα!» κατέληξε η Simone Biles, κάνοντας αναφορά στην όχι και τόσο εμφανή πίεση που υφίστανται οι επαγγελματίες αθλητές και αθλήτριες.

Οι αθλητές αγχώνονται όπως όλοι μας, ακόμα κι αν δεν σου είναι εμφανές

«Κάθε φορά που βρίσκομαι σε μία αγχωτική κατάσταση, τα χάνω» είχε δηλώσει η Simone Biles στους δημοσιογράφους την Τρίτη, 27 Ιουλίου. «Πρέπει να επικεντρωθώ στην ψυχική μου υγεία και να μην τη θέσω σε κίνδυνο» συμπλήρωσε η ίδια και έχει το απόλυτο δικαίωμα να το κάνει. Γιατί η ψυχική υγεία υπερέχει όλων των υπόλοιπων. Γιατί όλοι έχουμε στιγμές αδυναμίας και οι αθλητές δεν αποτελούν την εξαίρεση. Ακόμα κι αυτοί που βρίσκονται στην κορυφή του κόσμου. Γιατί τα φώτα της δημοσιότητας, η αποθέωση του κόσμου και οι διακρίσεις δεν αρκούν πάντα για να αισθάνεται μία αθλήτρια ή ένας αθλητής ψυχικά υγιής. Και είναι απολύτως φυσιολογικό.