FIT LIKE A PRO

Πόνοι στην πλάτη: Η σούπερ άσκηση που ενδυναμώνει και ανακουφίζει την πλάτη

24Media

Αυτήν την εβδομάδα, η pilates instructor και personal trainerΕιρήνη Ερμή, σού δείχνει μια σούπερ άσκηση pilates που θα σε ανακουφίσει αν αντιμετωπίζεις πόνους στην πλάτη. Ιδανικά, δοκίμασε την άσκηση σε τοίχο.

Από τι προκαλούνται οι πόνοι στην πλάτη; 

Οι πόνοι στην πλάτη είναι ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα, που μπορεί να επηρεάσει την επαγγελματική και την προσωπική ζωή ενός ατόμου. Έως και 80% ενηλίκων θα βιώσουν πόνο στην πλάτη τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Οι πόνοι στην πλάτη μπορούν να  επηρεάσουν την ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της μέσης και του αυχένα. Οι μύες της πλάτης και η σπονδυλική στήλη υποστηρίζουν μεγάλο μέρος του βάρους του σώματος. Καθημερινά, χρησιμοποιούμε τους μύες αυτούς για πλήθος κινήσεων, όπως όταν καθόμαστε, όταν στεκόμαστε απλά όρθιοι, στο περπάτημα, ή στο τρέξιμο.

Οι πόνοι στην πλάτη, σύμφωνα με την Mayoclinic συχνά αναπτύσσονται χωρίς αιτία που ο γιατρός σου μπορεί να εντοπίσει με μια εξέταση ή μια απεικονιστική μελέτη. Οι καταστάσεις που συνήθως συνδέονται με τον πόνο στην πλάτη περιλαμβάνουν:

Καταπόνηση μυών ή συνδέσμων: 

Τα βάρη ή μια ξαφνική αδέξια κίνηση μπορούν να καταπονήσουν τους μύες της πλάτης και τους συνδέσμους της σπονδυλικής στήλης. Στα άτομα με κακή φυσική κατάσταση, η συνεχής καταπόνηση στην πλάτη, μπορεί να προκαλέσει επώδυνους μυϊκούς σπασμούς.

  • Διογκωμένοι ή σπασμένοι δίσκοι: 

Οι δίσκοι λειτουργούν ως μαξιλάρια μεταξύ των οστών (σπονδύλων) στη σπονδυλική στήλη. Το μαλακό υλικό μέσα σε έναν δίσκο, μπορεί να διογκωθεί ή να σπάσει και να πιέσει ένα νεύρο. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει ένας διογκωμένος ή ραγισμένος δίσκος, χωρίς πόνο στην πλάτη.

  • Αρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει το κάτω μέρος της πλάτης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αρθρίτιδα στη σπονδυλική στήλη μπορεί να οδηγήσει σε στένωση του χώρου γύρω από το νωτιαίο μυελό, μια κατάσταση που ονομάζεται σπονδυλική στένωση.

  • Οστεοπόρωση

Οι σπόνδυλοι της σπονδυλικής στήλης μπορεί να αναπτύξουν επώδυνα κατάγματα, εάν τα οστά γίνουν πορώδη και εύθραυστα.

Συμπτώματα

Η ένταση που μπορεί να έχουν οι πόνοι στην πλάτη μπορεί να κυμαίνεται από μυϊκό πόνο έως αίσθημα καψίματος. Επιπλέον, ο πόνος μπορεί αντανακλαστικά να «χτυπά» κάτω στο πόδι ή να επιδεινώνεται με την κάμψη, την στροφή, την ορθοστασία ή το περπάτημα.

Πόνοι στην πλάτη: Η σούπερ άσκηση που θα ανακουφίσει και θα ενδυναμώσει την πλάτη σου

  • Κάθεσαι οκλαδόν με τα χέρια σε σχήμα Π.
  • Στην πρώτη κίνηση της άσκησης, πίεζε τα χέρια σου κόντρα στον τοίχο.
  • Η λεκάνη και η πλάτη σου, πρέπει να ακουμπάνε στον τοίχο συνέχεια
  • Επανάλαβε την άσκηση 8-10 φορές