FIT LIKE A PRO

Πόνοι στον αυχένα: Η προπόνηση pilates που θα σε ανακουφίσει

24Media Creative Team

Αυτήν την εβδομάδα, η pilates instructor και personal trainer, Ειρήνη Ερμή, σού δείχνει τις top ασκήσεις pilates που θα σε ανακουφίσουν αν αντιμετωπίζεις πόνους στον αυχένα.

Από τι προκαλούνται οι πόνοι στον αυχένα

Οι πόνοι στον αυχένα συνοδεύονται συχνά από πόνο στην ωμοπλάτη, σφιχτούς μύες και πονοκεφάλους. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός, ότι μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά το αίσθημα ευεξίας. Οι πόνοι στον αυχένα έχουν συμπτώματα που μπορεί να αποδοθούν σε συσσωρευμένη καταπόνηση στους μύες, τους τένοντες και τους συνδέσμους που υποστηρίζουν τη σπονδυλική στήλη. Αυτό συχνά οφείλεται στην καθιστική ζωή που μπορεί να  κάνει τους μύες πιο αδύναμους.

Πολλά διαφορετικά ιατρικά ζητήματα και τραυματισμοί μπορούν να προκαλέσουν πόνο στον αυχένα. Οι καταστάσεις που μπορεί να τον πυροδοτήσουν είναι:

  • Γήρανση:

Εκφυλιστικές καταστάσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα (η φθορά του χόνδρου της άρθρωσης) και η σπονδυλική στένωση (στένωση των διαστημάτων στη σπονδυλική στήλη) μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο στον αυχένα με την πάροδο του χρόνου.

  • Τραυματισμός:

Οι μύες, οι σύνδεσμοι, οι δίσκοι, οι σπονδυλικές αρθρώσεις και οι ρίζες των νεύρων στη σπονδυλική στήλη στον αυχένα μπορεί να επηρεαστούν σε τραυματισμούς από τραύματα.

  • Ψυχικό στρες:

Η σύσφιξη των μυών του λαιμού λόγω έντασης προκαλεί συνήθως πόνο στον αυχένα και δυσκαμψία.

  • Φυσική καταπόνηση:

Η υπερβολική χρήση των μυών του λαιμού κατά τη διάρκεια επαναλαμβανόμενων ενεργειών ή επίπονων δραστηριοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε δυσκαμψία και πόνο.

  • Καταστάσεις που επηρεάζουν την ισορροπία της σπονδυλικής στήλης:

Η κακή στάση του σώματος (το να κάθεσαι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, κακή θέση στον υπολογιστή/πληκτρολόγιο/καρέκλα), το υπερβολικό βάρος, οι αδύναμοι κοιλιακοί μύες μπορούν όλα να επηρεάσουν τη στάση της σπονδυλικής στήλης και να συμβάλουν στον πόνο στον αυχένα.

Ποιους επηρεάζουν;

Ο πόνος στον αυχένα είναι πολύ συχνός. Εμφανίζεται σε περίπου ένα στους τρεις ανθρώπους τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες και η πιθανότητες να εμφανιστούν, αυξάνονται με την ηλικία.

Ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης της στάσης του σώματος που στοχεύει σε μύες που υποστηρίζουν τον αυχένα καθώς και το άνω μέρος της πλάτης, μπορεί πραγματικά να σε ανακουφίσει.

Πόνοι στον αυχένα: Οι top ασκήσεις pilates που θα σε ανακουφίσουν

  • Shrunks x 8

Διατήρησε σφιχτούς κοιλιακούς και ίσια πλάτη

  • Happy Cat x 2
  • Thread The Needle

Το αυτί σου πρέπει ακουμπάει στο έδαφος

  • Stretches & Spine Twist x 2

Πίεσε ελαφρώς τον αυχένα για να γίνει διάταση