TSTORIES

Οι ταξιδιωτικοί προορισμοί – στόχοι του 2023. Έκανες βαλίτσα;

instagram.com/travelstoriesfromyworld

Η νέα χρονιά έχει μπει για τα καλά και εγώ αναρωτιέμαι, έχεις σχεδιάσει άραγε ήδη τα επόμενα ταξίδια της φετινής χρονιάς ή δεν έχεις τολμήσει ούτε να τα ονειρευτείς ακόμη; Μήπως είναι η καλύτερη στιγμή για την travel bucketlist του 2023;

 

Όχι; Γιατί όχι; Δε θέλω δικαιολογίες! Έστω ένα ταξίδι το χρόνο εντός και ένα εκτός Ελλάδας, είμαι σίγουρη πως μπορείς να το προγραμματίσεις. Είπαμε, αν μάθεις να ψάχνεις τουλάχιστον 2 μήνες πριν πτήσεις και ιδανικά επιλέγεις δρομολόγια μέσα στην εβδομάδα και όχι ΣΚ. Και έχοντας διαθέσιμες πολλές διαφορετικές επιλογές διαμονής, δεν έχεις δικαιολογία. Μείωσε τα καθημερινά σου έξοδα, μείωσε και τις νυχτερινές εξόδους του σαββατοκύριακου και θα δεις πόσο εύκολο είναι να μαζευτούν κάποια χρήματα. Όσο για την πανδημία… Ναι, υπάρχει ακόμα αλλά με τη σωστή προετοιμασία, μπορείς να ταξιδέψεις ασφαλής.

Αν πάλι είσαι από αυτούς που ήδη έχουν σχεδιάσει τα επόμενα ταξίδια τους, πολύ χαίρομαι! Τι έχεις στο πρόγραμμα; Θα περιμένω να μου γράψεις στα σχόλια. Πού ξέρεις, ίσως βρεθούμε κάπου στο δρόμο, ίσως πάλι μου δώσεις ιδέες για επόμενα ταξίδια!

Όπως και να ‘χει, τώρα είναι η καλύτερη περίοδος για να ξεκινήσεις να προγραμματίζεις τα ταξίδια της χρονιάς!

Σε αυτό το κείμενο, δεν σκοπεύω να σου προτείνω προορισμούς, αλλά ιδέες για να ταξιδέψεις διαφορετικά, να πάρεις ιδέες που ίσως να μη σου είχαν περάσει από το μυαλό, αλλά και να μπεις για λίγο στο δικό μου μυαλό. Γιατί το παρακάτω είναι το δικό μου Bucketlist για τη φετινή χρονιά.

Κάνε ένα ταξίδι μόνη σου

Φέτος δοκίμασε να ταξιδέψεις μόνη σου. Δεν έχει σημασία αν θα πας μέχρι κάποιο ελληνικό νησί, κάποια μικρή πόλη εντός Ελλάδας. Το σημαντικό είναι να δοκιμάσεις. Να τεστάρεις τον εαυτό σου και να περάσεις χρόνο μαζί του. Ίσως, μάθεις πράγματα που δεν είχες το χρόνο τόσα χρόνια να αντιληφθείς και να επεξεργαστείς γιατί ήσουν πάντα απασχολημένος με τους γύρω σου.

Κάνε ένα Roadtrip

Ο καλύτερος τρόπος για να δεις αρκετά μέρη μαζί και μάλιστα ξεκούραστα είναι κάνοντας roadtrip με φίλους ή με τη σχέση σου. Με καλή οργάνωση, τουλάχιστον 2 άτομα που θα οδηγούν, αρκετές στάσεις στη διαδρομή, ωραία μουσική στη διαπασών και σνακ για τη λιγούρα, αυτό το ταξίδι θα είναι σίγουρα από τα καλύτερα της χρονιάς.

Κάνε ένα μεγάλο ταξίδι μόνο με χειραποσκευή

Δοκίμασε να ταξιδέψεις για 7 ημέρες με μια μικρή βαλίτσα με τα απολύτως απαραίτητα. Το ξέρω, ίσως σε τρομάζει η ιδέα, αλλά πίστεψέ με θα νιώσεις μια περίεργη ελευθερία. Το μυστικό είναι να πάρεις ρούχα που μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους πάνω από μία φορά. Αν μείνεις σε airbnb έχεις πάντα τη δυνατότητα να βάλεις και πλυντήριο.

Οργάνωσε ένα ταξίδι μόνη για σένα και τις φίλες σου

Είτε έχεις σχέση και συνήθως ταξιδεύετε μαζί, είτε είσαι solo traveler σαν κι εμένα, μην ξεχνάς πως τα ταξίδια δυναμώνουν τις σχέσεις και τις εξελίσσουν. Μέσα στη χρονιά λοιπόν, αντί να βγείτε για καφέ και για ποτό 2 σαββατοκύριακα, μάζεψε αυτά τα λεφτά και οργάνωσε ένα σαββατοκύριακο με την κολλητή σου ή τον κολλητό σου σε ένα προορισμό έξω από την πόλη σας ή τη χώρα σας.

Ταξίδεψε τουλάχιστον σε μία νέα χώρα

προορισμοί

Θέλεις να δεις τον κόσμο; Ε, βάλε στο πρόγραμμα να επισκέπτεσαι τουλάχιστον μια χώρα κάθε χρόνο. Δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο, οργάνωση και οικονομία. Έλα, μπορείς! Είναι καθαρά θέμα προτεραιοτήτων.

Διάσχισε ένα φαράγγι

Ναι, φαράγγι. Ή μια κορυφή βουνού. Αν δεν είσαι αθλητικός τύπος (εγώ δεν είμαι), άσε τα βουνά που θέλουν μια κάποια προετοιμασία και δοκίμασε να διασχίσεις με την παρέα σου ένα φαράγγι στην Ελλάδα μας. Ο βαθμός δυσκολίας είναι πολύ μικρότερος, ενώ θα δεις μαγικά τοπία και παράλληλα θα το συνδυάσεις με λίγη γυμναστική η οποία είναι χίλιες φορές πιο καλή για την ψυχή και το σώμα σε σχέση με τον κλειστό χώρο ενός γυμναστηρίου.

Πήγαινε σε ένα φεστιβάλ κάπου στο εξωτερικό

Φέτος συνδύασε ένα ταξίδι στο εξωτερικό με κάποιο φεστιβάλ. Είτε φεστιβάλ μουσικής, είτε κινηματογράφου είτε φαγητού και μπύρας. Πριν λίγα χρόνια κατάφερα να πάω με τους κολλητούς μου στο Μόναχο και ζήσαμε μια από τις πιο ωραίες μπυρο…εμπειρίες της χρονιάς, το Oktoberfest! Ενώ πέρυσι κατάφερα να ζήσω την εμπειρία του Dia de muertos στο Μεξικό! Φέτος πού θα βρεθώ άραγε; Κάτι ετοιμάζω.

Δες το Βόρειο Σέλας

Pexels

Δεν υπάρχει πιο ξεχωριστή εμπειρία από αυτή του να αντικρίζεις στον νυχτερινό ουρανό κάποιας βόρειας χώρας, την Aurora Borealis, το Βόρειο Σέλας δηλαδή. Οι καλύτερες χώρες για να δεις το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ισλανδία, η Νορβηγία και ο Καναδάς. Εγώ πριν 3 χρόνια είχα την ευτυχία να δω τα Northern Lights στη Σουηδική Λαπωνία. Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω! Ιδανικοί μήνες Δεκέμβριος με Μάρτιο!

Κάνε ένα ταξίδι με τρένο

Μακράν ο αγαπημένος μου τρόπος για να διασχίσω μια χώρα και για να δω μέρη που ούτε το αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει. Συνδύασέ το με ένα ταξίδι σε τουλάχιστον δύο διαφορετικές χώρες για να ζήσεις τόσο την αλλαγή τοπίων από χώρα σε χώρα, αλλά και τη διαδικασία ελέγχου στα σύνορα.

Κάνε Glamping

Κάνε camping… διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Μείνε ας πούμε σε σκηνές στη Σαχάρα στο Μαρόκο ή σε παραδοσιακά ger στη Μογγολική Στέπα, κάνε glamping στο Μεξικό ή μείνε σε γυάλινο σπίτι στη βόρεια Σουηδία. Εμπειρίες που θα σου μείνουν αξέχαστες!

Κάνε ένα σπορ ή μια δραστηριότητα που σε φόβιζε

Φέτος, είναι η χρονιά που πρέπει να γιορτάσουμε το ότι είμαστε ζωντανοί. Και τι καλύτερο από το να δοκιμάσουμε να νικήσουμε φόβους. Ναι ναι. Αυτή είναι η χρονιά που πρέπει να δοκιμάσεις μια δραστηριότητα η οποία σε φοβίζει και δεν τολμούσες να κάνεις για χρόνια. Είτε είναι ένα άθλημα όπως η αναρρίχηση, είτε είναι μια εμπειρία όπως το παραπέντε ή zipline. Τώρα είναι η στιγμή να το δοκιμάσεις!

Ποια από όλες αυτές τις εμπειρίες θα βάλεις στο δικό σου bucketlist φέτος;