TSTORIES

Bernina Express: Ταξίδεψα από την Ιταλία στην Ελβετία με το πιο ξεχωριστό τρένο

Η χρονιά που πέρασε, ήταν η χρονιά του σιδηρόδρομου ή αλλιώς η European Year of Rail. Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και οι φορείς του τουρισμού και των μεταφορών, εστίασαν στην επαναφορά των τρένων σε όλη την Ευρώπη. Σκοπός αυτού; Να αρχίσουν όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες, να προτιμούν τις μετακινήσεις τους με αυτά.

Φέτος είχαν την τιμητική τους ιστορικά τρένα που επαναλειτούργησαν μετά από πολλά χρόνια, αλλά και scenic trains, τα τρένα που κάνουν γραφικές διαδρομές, όπως το Bernina Express που ενώνει την Ιταλία με την Ελβετία. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης η επιλογή του τρένου αντί του αεροπλάνου ή του αυτοκινήτου, είναι συνειδητή εδώ και χρόνια. Καθώς οι αποστάσεις, για παράδειγμα από Βέλγιο σε Γαλλία, από Γερμανία σε Αυστρία, Ουγγαρία σε Πολωνία κ.τ.λ δεν είναι μεγάλες, γίνονται με τρένα. Τρένα σύγχρονα, γρήγορα και τις περισσότερες φορές πιο οικονομικά από μια αντίστοιχη πτήση.

Από την άλλη πλευρά, το τρένο συμβόλιζε πάντα και μια εποχή πιο ρομαντική, πιο ήρεμη. Σε αυτό βοηθούσαν τα μέρη που προσεγγίζονταν σε κάθε ταξίδι, δύσκολα προσβάσιμα με αυτοκίνητο, μοναδικά τοπία, γραφικοί σταθμοί και πάντα η λαχτάρα να φτάσεις στον προορισμό χαζεύοντας στο ενδιάμεσο έξω από το παράθυρο. Ενώ στα αυτιά, ο ήχος του τρένου στις ράγες ήταν πάντα τόσο ξεχωριστός.

Πλέον, το να επιλέξει κανείς να ταξιδέψει με τρένο, έχει να κάνει και με το κομμάτι της βιωσιμότητας, με την επιλογή του να χρησιμοποιήσει ένα πιο οικολογικό μέσο μεταφοράς.

Αν όμως προσωπικά έπρεπε να επιλέξω το ταξίδι με τρένο μόνο βάσει ενός κριτηρίου, αυτό δε θα ήταν άλλο από το αισθητικό κομμάτι, τα τοπία που βλέπεις στη διαδρομή. Αλλά και τα συναισθήματα που σε κατακλύζουν, ο χρόνος που έχεις στη διάθεσή σου για να σκεφτείς, να ονειροπολήσεις, να διαβάσεις, να γράψεις.

Και αν έπρεπε να διαλέξω μόλις ένα τρένο στην Ευρώπη αυτό θα ήταν το ταξίδι με το Bernina Express. Ένα κατακόκκινο τρενάκι που ενώνει τη βόρεια Ιταλία με τη νότια Ελβετία. Το Τιράνο με το Σαν Μόριτς.

Το τρένο αυτό κάνει μια διαδρομή περίπου 2,5 ωρών και περνάει δίπλα από λίμνες, ανεβαίνει βουνά, διασχίζει Unesco protected γέφυρες και φτάνει στην πόλη από την οποία ξεκίνησε ο χειμερινός τουρισμός. Ναι ναι, ο λόγος για το Σαν Μόριτς της Ελβετίας.

Η διαδρομή του Bernina Express

Αν υποθέσουμε ότι ξεκινάς έχοντας ταξιδέψει με αεροπλάνο μέχρι το Μιλάνο, τότε τα πράγματα είναι αρκετά απλά. Μπαίνεις στο Stazione Centrale, στον κεντρικό σταθμό των τρένων και επιβιβάζεσαι στο τρένο με προορισμό το Tirano. Μια μικρή ιταλική πόλη η οποία συνορεύει με την Ελβετία και αν και είναι άγνωστη προς τον ξένο τουρίστα, είναι αρκετά όμορφη για να της αφιερώσει τουλάχιστον ένα γεμάτο 24ωρο.

Από τη συγκεκριμένη πόλη ξεκινάει το Bernina Express, το οποίο ανήκει στους Ελβετικούς σιδηρόδρομους και ενώνει τις δύο χώρες σε μια διαδρομή περίπου 2 ωρών και κάτι.
Στη διαδρομή θα απολαύσεις από τα τεράστια παράθυρα με τις γυάλινες οροφές το φυσικό τοπίο γεμάτο αντιθέσεις. Από τη μικρή ιταλική πόλη, διασχίζεις μια ελικοειδή γέφυρα ανακηρυγμένη από την Unesco, περνάς δίπλα σε μια τεράστια λίμνη, διασχίζεις εκτάσεις πρασίνου και ξαφνικά βρίσκεσαι μέσα στα βουνά. Αν μάλιστα είναι και χειμώνας, το θέαμα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό καθώς το τοπίο είναι χιονισμένο.

Σε κάποιες από τις στάσεις που κάνει το Bernina Express, θα δεις και Ελβετούς να μπαίνουν με τα πέδιλα του σκι στο τρένο με κατεύθυνση το χιονοδρομικό κέντρο του Σαν Μόριτς.

Φτάνοντας στον προορισμό σου, ένα δεκάλεπτο περπάτημα μέσα στο κρύο και το χιόνι, θα σε πάει κατευθείαν στο κέντρο του Σαν Μόριτς, με τα πολλά καφέ, τα εστιατόρια και τα καταστήματα με ακριβές μάρκες και οίκους μόδας. Αν η ημέρα είναι ηλιόλουστη θα πέσεις σίγουρα πάνω στους Ελβετούς, αλλά και στους διάσημους τουρίστες που πίνουν το κρασί τους ενώ λιάζονται καθισμένοι στους εξωτερικούς χώρους των μπαρ.

Αν είσαι big spender, μπορείς να μείνεις ένα βράδυ ή και περισσότερα στην Ελβετία και να επιστρέψεις την επόμενη πίσω στην Ιταλία. Εναλλακτικά, αφού έχεις πρώτα δει τα ωράρια της επιστροφής για Tirano, μπορείς να κάνεις μια δίωρη βόλτα στο Σαν Μόριτς και να πάρει το δρόμο της επιστροφής.

Το Τιράνο είναι όμορφο χιονισμένο και στην κεντρική πλατεία στο παλιό καφέ μπαρ, θα πιεις τον καφέ σου και θα φας το κρουασάν σου που ο μπάρμαν θα στο γεμίσει επί τόπου με τη γεύση μαρμελάδας που επιθυμείς και θα νιώσεις ένα με τους ντόπιους καθώς οι πιθανότητες να πετύχεις άλλους τουρίστες είναι ελάχιστες. Και οι λιγοστές εξ αυτών βρίσκονται μόνο στις αποβάθρες του Bernina Express, στον σταθμό του τρένου.

Τα εισιτήρια

Αν αποφασίσεις να πάρεις το Bernina Express και να βγάλεις και εισιτήριο επιστροφής, το κόστος των εισιτηρίων είναι περίπου 65 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, εγώ σου προτείνω να κλείσεις με το Bernina Express μόνο τη μία διαδρομή και την επιστροφή να την κάνεις με ιταλικό τρένο, το κλασικό regional ή regionale που και πιο πολλές διαδρομές και ωράρια έχει και κοστίζει περίπου 10 ευρώ λιγότερα. Για να είσαι σίγουρη, ψάξε από πριν τα ωράρια της επιστροφής στο internet και απλά πήγαινε στον γκισέ όταν φτάσεις Σαν Μόριτζ για να αγοράσεις επί τόπου το εισιτήριο για το ωράριο που σε εξυπηρετεί περισσότερο.

Bernina Express

Ιδανική εποχή

Κάθε εποχή του χρόνου είναι υπέροχη για να πάρεις το συγκεκριμένο τρένο, αλλά μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου θα πετύχεις τα τοπία χιονισμένα και προσωπικά θεωρώ πως είναι το highlight αυτού του ταξιδιού. Αν πάλι, δεν αντέχεις το κρύο, τότε η περίοδος από το Πάσχα μέχρι τέλη Μαΐου είναι εξίσου όμορφη, καθώς η φύση είναι στα καλύτερά της.

Ένα ξεχωριστό ταξίδι για εσένα που θέλεις να κάνεις μια διαφορετική διαδρομή στην Ιταλία, αλλά και για εσένα που θέλεις να πάρεις μια μικρή γεύση Ελβετίας χωρίς να πληρώσεις πολλά. Ιδανικό ταξίδι και για οικογένειες με μικρά παιδιά αλλά και για παρέες φίλων.

Από πού να κλείσεις εισιτήρια:
https://www.rhb.ch/en/panoramic-trains/bernina-express
Rhätische Bahn
Τρένα επιστροφής: Re R Pe 973 971 975 2633