TSTORIES

5 must προορισμοί στην Τουρκία και πώς να φτάσεις μέχρι εκεί

Ένας από τους πιο κοντινούς, φθηνούς και αγαπημένους προορισμούς, σε απόσταση μίας ώρας, με πτήση από την Αθήνα, είναι η γειτονική μας Τουρκία. Γεμάτη ιστορία, αναμνήσεις, εικόνες, γεύσεις και μυρωδιές.

Γεμάτη συναισθήματα, χρώματα και οικείους ήχους, είναι από τα μέρη που αγαπάμε και επιλέγουμε συχνά να ταξιδέψουμε μέχρι εκεί. Είτε είναι η πρώτη φορά που σκέφτεσαι να την επισκεφθείς, είτε έχεις ξαναπάει και ψάχνεις άλλα μέρη της να ανακαλύψεις, εδώ κρύβονται οι πέντε must προορισμοί στην Τουρκία και οι τρόποι να φτάσεις μέχρι εκεί.

Κωνσταντινούπολη 

Στην κορυφή της λίστας με τους πέντε must προορισμούς, είναι χωρίς καμία αμφιβολία, η Κωνσταντινούπολη. Αυτή η μεγάλη πόλη, η Πόλη με πι κεφαλαίο, χωρίζεται σε δύο περιοχές, την ευρωπαϊκή και την ασιατική πλευρά. Αυτή η αντίθεση αντιπροσωπεύει τέλεια τα δύο πρόσωπα της Κωνσταντινούπολης. Μια σύγχρονη μητρόπολη που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και μια πόλη που κουβαλάει ακόμα κάτι από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη μουσουλμανική θρησκεία και κουλτούρα

Επίλεξε να βρεις ξενοδοχείο γύρω από τον πύργο του Γαλατά και το Karaköy καθώς αυτή η περιοχή σφύζει από ζωή όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας, ενώ αυτά που δεν πρέπει με τίποτα να χάσεις είναι μια βόλτα με βαπόρι μέχρι το Φανάρι και τη γειτονιά Balat. Περπάτημα μέχρι την Αγια Σοφιά, τη γειτονιά του Πέραν, το Μεγάλο Παζάρι και τα Πριγκιποννήσια.  

Στην Κωνσταντινούπολη φτάνεις με απευθείας πτήση από Αθήνα ενώ για να φτάσεις στο κέντρο της πόλης, παίρνεις είτε ταξί είτε λεωφορείο της Havaist

Καππαδοκία 

Η περιοχή της Καππαδοκίας είναι ο δεύτερος λόγος για τον οποίο πρέπει να ταξιδέψει κανείς στην Τουρκία. Εδώ η φύση έχει φροντίσει να δημιουργήσει κάτι μαγικό και οι άνθρωποι κατάφεραν να δημιουργήσουν τις συνθήκες για να ζήσουν σε αυτά τα μέρη. Η φυσική ομορφιά αυτών των τόπων εμπλουτίζεται από τη χιλιετή ιστορία των πληθυσμών που, για να αμυνθούν από τους εχθρούς, έχτισαν καταπληκτικές, υπόγειες πόλεις. Επίσης, οι εμβληματικές Fairy Chimneys και η κοιλάδα του Goreme είναι το καλύτερο Instagram opportunity που μπορείς να φανταστείς. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου στην Καππαδοκία, μείνε στο Goreme με το υπαίθριο, φυσικό μουσείο και τις βραχώδεις εκκλησίες, και επισκέψου την κοιλάδα Devrent και το χωριά Uçhisar & Ürgüp. Χωρίς αμφιβολία, η πτήση με αερόστατο πάνω από το εθνικό πάρκο Γκιορεμέ είναι must!

DCIM101GOPROGP__3306.JPG
DCIM101GOPROGP__3306.JPG

Πρόσβαση: Εσωτερική πτήση -1 ώρα και 20 λεπτά- από Κωνσταντινούπολη για το αεροδρόμιο της Καισάρειας, Kayseri Erkilet Airport. Από εκεί νοικιάζεις αυτοκίνητο για να κάνεις ένα roadtrip 4-5 ημερών. Υπάρχει και το λεωφορείο Nevsehir Bus αλλά δε βάζω και το χέρι μου στη φωτιά για το πόσο συχνά περνάει.

Σμύρνη

Πόλη γεμάτη ιστορία, μνήμες και άρωμα Ελλάδας. Ένας προορισμός τόσο ξεχωριστός και όμως δεν είναι τόσο συχνά στα πλάνα μας. Παρόλο που έχει και απευθείας πτήση από Αθήνα! Ω ναι! Αν αποφασίσεις να βρεθείς εκεί, ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνεις είναι να περπατήσεις την παραλιακή οδό της συνοικίας του Κε, γεμάτη μνήμες από το 1922. Οι αγορές της Σμύρνης είναι επίσης κάτι που δεν πρέπει να χάσεις, ενώ για καταπληκτικές εικόνες από ψηλά, ο Πύργος του ρολογιού, αλλά και το Ασανσέρ το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα, είναι στα to do.

τουρκία

Από τη Σμύρνη, μπορείς να κανονίσεις και μονοήμερες εκδρομές στην Πέργαμο, αλλά και την Έφεσο.

Πρόσβαση: Απευθείας πτήση από Αθήνα, ή εσωτερική πτήση μιας ώρας από Κωνσταντινούπολη στο αεροδρόμιο της Σμύρνης Izmir Adnan Menderes ή με λεωφορείο από την Πόλη σε 8 ώρες με τη Flixbus. Από το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης μπορείς να πάρεις τρένο ή λεωφορείο. 

Παμούκαλε 

Ανάμεσα στα 5 μέρη που πρέπει να δεις στην Τουρκία, είναι και το συγκλονιστικό Pamukkale. Και εδώ η φύση έχει φτιάξει ένα μαγικό σκηνικό που όμοιό του δεν υπάρχει. Εδώ φτάνοντας θα νιώσεις πως βρίσκεσαι σε ένα σκηνικό από μικρές πισίνες από βαμβάκι. Η λέξη Παμούκαλε μάλιστα σημαίνει κάστρο από βαμβάκι.

Με τον καιρό, τα πλούσια σε ασβέστιο νερά που αναβλύζουν από τις ιαματικές πηγές της περιοχής, σμίλεψαν τις πλαγιές και δημιούργησαν τις μεγαλειώδεις αυτές φυσικές πισίνες/ βεράντες. Παράλληλα με αυτό το μεγαλειώδες φυσικό έργο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, αξίζει να επισκεφθεί και τον αρχαιολογικό χώρο της Ιεράπολης με τα υπέροχα δείγματα ελληνορωμαϊκής αρχιτεκτονικής.

Natural travertine pools and terraces in Pamukkale, Turkey. / iStock
Natural travertine pools and terraces in Pamukkale, Turkey.

Πρόσβαση: Απευθείας πτήση από Αθήνα, ή εσωτερική πτήση μιας ώρας από Κωνσταντινούπολη. Το αεροδρόμιο Denizli Çardak απέχει περίπου μία ώρα από την πόλη, την οποία προσεγγίζει κανείς με ταξί ή τοπικά λεωφορεία.

Μπόντρουμ

Η Αλικαρνασσός στα ελληνικά, είναι ο 5ος από τους must προορισμούς που στην Τουρκία. Είναι ένα εξαιρετικό, παραθαλάσσιο θέρετρο στις ακτές του Αιγαίου, που προσφέρει δραστηριότητες και αξιοθέατα για όλα τα γούστα. Αφενός, έχει πολύ ενδιαφέρον παρελθόν, με το Κάστρο του Αγ. Πέτρου με θέα τη θάλασσα και το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, που συγκαταλέγεται στα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου. Αφετέρου, η φύση, της περιοχής και τα νερά της είναι στα highlight της περιοχής. Μην παραλείψεις να κάνεις εκδρομή με gület, παραδοσιακά τουρκικά σκάφη που σε πάνε σε μαγικούς απομονωμένους κολπίσκους. 

τουρκία Unsplash

Φυσικά, δεν γίνεται να μην αναφέρω και το nightlife για όλα τα γούστα. Φθηνό φαγητό, φθηνά ποτά και πολλή διασκέδαση!

Πρόσβαση: Το Bodrum βρίσκεται σε τέτοιο σημείο που μπορεί να φτάσει κανείς εύκολα και από τα νησιά μας. Για παράδειγμα, σε μισή ώρα με το πλοίο από την Κω. Εναλλακτικά, με πτήση Αθήνα – Σμύρνη και 3 ώρες οδήγηση ή απευθείας πτήση από Κωνσταντινούπολη στο αεροδρόμιο Milas–Bodrum Airport.

Τι πρέπει να ξέρεις πριν αποφασίσεις να ταξιδέψεις μέχρι εκεί

  • Στην Τουρκία δεν χρειάζεται να ταξιδέψουμε με διαβατήριο παρόλο που δεν είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρόλα αυτά, φρόντισε η ταυτότητά σου να είναι ανανεωμένη τα τελευταία 10 χρόνια (να είσαι αναγνωρίσιμη στη φωτογραφία και να έχει οπωσδήποτε και λατινικούς χαρακτήρες). 
  • Όταν φτάσεις στον προορισμό σου κάνε συνάλλαγμα ιδανικά βγάζοντας απευθείας χρήματα από ΑΤΜ. Γενικά, μπορείς να πληρώνεις με κάρτα σχεδόν παντού, αλλά έχε μαζί σου και λίγα μετρητά για τις υπαίθριες αγορές και τους πλανόδιους πωλητές. Αυτή τη στιγμή το 1 ευρώ είναι 20,15 τουρκικές λίρες.
  • Αν θέλεις να έχεις Internet όσο βρίσκεσαι στο δρόμο, καθώς το roaming είναι αρκετά ακριβό, αγόρασε τοπική sim card (προτείνω την Turkcell με 200 λίρες – 20 GB).
  • Φτάνεις μέχρι την Κωνσταντινούπολη με Aegean Airlines, Turkish Airlines ή Pegasus.

Με την τελευταία αεροπορική θα ταξιδέψεις σε όλες τις άλλες περιοχές εντός Τουρκίας πολύ οικονομικά. Έχε υπόψη σου ότι οι 2 πρώτες αεροπορικές εταιρείες προσγειώνονται στο βασικό αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης Istanbul Havalimani (IST), περίπου 45χμ από το κέντρο, ενώ η low cost Pegasus στην ασιατική πλευρά της Πόλης, στο Sabiha Gokcen (SAW), 38χμ από το κέντρο.