MAMA KNOWS BEST

4+3 πράγματα που συνειδητοποίησα ότι ξέρω για τη ζωή 1 μέρα πριν κλείσω τα 43

Το Σάββατο γίνομαι 43 χρονών.
Όσο κι αν νομίζω πως κάποιος μου κάνει πλάκα, κανένας δεν γελάει εδώ τριγύρω. Είναι γεγονός. Και όσο σκέφτομαι πως άφηνα τον χρόνο να περνάει λες και κάποιος μου είπε ότι θα είμαι για πάντα νέα και ήταν εντάξει να κάθομαι να σκάω για καθετί και καθέναν που μου σπαταλούσε το χρόνο με τόσο θράσος, τόσο δεν μπορώ να το χωνέψω πως αύριο γίνομαι 43.

Θα σας πω πολλά τετριμμένα σήμερα. Αλλά γι’ αυτό είναι τετριμμένα, επειδή είναι ολόσωστα

Ο χρόνος δεν σταματάει για κανέναν και δυστυχώς κανένας δεν μπορεί να σου ανοίξει το ξερό νεανικό σου κεφάλι να σου πει πως αυτό είναι μια αλήθεια που τη συνειδητοποιείς μια μέρα ξαφνικά και δεν έχει πισωγύρισμα. Πρόσφατα συνειδητοποίησα πως πολλοί άνθρωποι με φοβούνται γιατί μιλάω ευθαρσώς για τέτοιου τύπου αλήθειες.

Όπως για το πόσο δύσκολη είναι η μητρότητα, πόσο δεν μετράει η γνώμη των άλλων, πως δεν πρέπει να μένεις σε σχέσεις οποιουδήποτε τύπου αν δεν σου φέρονται καλά και σε καταπιέζουν αδίκως, πως οι γυναίκες είναι ίσες με τους άντρες, πως η σεξουαλική προτίμηση είναι ξεκάθαρο δικαίωμα του ατόμου και άλλα τέτοια που για κάποιο λόγο οι προηγούμενες γενιές έκαναν πως δεν υπήρχαν, σήκωναν το βαρύ χαλί και τα πετούσαν από κάτω μέχρι αυτά να ξανά ξεμυτίσουν, και ξανά μανά. Ε, ένα τέτοιο θέμα είναι και ο χρόνος που παρεμπιπτόντως βρίσκεται και σε απόλυτη συνάρτηση με όλα τα παραπάνω.

«Ο χρόνος κυλάει, ποτέ δεν σταματάει» έλεγε ένα τραγούδι σε μία παιδική παράσταση που έπαιζα όταν ήμουν ακόμα φοιτήτρια στο Θέατρο Τέχνης και συνέχιζε λέγοντας, «το καλό απ’ το κακό απέχει ένα γράμμα, έχει δάκρυα από χαρά και δάκρυα από κλάμα…» Κοινώς, η ζωή είναι ρόδα που ποτέ δεν ξέρεις πότε θα γυρίσει και θα σου χαρίσει τα υπέροχα δώρα της, δεν ξέρεις πόσο θα κρατήσει αυτή η εύνοια και πότε θα δώσει μια και θα σ’ τα πάρει όλα πίσω, και γιατί και για πόσο. Στα 43 μου λοιπόν, μάνα 2 παιδιών, κορίτσι με πολλές ιδιότητες και κυρίως πολλές εμπειρίες θα σας πω 4 +3 πράγματα για τα οποία είμαι σίγουρη πια.

 

 

Αγάπη, η λύση για όλα

Το πιο σημαντικό και συνάμα το πιο δύσκολο πράγμα που καλείσαι να μάθεις στη ζωή είναι να αγαπάς ουσιαστικά, αληθινά και χωρίς όρους. Όταν θα νιώσεις την ανιδιοτελή αγάπη, τότε πολλά απ’ αυτά που άλλοτε έλεγες προβλήματα θα εξαφανιστούν. Τίποτα δεν έχει σημασία μπροστά στην αγάπη, η αγάπη είναι η λύση σε όλα και δεν το διαπραγματεύομαι.

Πολλές φορές χρειάζεται να κάνεις πως δεν ακούς

Δεν θυμάμαι ποια μεγάλη κυρία το έχει πει αλλά αν το φιλοσοφήσεις θα καταλάβεις πως εκεί βρίσκεται το κλειδί της ηρεμίας σου! Και στο λέω κι εγώ που πιο τσαμπουκαλού και rebel without a cause δεν έχει. Κι αν έχω τσακωθεί για πράγματα που έχω ακούσει να και μ’ έχουν βγάλει απ’ τα ρούχα μου. Ε, τελικά δεν αξίζει για τα μισά απ’ αυτά να χαλάς τη ζαχαρένια σου.
Κάνε πως δεν ακούς. Η ενέργεια γυρνάει πίσω σ αυτόν που την στέλνει. Ας είναι καλή.

Ποτέ δεν θα αρέσεις σε όλους

Όσο πιο νωρίς στη ζωή το καταλάβεις αυτό, τόσο πιο χαρούμενη θα είσαι. Μην παλεύεις να αρέσεις σε κάποιον αλλάζοντας τον χαρακτήρα σου. Η ζωή θα σου φέρει όλων των ειδών τους ανθρώπους στο διάβα σου. Συνήθως αυτοί που θα γίνουν οικογένειά σου κάπως θα λάμψουν στα μάτια σου μόλις τους αντικρύσεις.

More money more problems

Δεν σου λέω να μην βάλεις στόχο να βγάλεις χρήματα, σου λέω πως όσα περισσότερα βγάλεις τόσα θέματα για λύση θα σου προκύψουν. Έχεις όρεξη να τρέχεις όλη μέρα και να ζαλίζεις το κεφάλι σου για θέματα και ανάγκες (περιττές αν με ρωτάς )που γεννάνε τα λεφτά; Ε, πάλεψε να γίνεις δισεκατομμυριούχος. Εγώ μια φορά θα σου πω πως οι άνθρωποι που έχω γνωρίσει στη ζωή μου και περνάνε καλύτερα απ’ όλους δεν είναι οι πιο πλούσιοι. Είναι αυτοί που έκαναν επάγγελμα την τρέλα τους, έχουν σύντροφο τον άνθρωπο που ερωτεύτηκαν, το πρόγραμμά τους για τις διακοπές τους είναι προτεραιότητα (αυτός είναι ο επόμενος μου στόχος) και όταν κάτι ή κάποιος τους ενοχλεί ή τους προσβάλλει ή προσπαθήσει να τους φέρει σε δύσκολη θέση δεν το ‘χουν σε τίποτα να χαμογελάσουν σηκώνοντας το μεσαίο τους δάχτυλο μεταφορικά ή και όχι και να πάνε γι’ άλλα.

Χρειάζεται να μάθεις να εμπιστεύεσαι τη ροή της ζωής

Όχι δεν εννοώ άραξε και περίμενε να ανοίξουν οι ουρανοί και να σου πετάνε αυτά που έχεις ονειρευτεί. Εννοώ, να μάθεις να μην ταράζεσαι μπροστά στα «εμπόδια» που σου παρουσιάζονται. Τις περισσότερες φορές είναι μεταμφιεσμένες ευλογίες. Χθες χρειάστηκε να περιμένω πολλή ώρα σε μια δημόσια υπηρεσία, είχε πολλή παραπάνω κίνηση στο δρόμο απ’ ό,τι συνήθως για να πάω στη δουλειά μου, χάλασε η πόρτα του αυτοκινήτου μου και έπρεπε να βγαίνω όλη μέρα απ’ του συνοδηγού και άλλα τέτοια εκνευριστικά που με έφτασαν στο αμήν. Σύνολο καθυστέρησα πάνω από 1 ώρα για να κάνω τις δουλειές μου και στην επιστροφή σπίτι το σκεφτόμουν με πολλά νεύρα, ώσπου είδα ένα ατύχημα με πολλά αυτοκίνητα στο δρόμο και σκέφτηκα ότι αν όλα είχαν γίνει στην ώρα τους μπορεί να βρισκόμουν σ’ αυτό το σημείο του δρόμου τη λάθος στιγμή. Με πιάνεις.

Εκεί που κοιτάς, εκεί θα πας

Σ’ το έχω πει και θα σ’ το λέω μέχρι να το εμπεδώσεις: Βάζε στόχους. Μικρούς και ρεαλιστικούς στην αρχή και όσο τους πετυχαίνεις, συνέχιζε όλο και πιο κοντά στους πιο μεγάλους. Μην μεμψιμοιρείς. Η ζωή είναι ένα παιχνίδι, παίξ’ το. Αντί να βάζεις την ενέργειά σου σε όλα όσα σε ζορίζουν και σε όλα όσα δεν έχεις, εκτίμησε αυτά που έχεις, δυνάμωσε την ενέργειά σου και πήγαινε πάρε αυτά που σου αξίζουν.
Άκου τη θεία Πηνελόπη, λειτουργεί.

Αν πίνεις 3 λίτρα νερό την ημέρα και τρως ισορροπημένα, θα ζήσεις ζωή χαρισάμενη

Το νερό θα σε γλιτώσει από ένα κάρο λάθος πράγματα που παθαίνουμε όταν αμελούμε να το πίνουμε. Δεν φαντάζεσαι πόσο καλό σου κάνει. Μάθε ή μάλλον συνειδητοποίησε πως είσαι ό,τι τρως , όχι εμφανισιακά, αλλά σαν οργανισμός. Τα φάρμακα όλα είναι στη φύση και στις τροφές. Αν αποφασίσεις να τρως σωστά, δεν θα αρρωστήσεις ποτέ σ’ το υπόσχομαι.

Άντε χρόνια μου πολλά!
Σε 40 χρόνια πάλι θα σας πω και τα υπόλοιπα.

Love
P