MAMA KNOWS BEST

Yoga, ή το δώρο μου στον εαυτό μου

Τους τελευταίους μήνες βίωσα και συνεχίζω να βιώνω μια πολύ μεγάλη αλλαγή. Πολύ συνειδητά, μια ωραία μέρα αποφάσισα πως μετά από 2 εγκυμοσύνες και 4 συνολικά χρόνια θηλασμού, ήρθε η στιγμή να αφιερώσω χρόνο στον εαυτό μου και να κάνω μια επανεκκίνηση. Η μητρότητα είναι το ομορφότερο και ταυτόχρονα το πιο δύσκολο πράγμα που έχω ζήσει. Η δυσκολία της μητρότητας έχει να κάνει καθαρά με την «αλλαγή». Όλα αλλάζουν.

Από το σώμα, σε σχήμα και σύσταση μέχρι τον νου, η αλλαγή ταξιδεύει παντού μέσα στο γυναικείο σώμα. Ξέρω πως σε πολύ κόσμο η λέξη φέρνει ανατριχίλα, αβεβαιότητα και άρνηση, αλλά η αλήθεια είναι πως η αλλαγή είναι κάτι καλό. Φαντάζει πάντα σαν να μην είναι, αλλά μεγαλώνοντας έμαθα πως αλλαγή σημαίνει εξέλιξη σε όποια μορφή κι αν σου παρουσιαστεί.

Αφού λοιπόν αποφάσισα πως είχε έρθει η ευλογημένη ώρα να κάνω μια συνειδητή αλλαγή στο σχήμα του σώματός μου γιατί είχα αρχίσει να μην νιώθω βολικά μέσα σ’ αυτό, μπήκα στη διαδικασία με πολλή φόρα και 4 μήνες μετά κατάφερα να φτάσω στον στόχο μου.

Η απώλεια λίπους στο σώμα μου ήταν αισθητή και μαζί μ’ αυτή ήρθε και η πληροφορία πως όταν το σώμα χάνει λίπος, αφήνει ένα κενό ανάμεσα στο δέρμα και τον σκελετό μας. Το κενό αυτό θέλει κάποιο χρόνο για να φύγει κι έτσι να έρθει αυτό που λέμε «το δέρμα κοντά στο κόκκαλο».

Η συμβουλή της health coach μου ήταν να μην κάνω αερόβια άσκηση μιας και είχα φτάσει στο κατώτερο όριο λίπους, αλλά να δοκιμάσω να κάνω yoga που είναι η ιδανική άσκηση για να τραβήξει και να μακρύνει τους μύες κι έτσι να φύγει το κενό του λίπους πιο γρήγορα.

www.liatsolaki.com

Θυμάμαι πάντα την Jennifer Aniston να απαντάει σε ερωτήσεις για το πώς διατηρεί την υπέροχη σιλουέτα της λέγοντας πως κάνει yoga γιατί «είναι τόσο αλήθεια όλα αυτά που λένε ότι κάνει στο σώμα». Και ναι, θα επιβεβαιώσω. Έχω πάθει μεγάλο έρωτα και όχι μόνο για τα υπέροχα και απίστευτα γρήγορα αποτελέσματα που βλέπω στο σώμα μου.

Ο τρόπος με τον οποίο η γιόγκα εξισορροπεί και γυμνάζει το σώμα είναι ο ίδιος και για το πνεύμα. Κάθε φορά που τελειώνω το μάθημά μου, η στάση μου απέναντι στα πράγματα είναι άλλη.

Εννοώ πως πέρα από την ευεξία που προκαλεί η άσκηση, με τη yoga έρχεται και μια εσωτερική ισορροπία. Παρόλο που το σώμα μου είναι γενικά γυμνασμένο, δεν φημίζομαι για την αγάπη μου στη γυμναστική. Θέλω να πω πως τα γυμναστήρια με απωθούν, βαριέμαι εύκολα και μπαίνω σε δράση καθαρά από το πείσμα και τη θέλησή μου να έχω το σώμα μέσα στο οποίο νιώθω άνετα. Φανταζόμουν λοιπόν πως το ίδιο θα συνέβαινε και με τη yoga.

Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούσα να εστιάσω ακριβώς στην αιτία που με έκανε να μην θέλω να χάσω μάθημα και να κάνω τα πάντα για να προλάβω να πάω ακόμα κι αν ήμουν πτώμα μετά από τη δουλειά και γνωρίζοντας τι με περιμένει επιστρέφοντας σπίτι το απόγευμα.

Η δασκάλα μου, η Λία Τσολάκη, είναι αδερφική μου φίλη εδώ και 17 χρόνια, όσα και τα χρόνια που η ίδια ασκεί τη yoga. Είναι μια σπάνια και υπερταλαντούχα γυναίκα με βιογραφικό που ζαλίζει από τις σπουδές της στον χορό και το γεγονός ότι τα τελευταία 10 χρόνια χορογραφεί τις παραστάσεις του Peter Stein, του μεγαλύτερου εν ζωή σκηνοθέτη των τελευταίων δεκαετιών, το λες και τεράστιο επίτευγμα.

Ως χορεύτρια και χορογράφος ασχολείται με το σώμα το δικό της και των άλλων, όλη της τη ζωή. Εκτός από χορό έχει κάνει και μελετήσει ανά διαστήματα πολλές τεχνικές γυμναστικής, εναλλακτικές και mainstream και έχει καταλήξει στη γιόγκα πολύ συνειδητά, καθόλου τυχαία και με πολλή ευγνωμοσύνη, όπως μου είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειώσω εδώ πως τον σεβασμό μου στο πρόσωπό της ενισχύει το γεγονός πως είναι single mom από τη γέννηση του μικρού της και άρα σούπερ ήρωας. Και αν με ρωτάς, η yoga ευθύνεται που η Λία είναι η πιο δυνατή, ισορροπημένη και χαρούμενη single mom που ξέρω.

www.liatsolaki.com

Η Λία λοιπόν μου έδωσε την απάντηση στην ερώτηση «τι είναι αυτό που με κάνει να θέλω να κάνω την προπόνησή μου όσο κουρασμένη κι αν αισθάνομαι;»:

«Η επιστήμη της γιόγκα στηρίζεται στο ότι ότι τα νεύρα ελέγχουν το ασυνείδητο μυαλό και πως όταν το νευρικό σύστημα είναι ισχυρό, ο άνθρωπος αντιμετωπίζει καταστάσεις που δημιουργούν άγχος με όφελος προς τον εαυτό του.

Εκτός από το γεγονός ότι τονώνει τους μύες και ενισχύει την ελαστικότητα των αρθρώσεων, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλεί ευεξία, θεραπεύοντας -με τη συχνή εξάσκηση, τις τυχόν ταραχές  του νευρικού συστήματος.Πλέον ξέρουμε ότι όλα αυτά συνδέονται και είναι ένα.

Η γιόγκα δρα στο δέρμα, στους μύες, στα κόκαλα, στο νευρικό σύστημα και στην ψυχή.

Βίωσα και βιώνω η ίδια τη σπουδαιότητα αυτής της ολιστικής μεθόδου, καθώς δομεί τον άνθρωπο μέσα-έξω». Ναι είναι αλήθεια, όλα συνδέονται!

Κι εγώ που δεν είμαι αυτός ο άνθρωπος που έχει εμμονή με το πώς μοιάζω εξωτερικά, αλλά το πώς είμαι εσωτερικά είναι για μένα σκοπός ζωής, νομίζω πως βρήκα τι δώρο θα μου κάνω από εδώ και πέρα. Αυτές οι συνολικά 3 ώρες την εβδομάδα που αφιερώνω στη yoga είναι για μένα ο μικρός μου παράδεισος.

www.liatsolaki.com
www.liatsolaki.com

Αν θες να κάνεις κάτι καλό για τον εαυτό σου, σου προτείνω ανεπιφύλακτα να κάνεις yoga. Στο λέω εγώ που δουλεύω 20 ώρες το 24ωρο, με 2 παιδιά και απέχθεια προς τα γυμναστήρια, πως από τότε που έχω ξεκινήσει έχω αρχίσει να βρίσκω τον εαυτό μου, να ηρεμώ να ισορροπώ και να νιώθω υγιής και σε πολύ καλή φυσική κατάσταση.

Να επισημάνω εδώ πως η γιόγκα είναι πολύ διαδεδομένο άθλημα εδώ και πάρα πολλά χρόνια και μπορεί να δεις να διδάσκεται σε γυμναστήρια από όχι και τόσο ειδικούς ανθρώπους. Αυτό σημαίνει πως αν θες να βιώσεις τα πραγματικά της οφέλη καλό θα είναι να ψάξεις για ανθρώπους που έχουν μια σοβαρή μόρφωση, προσωπική εξάσκηση και κουλτούρα.