ΠΡΟΣΩΠΟ

Βιταμίνη C το καλοκαίρι: Μπορείς να τη χρησιμοποιείς με ασφάλεια;

Unsplash

Πριν λίγες μέρες, από αυτή εδώ τη στήλη, απαντούσαμε με τη βοήθεια της δερματολόγου στο ερώτημα κατά πόσο είναι ασφαλές να χρησιμοποιούμε προϊόντα με ρετινόλη, τώρα το καλοκαίρι. Ήρθε η ώρα να εξετάσουμε κατά πόσο μπορούμε να χρησιμοποιούμε τη βιταμίνη C στην καλοκαιρινή ρουτίνα ομορφιάς μας.

 

Από τη μία πλευρά, έχουμε αναλύσει άπειρες φορές τα οφέλη της βιταμίνης C στη φροντίδα της επιδερμίδας μας- είναι ένα από τα πιο γνωστά συστατικά για τις αντιοξειδωτικές, αντιγηραντικές, αλλά και λευκαντικές ιδιότητες: Μειώνει λεπτές γραμμές, ρυτίδες, αλλά και τον ανομοιόμορφο τόνο, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύει από τις εξωτερικές περιβαλλοντικές επιθέσεις, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου, και επαναφέρει άμεσα την ελαστικότητα και τη χαμένη λάμψη. Με δύο λόγια, συμβάλλει στην ορατή και απτή βελτίωση της ποιότητας της υφής της επιδερμίδας, γι’ αυτό θεωρείται και ένα από τα πιο «hot» συστατικά της beauty ρουτίνας μας.

Από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε πως ιδιαίτερα τώρα, το καλοκαίρι, το δέρμα μας είναι περισσότερο εκτεθειμένο στις βλαβερές ακτίνες UVA και UVB και δεδομένου ότι τα οξέα (ασκορβικό οξύ/ βιταμίνη C) κάνουν το δέρμα μας πιο ευαίσθητο στο φως του ήλιου, το ερώτημα είναι μπορώ να συνεχίσω να τη χρησιμοποιώ άφοβα, όπως κατά τη διάρκεια του χειμώνα;

Και κάπου εδώ είναι η ώρα να καταρρίψουμε έναν ακόμη μύθο σχετικά με τη βιταμίνη C, καθώς όπως αναφέρουν αρκετοί δερματολόγοι, η βιταμίνη C είναι όχι μόνο ένα από τα ασφαλέστερα skincare συστατικά που μπορούμε χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και ένα συστατικό που αξίζει, χάρη στις ευεργετικές ιδιότητές του- να εντάξουμε- αν δεν το έχουμε κάνει ήδη φυσικά- στην καλοκαιρινή ρουτίνα ομορφιάς μας.

Το ασκορβικό οξύ – βιταμίνη C – είναι ιδανικό να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς βοηθά στην προστασία του δέρματός μας από βλάβη που προκαλεί η έκθεση στη UV ακτινοβολία. Κι αυτό γιατί, όπως είπαμε παραπάνω, δρα κατά του οξειδωτικού στρες, αποτρέπει τη δημιουργία δυσχρωμιών και κηλίδων, διεγείρει παράλληλα, την παραγωγή κολλαγόνου,  βοηθώντας στην επιδιόρθωση του δέρματος.

Με δύο λόγια, η βιταμίνη C είναι ένα ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό, που δίνει λάμψη και φως στην επιδερμίδα, προστατεύει από τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος, ενισχύοντας τη δράση του αντηλιακού. Γι’ αυτό, μπορούμε να την χρησιμοποιούμε άφοβα – πχ σε μορφή serum μετά τον καθαρισμό – κάθε μέρα, πάντα βέβαια με αντηλιακή προστασία.