ΠΡΟΣΩΠΟ

Βιταμίνη C και λαμπερή επιδερμίδα: Οι 3 μύθοι που πιστεύεις και πρέπει να καταρρίψεις

Η βιταμίνη C είναι ένα από τα πιο γνωστά συστατικά για τις αντιοξειδωτικές αντιγηραντικές αλλά και λευκαντικές ιδιότητες στη skincare ρουτίνα μας. Και ενώ ουκ ολίγες φορές έχεις διαβάσει και έχουμε αναλύσει σε αυτή εδώ τη στήλη τα οφέλη της στη φροντίδα της επιδερμίδας μας, αυτή τη φορά κάνουμε focus σε μερικούς μύθους- θα το πω παρεξηγημένες απόψεις- που επικρατούν γύρω από το όνομά της και πιστεύουμε οι περισσότερες.

Όσο μεγαλύτερη περιεκτικότητα έχει ένα προϊόν σε βιταμίνη C, τόσο το καλύτερο για την επιδερμίδα μας; Πώς τη συναντώ στις φόρμουλες των προϊόντων; Είναι όλες οι μορφές βιταμίνης C οι ίδιες; Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους τύπους επιδερμίδας; Και από τις πιο ευαίσθητες; Παρακάτω καταρρίπτουμε τους 3 πιο συχνούς μύθους σχετικά με τη χρήση της βιταμίνης C στην beauty ρουτίνα μας.

Μύθος # 1: Όσο περισσότερη βιταμίνη C, τόσο πιο λαμπερή επιδερμίδα

Μια φόρμουλα που περιέχει υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης C, αλλά δεν παραμένει σταθερή και αποτελεσματική, μπορεί να έχει λιγότερα ορατά αποτελέσματα στην επιδερμίδα σε σχέση με μια φόρμουλα βιταμίνης C με μικρότερη συγκέντρωση.

Επιπλέον, σημαντικό ρόλο παίζει και η απορροφητικότητα της μορφής της βιταμίνης C (η πιο καθαρή και δραστική της μορφή είναι το ασκορβικό οξύ, L-Ascorbic Acid), που χρησιμοποιείται στα προϊόντα. Δηλαδή μπορεί, ακόμη και ένα παράγωγο της βιταμίνης C που έχει χαμηλότερη συγκέντρωση, να διεισδύει σε μεγαλύτερο βάθος και να επιφέρει πιο ορατά αποτελέσματα από ότι μια φόρμουλα που μπορεί να έχει ένα μεγαλύτερο ποσοστό βιταμίνης C, αλλά με λιγότερη διεισδυτικότητα στο δέρμα. Με δύο λόγια, υψηλότερη συγκέντρωση σε βιταμίνη C δεν σημαίνει πάντα ακόμη πιο λαμπερή επιδερμίδα, μιας και μπορεί να είναι εξίσου δραστική και στις πιο χαμηλές συγκεντρώσεις.

Ο πιο απλός τρόπος για να καταλάβεις ποια συγκέντρωση βιταμίνης C είναι κατάλληλη για την επιδερμίδα σου, είναι να κοιτάξεις στο πίσω μέρος του κουτιού. Βρες τη μορφή της βιταμίνης C που χρησιμοποιείται. Στη συνέχεια, ψάξε τον συγκεκριμένο τύπο για να δεις πόσο καλά απορροφάται. Με βάση αυτό, μπορείς να καταλήξεις σε ποια συγκέντρωση προτιμάς.

Μύθος # 2: Προϊόντα με βιταμίνη C μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο συγκεκριμένοι τύποι δέρματος – και σίγουρα όχι οι ευαίσθητες επιδερμίδες

Μιας και το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει από μόνο του τη βιταμίνη C, μπορούμε είτε να τη προσλαμβάνουμε από τις τροφές, είτε να την εφαρμόζουμε τοπικά στην επιδερμίδα μας. Κάπως έτσι, η βιταμίνη C μπορεί να είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος, ηλικίες και χρονικές περιόδους. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε πει πολλές φορές πόσο σημαντικό είναι να συμπεριλάβεις στη beauty ρουτίνα σου έναν ορό με βιταμίνη C.

Βασικό βήμα είναι να βρεις τον κατάλληλο τύπο βιταμίνης C για εσένα. Για παράδειγμα, το ασκορβικό οξύ (L-Ascorbic Acid), είναι η πιο καθαρή και δραστική μορφή της βιταμίνης C (σε σχέση με τα περισσότερα παράγωγά της) γι αυτό, ενδέχεται να είναι λίγο περισσότερο πιο ερεθιστική στις πιο ευαίσθητες επιδερμίδες.

Εάν έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα, μπορείς να επιλέξεις ένα παράγωγο της βιταμίνης C που να έχει λιγότερο όξινη σύνθεση, όπως επίσης και αν θέλεις να δεις πιο άμεσα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, το THD ascorbate και το ascorbyl tetraisopalmitate (τετραϊσοπαλμιτικό ασκορβικό)- δύο παρόμοιοι τύποι παραγώγων βιταμίνης C – είναι και οι δύο λιποδιαλυτοί και γι’ αυτό μπορούν να απορροφηθούν καλύτερα και πιο βαθιά σε σχέση με τα όλα τα υπόλοιπα παράγωγα, χαρίζοντας πιο άμεσα ορατά αποτελέσματα στην επιδερμίδα. Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα προϊόν βιταμίνης C, ανεξάρτητα από τον τύπο της επιδερμίδας σου, αρκεί να βρεις τη μορφή βιταμίνης C που σου ταιριάζει καλύτερα.

Μύθος # 3: Η βιταμίνη C μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στον ήλιο γι’ αυτό πρέπει να τη χρησιμοποιείς μόνο βράδυ

Η βιταμίνη C στην καθαρή της μορφή είναι όξινη, γι ‘αυτό πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η βιταμίνη C πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο το βράδυ. Σε αντίθεση βέβαια, με ορισμένα άλλα οξέα, η βιταμίνη C δεν φαίνεται να αυξάνει την ευαισθησία στον ήλιο, μάλιστα, ως ισχυρό αντιοξειδωτικό μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει στην προστασία από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες από τον ήλιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να φοράς καθημερινά αντηλιακό. Το αντίθετο μάλιστα, ο συνδυασμός της βιταμίνης C με το αντηλιακό θεωρείται πραγματικά ιδανικός για να μεταμορφώσει την επιδερμίδα. Κι αυτό γιατί όταν η βιταμίνη C συνδυαστεί με το SPF, η επιδερμίδα λαμβάνει μία πολύπλευρη προστασία, καθώς ενισχύεται η δύναμη που παρέχει το αντηλιακό από τις UV ακτίνες του ήλιου, μειώνεται η εμφάνιση σημαδιών γήρανσης (όπως ρυτίδες), δυσχρωμιών (όπως οι καφέ κηλίδες) ή ελευθέρων ριζών, ενώ παράλληλα τονώνεται η λάμψη της.

Η ίδια βέβαια ως φόρμουλα, είναι ευαίσθητη είναι ευαίσθητη όταν έρθει σε επαφή με το φως, τον αέρα, τις υψηλές θερμοκρασίες, την υγρασία, το νερό με αποτέλεσμα να οξειδώνεται πολύ εύκολα και να μην απορροφάται σωστά. Γι’ αυτό α) τα προϊόντα που περιέχουν βιταμίνη C έχουν αδιαφανείς, αεροστεγείς συσκευασίες και β) πρέπει να αποθηκεύονται σε μέρη που να μην τα βλέπει ο ήλιος ή να μην υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες.

Φυσικά, ανάλογα με τις ανάγκες σου αλλά και τις υφές των προϊόντων που προτιμάς (πιο λεπτόρρευστοι οροί ή πιο πλούσιες κρέμες), μπορείς να χρησιμοποιείς ένα προϊόν με βιταμίνη C το πρωί ή το βράδυ (ή και τα δύο). Για παράδειγμα, αν θέλεις να επωφεληθείς από τις ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητές της κατά τη διάρκεια της ημέρας, εφάρμοσε στην επιδερμίδα σου ένα προϊόν με βιταμίνη C (όπως πχ ορός ή κρέμα )το πρωί. Εάν θέλεις να αναζωογονήσεις την επιδερμίδα σου, μιας και η βιταμίνη C ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, μπορείς να την ενσωματώσεις στη βραδινή σου ρουτίνα.