ΠΡΟΣΩΠΟ

Ρετινόλη το καλοκαίρι: Ναι ή όχι; Τι λέει η δερματολόγος

Imaxtree

Η ρετινόλη είναι ένα από τα πιο ισχυρά συστατικά στο κομμάτι της περιποίησης της επιδερμίδας μας. Η βασική της δράση είναι η αντιγήρανση και αυτό γιατί συμβάλλει στη μείωση των ρυτίδων και λεπτών γραμμών, βελτιώνει την εμφάνιση της επιδερμίδας, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, απολεπίζει ήπια, τονώνει την παραγωγή κολλαγόνου και την κυτταρική ανανέωση. Με δύο λόγια, η ρετινόλη κάνει θαύματα στην επιδερμίδα μας, για τα οποία έχουμε ξαναπεί – και έχεις ξαναδιαβάσει πολλάκις σ’ αυτήν εδώ τη στήλη. Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους βασικότερους λόγους που θέλουμε να συνεχίσουμε να τη χρησιμοποιούμε και τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Παρ’ όλα αυτά, όσο κι αν την αγαπάμε, η ρετινόλη αν δεν προσέξουμε – ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι – μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στην επιδερμίδα μας. Με τη δερματολόγο Θεώνη Ματούλα δίνουμε την απάντηση στο ερώτημα. Είναι ασφαλές να χρησιμοποιούμε προϊόντα με ρετινόλη τώρα, το καλοκαίρι;

Ρετινόλη το καλοκαίρι, λοιπόν, τι λέει η δερματολόγος :

«Η χρήση της μορφής αυτής της βιταμίνης Α δεν απαγορεύεται το καλοκαίρι. Ωστόσο, πάντα συνιστούμε τη σωστή χρήση της». Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Όπως τονίζει η δερματολόγος, «εφαρμόζουμε τα προϊόντα που την περιέχουν μόνο το βράδυ. Το επόμενο πρωί πρέπει απαραίτητα να γίνει καλό πλύσιμο του προσώπου και να εφαρμόζεται ΠΑΝΤΑ – όπως κάθε μέρα – το αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, καθώς επίσης και να αποφεύγεται η άσκοπη έκθεση στον ήλιο». Αντηλιακό ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ, καπέλο και γυαλιά ηλίου προσθέτουμε εμείς.

Ένα ακόμη σημείο που πρέπει να προσέξεις, σύμφωνα με τη δερματολόγο, είναι η περιεκτικότητα της ρετινόλης στα προϊόντα (κρέμες) που χρησιμοποιείς. Καλό είναι να αποφεύγεις τη χρήση προϊόντων με υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης ρετινόλης και να χρησιμοποιείς κρέμες με μειωμένο ποσοστό καθαρής ρετινόλης σε σχέση με το χειμώνα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει η ίδια, «δεν πρωτοξεκινάμε την εφαρμογή προϊόντων με ρετινόλη το καλοκαίρι, παρά μόνο συνεχίζουμε την εφαρμογή από τον χειμώνα και μόνο σε ένα ασφαλές πλαίσιο – όπως αναφέρθηκε παραπάνω – σε καλά “εκπαιδευμένους” ασθενείς». Με δύο λόγια, αν δεν φορούσες ρετινόλη το χειμώνα, καλό είναι να μην κάνεις την αρχή τώρα το καλοκαίρι, προκειμένου να αποφύγεις τυχόν ερεθισμούς.