BEAUTY TESTIMONY

Νήματα: Tα δοκιμάσαμε. Όλα όσα θέλεις να ξέρεις (και μερικά που δεν θέλεις)

Shutterstock

Υπόθεση νήματα. Τα δοκιμάσαμε κι έχουμε να σου πούμε κάποια πράγματα.

Πριν προχωρήσω στο θέμα μας, θα ήθελα να σου εξηγήσω τη φάση μου. Δηλαδή πώς διαχειρίζομαι όλα όσα υπάρχουν και αφορούν την περιποίηση προσώπου, σε επίπεδο αντιγήρανσης. Κατ’ αρχάς θα μπορούσα να γίνω η φωτογραφία, σε μελλοντικά λεξικά, για τη φράση «στερνή μου γνώση, να σε είχα πρώτα». Δηλαδή, επισκέφτηκα δερματολόγο όταν είχαν τοποθετηθεί στις θέσεις τους οι πρώτες ρυτίδες, στο πρόσωπό μου. Ως εκ τούτου, έχασα την αρχική μάχη -της πρόληψης. Ήμουν 38 όταν ένιωσα πως δεν θέλω να βλέπω άλλο στον καθρέφτη αυτό που έβλεπα (μια ατελείωτη κούραση) και τότε έκανα την πρώτη επίσκεψη στη δερματολόγο, για ενέσιμα. Από τότε έως σήμερα (που είμαι 45) σε κάθε ραντεβού η στιχομυθία είναι η ίδια.

Τι θα γίνει με τις ιατρικές εξελίξεις; Δεν θα βρείτε κανέναν τρόπο να διαρκούν τα αποτελέσματα για 2-3 χρόνια;

Σταμάτα να κάνεις τον καραγκιόζη, για να κρατά περισσότερο ό,τι κάνεις.

Δεν ξέρω πώς είναι η ζωή χωρίς γκριμάτσες -δεν θα μάθω τώρα.

Κάνε έναν κόπο να έρχεσαι κάθε εξάμηνο και θα δεις τη διαφορά.

Δεν δουλεύω στην τηλεόραση, άρα δεν βλέπω τον λόγο που υπάρχει να προσθέσω ένα επιπλέον άγχος στη ζωή μου.

Ευτυχώς η Νατάσα είναι άνθρωπος με κατανόηση -γιατί έχω σκεφτεί πολλάκις πως στη θέση της, ίσως να μου έκοβα και την καλημέρα. Ευτυχώς για εμένα είναι εξαιρετική στη δουλειά της, αφού ό,τι κι αν έχω κάνει, δεν το ‘χει καταλάβει ποτέ κανείς. Εννοώ είναι τόσο όσο. Από την πρώτη «συνεργασία» της είχα πει πως δεν ήθελα να ξαναζήσω τα νιάτα μου, να κόψω 20 χρόνια από το πρόσωπό μου. Μου αρκούσε να μην νιώθω πως έχω χάσει 30 χρόνια, αδιαφορώντας για αυτό που λέγεται στοιχειώδης περιποίηση.

Μια μέρα που λες, πριν κανένα χρόνο, πήγα στο ιατρείο της με πολύ συγκεκριμένο αίτημα. «Νατάσα, θέλω να κάνω mini facelift», γιατί ήθελα να κάνω κάτι μια κι έξω -να τελειώνουμε. Να κρατήσει 5-6 ενδεχομένως 10 χρόνια. Ναι, δεν είμαι του πέρα-δώθε.

νήματα Shutterstock

Εδώ θα ήθελα να σου πω ότι πριν μια ντουζίνα χρόνια, την είχα επισκεφτεί παρουσία του συζύγου της, που είναι πλαστικός χειρουργός για να ζητήσω «να μου κάνετε τομή στο ύψος της κοιλιάς περιφερειακά και όπως σηκώνουμε το καλσόν, να μου σηκώσετε το δέρμα στα πόδια που ‘χει πάθει κατολίσθηση». Ο Χρυσόστομος δεν σήκωσε καν το βλέμμα του. Όπως έγραφε κάτι στον υπολογιστή του, μου είπε «να πας γυμναστήριο». Αυτό και έγινε.

Fast forward στο 2019 και την πρόταση για mini facelift, η Νατάσα μου εξήγησε πως δεν έχει έλθει ακόμα η ώρα μου. Τα ‘μα’ και τα ‘μου’ που ακολούθησαν από μέρους μου είχαν ως συνέπεια να έλθει ο Χρυσόστομος, να μου πει πως «αυτό το κάνουμε όταν ‘χάνεται’ το περίγραμμα του προσώπου». Τι εννοείτε γιατρέ μου; «Όταν το δέρμα ‘πέφτει’ κάτω από το κόκαλο -το κρέμασμα. Εσένα είναι μια χαρά», κατέληξε, πριν κλείσει την πόρτα και επιστρέψει στο γραφείο του. Ακολούθως -γιατί σιγά μην τελείωνε εκεί η αναζήτηση στοιχείων- έμαθα ότι και mini facelift να έκανα, δεν θα γλίτωνα τα ενέσιμα στο μέτωπο. Λυπάμαι, από εμένα είναι ΞΕΚΑΘΑΡΑ όχι (το θέμα μας λέμε, είναι να μην πηγαινοερχόμαστε).

Δεν είχα νιώσει δικαίωση. Για αυτό και δεν δήλωσα παραίτηση. Ρώτησα τι άλλο θα μπορούσα να κάνω, για να σηκωθεί λίγο το σύστημα που να μην είναι Botox ή υαλουρονικό οξύ ή volume (ναι, έχω να σου διηγηθώ κι άλλες ιστορίες). Και τότε έμαθα για την τέχνη των νημάτων. Ή πιο ορθά του Fine Thread Contouring, προϊόν μελετών που διήρκεσαν χρόνια και ξεκίνησαν από τη συρραφή τραυμάτων στη χειρουργική.

Νήματα: Τι με κέρδισε

Με κέρδισε στο «κρατάνε έως και ενάμιση χρόνο», ενώ ακούστηκε σαν μελωδία στα αυτιά μου η πληροφορία πως «κινητοποιούν τους μηχανισμούς σύνθεσης κολλαγόνου -που είναι υπεύθυνο για την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα του δέρματος» μαζί με το «προκαλούν τη σύνθεση ενδογενούς υαλουρονικού οξέως -που έχει να κάνει με τη σωστή ενυδάτωση του δέρματος».

νήματα Shutterstock

Νήματα: Πού με έχασε

Με έχασε στη διευκρίνιση πως οι γκριμάτσες θα έκοβαν ζωή και από αυτό το project.

Είπα υγεία να υπάρχει κι έκλεισα ραντεβού -καθώς είμαι και φαν του «πρώτα ζούμε, μετά κρίνουμε».

Τα SOS για τα νήματα

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία, πήρα στα χέρια μου ένα έγγραφο στο οποίο αναφέρονταν όσα θα έπρεπε να προσέχω για τα προσεχή εικοσιτετράωρα (να μην κάνω μασάζ, να μην εκτεθώ στον ήλιο και να μην τρελαθώ στη γυμναστική), όπως και το ενδεχόμενο να εμφανιστούν οιδήματα ή μελανιές στο πρόσωπό μου -στα σημεία της εισαγωγής των νημάτων, διαδικασία που γίνεται με λεπτή βελόνα- ή μια μικρή ερυθρότητα στο δέρμα που θα εξαφανιζόταν σύντομα. Εν τω μεταξύ, το νήμα ως νήμα απορροφάται από τον οργανισμό -και όσο αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη ο οργανισμός παράγει κολλαγόνο γύρω από το υλικό έως ότου το αντικαταστήσει με -φυσικές- ίνες κολλαγόνου.

Τι συνέβη

Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής δεν αισθάνθηκα κάτι, αφού είχαν παρθεί όλα τα αναγκαία μέτρα (βλ. αναισθητική κρέμα). Ειλικρινά θα σου πω ότι όταν ολοκλήρωσε ο Χρυσόστομος, είδα διαφορά. Στις ημέρες που ακολούθησαν ήταν ακόμα μεγαλύτερη, ομοίως και η όψη του δέρματος μου. Win win θα έλεγες. Θα συμφωνούσα, αφού βάλω ένα αλλά. Που το λες και εύλογο, αλλά θέλω να στο πω να ξέρεις όλα όσα αφορούν τα νήματα.

No pain no gain

Διάβασες πιο πάνω πως τα νήματα διεγείρουν την παραγωγή νέου κολλαγόνου. Τώρα θα σου πω και πώς ακριβώς γίνεται αυτό. Όταν αποκτάς μια αμυχή στο δέρμα σου (σε όποιο σημείο του σώματος σου), χρωστά το «κλείσιμό» της στο κολλαγόνο. Δηλαδή, μετά το χτύπημα/τραύμα ο οργανισμός αντιδρά με υπερωρίες, για να γίνει η επούλωση. Τώρα ας οπτικοποιήσουμε τα νήματα. Κάθε ένα -ας πούμε ότι- προκαλεί τραύμα και έτσι αναγκάζει τον οργανισμό να κάνει μεγαλύτερη έκκριση κολλαγόνου. Ενόσω είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της αποκατάστασης, δεν νιώθεις.

Δεν ξέρω αν έχεις κάνει ποτέ εξαγωγή φρονιμίτη. Πώς τις πρώτες ώρες το στόμα αρνείται να ανοίξει, για να προστατέψει την πληγή; Έτσι αντιδρά και το σημείο του προσώπου που έχει νήματα. Αρνείται να αντιδράσει. Για την πρώτη εβδομάδα λοιπόν (ας πούμε μέχρι να ‘κλείσουν’ οι πληγές), όταν γελούσα κουνιόταν μόνο το πάνω χείλος. Το κάτω -μαζί με ό,τι άλλο είναι κοντά στο περίγραμμα- δεν έπαιρνε εντολές.

Πράγμα που σημαίνει πως όταν ήμουν με παρέα (προ Covid-19 όλα αυτά, έτσι;) και λέγαμε τις χαριτωμενιές μας, εγώ αισθανόμουν σαν να έχω πάθει εγκεφαλικό, με την κάτω σιαγόνα να παραμένει αδιάφορη στις όποιες προκλήσεις. Έντιμα θα σου πω ότι μετά το αρχικό σοκ (το «πάει, έως εδώ ήταν η διαδρομή μου»), όλα γίνονται πιο απλά. Βάζεις το χέρι μπροστά στο στόμα και είσαι κυρία. Τώρα δε, που φοράς τη μάσκα σου, δεν υπάρχει το παραμικρό θέμα -ως προς αυτό που βλέπουν οι άλλοι. Ως προς αυτό που ζεις, θα σου ξαναπώ ότι μετά το πρώτο «τι γίνεται εδώ»; όλα γίνονται πιο απλά.

Συμπέρασμα

Αν νιώθεις πεσμένη θες να ανέβεις (κυριολεκτικά και μεταφορικά) τα νήματα είναι η λύση στο πρόβλημά σου. Πολύ περισσότερο όταν δεν μιλάς με γκριμάτσες. Τα αποτελέσματα τα βλέπεις αμέσως και κρατούν για καιρό, ενώ γίνεται δουλίτσα και κάτω από το δέρμα -σε επίπεδο φυσικού κολλαγόνου και υαλουρονικού. Το κόστος εν τω μεταξύ, είναι σε αναλογία με όλες τις άλλες αντίστοιχες μεθόδους. Κράτα γερά την πρώτη εβδομάδα και μετά όλα θα γίνουν πολύ καλύτερα.