PATTY'S BEAUTY

Από τι κινδυνεύει ο επιδερμικός φραγμός σου και πώς θα τον προστατεύσεις

iStock

Μια φορά κι έναν καιρό, ο όρος «επιδερμικός φραγμός» ήταν ένας γρίφος που μπορούσαν να λύσουν αποκλειστικά οι beauty junkies. Fast forward στο σήμερα… Από μια νέα τάση που κάποτε έκανε τεράστιο buzz, o επιδερμικός φραγμός έγινε mainstream στην περιποίηση.

Πώς φτάσαμε αυτές οι δύο λεξούλες να αναζητηθούν στο Διαδίκτυο μέσα στο 2022 περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη λέξη που αφορά στην ομορφιά; Η εξήγηση είναι ότι όσοι ασχολούνται επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά με το skincare, γνωρίζουν ή έχουν ακούσει ότι για να εξασφαλίσουν την καλή υγεία της επιδερμίδας πρέπει πρώτα να ενισχύσουν, να ενδυναμώσουν και να προστατεύσουν τον επιδερμικό φραγμό της.

Ένα σύντομο reminder… Ο επιδερμικός φραγμός βρίσκεται στην εξωτερική στοιβάδα της επιδερμίδας και αποτελείται από λιπίδια, χοληστερόλη και λιπαρά οξέα. Φαντάσου τον σαν την πρώτη γραμμή άμυνας, μια ασπίδα προστασίας της επιδερμίδας ενάντια σε εξωτερικούς παράγοντες που την απειλούν όπως τα μικρόβια, οι ρύποι, οι αλλεργιογόνες ουσίες. Επιπλέον, λειτουργεί σαν ένα φιλμ ενυδάτωσης, που συγκρατεί την υγρασία στην επιδερμίδα, αποτρέπει τη διαδερμική απώλεια του νερού και τη βοηθάει να παραμένει υγιής και προστατευμένη.

επιδερμικός φραγμός iStock

Ποιος θέλει το… κακό του επιδερμικού φραγμού;

Όσο κάνει αυτή την πολύτιμη για την επιδερμίδα μας δουλειά, υπάρχουν παράγοντες που τον διαταράσσουν και τον αποδυναμώνουν, με αποτέλεσμα να χάνει τα πολύτιμα λιπίδιά του. Πώς θα καταλάβεις ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο; Θα παρατηρήσεις ξεφλούδισμα και κοκκινίλα και θα νιώσεις μια δυσάρεστη αίσθηση τραβήγματος, ξηρότητας, κνησμού και καύσου στο πρόσωπο. Ας δούμε, λοιπόν, ποιος απειλεί τον επιδερμικό φραγμό.

Η χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα

Ο χειμώνας είναι εχθρός του επιδερμικού φραγμού. Κι όχι μόνο γιατί ο κρύος αέρας τραβάει την υγρασία από τις ανώτερες στοιβάδες της επιδερμίδας και την αφήνει ξηρή και εκτεθειμένη. Η ισορροπία του διαταράσσεται και από τον ξηρό αέρα των εσωτερικών χώρων που θερμαίνονται με καλοριφέρ και air-condition, και από την εναλλαγή της θερμοκρασίας όταν μπαινοβγαίνεις μέσα-έξω.

Οι δερματικές παθήσεις

Ροδόχρους ακμή, έκζεμα ή ψωρίαση. Όποια επίμονη, δερματική πάθηση εκδηλώνεται με εξάνθημα, φαγούρα ή κοκκινίλα στην επιδερμίδα, μπορεί να είναι ένδειξη ότι ο επιδερμικός φραγμός σού φωνάζει για ενισχύσεις.

επιδερμικός φραγμός iStock

Ο ύπνος

Ναι, σωστά διαβάζεις! Όσο κοιμάσαι τη νύχτα, η διαπερατότητα της επιδερμίδας είναι πιο μεγάλη, με αποτέλεσμα το νερό να εξατμίζεται περισσότερο από άλλες ώρες. Γι’ αυτό μπορεί να νιώσεις το πρόσωπό σου πιο ξηρό και αφυδατωμένο το πρωί. Επίσης, επειδή τη νύχτα η επιδερμίδα μπαίνει σε mode επιδιόρθωσης, αυξάνεται η κυκλοφορία στο δέρμα, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία του σώματος και αποδυναμώνοντας τον επιδερμικό φραγμό.

Οι θεραπείες στο δερματολογικό ιατρείο

Το λέιζερ, τα χημικά peelings και το microneedling μπορεί να τραυματίσουν την επιδερμίδα και να διαταράξουν τον επιδερμικό φραγμό της. Είναι σημαντικό να τον επαναφέρεις άμεσα, για να βοηθήσει στην επούλωσή της.

Πώς να προστατεύσεις τον επιδερμικό φραγμό

Το βασικό βήμα είναι η ενυδάτωση. Εμπλούτισε τη ρουτίνα περιποίησής σου με συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ, που δεσμεύει νερό από το περιβάλλον και συγκρατεί την υγρασία, η γλυκερίνη και η ουρία, που αυξάνουν την υγρασία στα ανώτερα στρώματα της επιδερμίδας. Πόνταρε επίσης στη νιασιναμίδη, που είναι υδατοδιαλυτή, καταπραϋντική και ανακουφιστική, αλλά και στα φιλμογενή συστατικά, όπως τα ceramides, που αναπληρώνουν τα φυσικά λιπίδια της επιδερμίδας και επαναφέρουν την καλή λειτουργία του επιδερμικού φραγμού.