PATTY'S BEAUTY

Πρώτη φορά που έκανα mela peeling για τις κηλίδες

iStock

Παρόλο που δουλεύω πολλά χρόνια στον χώρο της ομορφιάς, μέχρι τώρα είχα κάνει μόνο ήπια χημικά peelings. Ο λόγος ένας και μοναδικός. Τα βαθύτερα προκαλούν ερεθισμό, ερύθημα, ξεφλούδισμα και απαιτούν κάποιον χρόνο αποθεραπείας. Αν προσπαθείς να φανταστείς το πρόσωπό σου έπειτα από ένα βαθύτερο peeling, φέρε την εικόνα ενός patchwork από σημάδια και κοκκινίλες που μοιάζει ανησυχητικά με έγκαυμα. Μην φοβάσαι όμως. Δεν είναι!

Κάτι τέτοια σκεφτόμουν κι εγώ και περνούσαν από τη φαντασία μου όλες οι αποχρώσεις του κόκκινου πάνω στο πρόσωπό μου, αλλά αποφάσισα να κάνω ένα μεσαίου βάθους χημικό peeling, ώστε να διαπιστώσω αν θα αντιμετωπιστούν επιτέλους αποτελεσματικότερα οι ανεπιθύμητες κηλίδες μου, οι οποίες είναι πιο εμφανείς στο δεξί μάγουλο. Οι κηλίδες είναι «χειρότερες» και από τις ρυτίδες! Άπαξ και τις αποκτήσεις, τις παντρεύεσαι.

Η αρχή έγινε με ήπιo peeling

Πριν από το mela peeling, έπρεπε να ξεκινήσω με ένα πρωτόκολλο από επιφανειακά peelings για τις κηλίδες. Είναι τόσο ήπια, ώστε μπορείς να τα κάνεις ακόμα και το καλοκαίρι. Αυτά δεν εξαφανίζουν τις κηλίδες, αλλά τις απαλύνουν και αφήνουν φρέσκια και λαμπερή όψη. Είναι επίσης απαραίτητα γιατί προετοιμάζουν την επιδερμίδα για το επόμενο στάδιο.

Τι είναι το peeling μεσαίου βάθους

Έπειτα από τέσσερις συνεδρίες ήπιων peelings, ήρθε η στιγμή για το επόμενο βήμα. Η δερματολόγος μού συνέστησε το μεσαίου βάθους mela peeling. Για αυτό χρησιμοποιείται ένα μείγμα διαφορετικών διαλυμάτων, οξέων και δραστικών συστατικών σε μεγαλύτερη συγκέντρωση, όπως το λακτικό, το κοχικό, το φυτικό και το σαλικυλικό οξύ, καθώς και η ρετινόλη και η αρμπουτίνη, που ενδείκνυται για πιο ανθεκτικές δυσχρωμίες.

Πρώτη φορά που έκανα Mela peeling για τις κηλίδες iStock

Αυτό που κάνει το mela peeling είναι ότι αναστέλλει την τυροσινάση, το ένζυμο που συμμετέχει στην παραγωγή μελανίνης. Βασικά, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και τις εξωτερικές στοιβάδες της επιδερμίδας, κάνει λεύκανση και μειώνει την έκταση και το βάθος των κηλίδων. Επίσης, όπως όλα τα peelings, έτσι και αυτό προσφέρει αντιγήρανση, καθώς ενεργοποιεί τον κύκλο ζωής των κυττάρων και συμβάλλει στην παραγωγή του κολλαγόνου.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας ένιωσα μια ελαφριά ενόχληση, η οποία αντιμετωπίστηκε με την εφαρμογή ενυδατικής μάσκας. Όταν η θεραπεία ολοκληρώθηκε, η αλήθεια είναι ότι έζησα ένα μικρό σοκ βλέποντας το πρόσωπό μου στον καθρέφτη. Το δέρμα ήταν αρκετά ερεθισμένο και είχε δύο ευμεγέθη κόκκινα σημάδια πάνω στα μάγουλα. Ευτυχώς, με είχε προετοιμάσει γι’ αυτό η δερματολόγος. Μου είχε εξηγήσει επίσης ότι θα ξεφλούδιζα σιγά-σιγά και ότι τα σημάδια θα έφευγαν σταδιακά.

Δεν υπολόγιζε όμως ότι εγώ είμαι ανυπόμονη και φοβιτσιάρα. Δεν θα πω ψέματα. Τις επόμενες μέρες δεν πέρασα καθόλου καλά. Φοβήθηκα ότι τα σημάδια δεν θα φύγουν ποτέ. Μέχρι που άρχισα να ξεφλουδίζω και αυτά να υποχωρούν. Όπως σας ανέφερα, το αποτέλεσμα με αποζημίωσε για τις ανησυχίες και την υπομονή μου. Ήταν εντυπωσιακό! Καταρχάς, έχω παρατηρήσει σοβαρή μείωση στη μελάγχρωση. Οι κηλίδες έχουν σχεδόν εξαφανιστεί! Η χροιά της επιδερμίδας μου είναι πιο ομοιόμορφη και ο τόνος της πιο λαμπερός και φωτεινός, όπως μου λένε όσοι με συναντούν από τότε.

Τι έκανα για αποθεραπεία στο σπίτι

-Μετά τη θεραπεία, έπρεπε να εφαρμόζω μια αναπλαστική κρέμα πρωί και βράδυ για μια εβδομάδα.

-Σταμάτησα να χρησιμοποιώ στη ρουτίνα περιποίησης δραστικά συστατικά όπως η βιταμίνη C και η ρετινόλη. Τα έβαλα ξανά στο πρόσωπό μου έπειτα από δέκα μέρες.

-Ήταν υποχρεωτικό να βάζω αντηλιακή κρέμα με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας πριν βγω από το σπίτι, αλλά και να την ανανεώνω συχνά μέσα στη μέρα.

Οι ειδικοί λένε ότι το mela peeling αναστέλλει όλα τα στάδια της υπερμελάγχρωσης του δέρματος. Προς το παρόν με περιμένει μια δεύτερη και τελευταία συνεδρία, την οποία και θα κάνω χωρίς καμία πλέον ανησυχία. Αυτήν τη φορά είμαι προετοιμασμένη για την κοκκινίλα και το ξεφλούδισμα γιατί τώρα γνωρίζω τη διαδικασία. Και να μην ξεχάσω να ρωτήσω οπωσδήποτε τι πρέπει να κάνω προληπτικά όταν αρχίσει να καλοκαιριάζει και οι ακτίνες του ήλιου γίνουν πιο έντονες και δυνατές.