ΥΓΕΙΑ

Πώς αντιμετωπίζεται η ροδόχρους ακμή;

Η ροδόχρους ακμή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ακμή των ενηλίκων. Είναι μια σχεδόν… ενοχλητική νόσος, καθώς εμφανίζεται σε μεγάλη ηλικία, προκαλώντας ερυθρότητα στο δέρμα και διαστολή των αγγείων. Η ροδόχρους ακμή οφείλεται σε δυσλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων και δυστυχώς επηρεάζει, τόσο ψυχολογικά όσο και δερματικά, όσους την εμφανίζουν.

Πώς πρέπει λοιπόν να αντιμετωπίσεις τη ροδόχρου ακμή αν έχεις επιδερμίδα με τάση ακμής;

Αρχικά θα γνωρίζεις πως υπάρχουν περίοδοι που βιώνετε εξάρσεις ακμής και άλλες περίοδοι που το δέρμα μας είναι πιο ήρεμο. Το γεγονός αυτό, εφόσον έχεις επιδερμίδα με τάση ακμής, είναι από μόνο του ένας πολύ σοβαρός λόγος για να δώσεις μεγαλύτερη προσοχή.

Ποιες είναι, όμως, οι στάσεις που πρέπει να κάνετε για να βοηθήσεις την επιδερμίδα σου που εμφανίζει ακμή;

Φυσικά, η πρώτη στάση όταν η επιδερμίδα έχει τάση ακμής είναι η επίσκεψη στον δερματολόγο, ο οποίος θα κρίνει την κατάσταση και θα προσφέρει την κατάλληλη αγωγή. Από εκεί και πέρα, σαφώς και υπάρχουν μικρά tips που θα σε βοηθήσουν, ειδικά όταν η ροδόχρους ακμή βρίσκεται σε έξαρση:

Θα πρέπει να αποφεύγεις τις ακραίες θερμοκρασίες, τόσο τις υψηλές όσο και τις χαμηλές. Αυτό αφορά τα φαγητά, το μπάνιο και γενικότερα το περιβάλλον στο οποίο κινείσαι. Σαφώς, θα πρέπει να δίνεις ιδιαίτερη προσοχή συνολικά στον τρόπο ζωής και διατροφής σου: το στρες, οι επίπονες αθλητικές δραστηριότητες, ο θυμός και το κάπνισμα επηρεάζουν την επιδερμίδα σου και μπορεί να οδηγήσουν σε εξάρσεις ακμής.

Σε ό,τι αφορά στην περιποίηση της επιδερμίδας με τάση ακμής, δώσε ιδιαίτερη προσοχή στα αντηλιακά προϊόντα χειμώνα και καλοκαίρι και κυρίως στα προϊόντα μακιγιάζ. Αναλυτικότερα, εφόσον ανήκεις στην κατηγορία που εμφανίζει ροδόχρου ακμή θα πρέπει να επιλέγεις με πολύ προσοχή τα καλλυντικά προϊόντα σου, ώστε να πετύχεις κάλυψη της ερυθρότητας -ειδικά όταν η ακμή βρίσκεται σε έξαρση- αλλά να μην επιβαρύνεις την επιδερμίδα.

Ξεκίνα, λοιπόν, με μια ενυδατική κρέμα κατάλληλη για επιδερμίδες με τάσεις ακμής, αν ο δερματολόγος σου δεν σου έχει ήδη προτείνει κάποια. Συνέχισε με ένα primer χρωματικής διόρθωσης πριν προχωρήσεις με το make up και το concealer σου. Θα πρέπει, όταν αντιμετωπίζεις εξάρσεις ακμής να εφαρμόζεις στην επιδερμίδα σου τοπικά στα σημεία ένα primer χρωματικής διόρθωσης που να ταιριάζει στον τόνο της επιδερμίδας σου με τάση ακμής. Για το makeup, χρειάζεσαι ένα προϊόν που να προσφέρει υψηλή κάλυψη και φυσικό τελείωμα. Καλό θα ήταν να επιλέξεις προϊόντα πλούσια σε χρωστικές και συνθέσεις μακράς διάρκειας που προσφέρουν ματ αποτέλεσμα, ώστε να ρυθμίσεις το σμήγμα.

Συνολικά, προτίμησε δερμοκαλλυντικά που είναι “μη φαγεσωρογόνα”, δηλαδή δεν περιέχουν συστατικά που φράζουν τους πόρους σου.

Photo Credits: 123rf