ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Πόση ώρα πρέπει να τρέχεις και πόσες θερμίδες να κόψεις από τη διατροφή σου, αν θες να χάσεις βάρος

123rf

Το τρέξιμο έχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία σου και συμβάλει στη διατήρηση ή και απώλεια βάρους. Για πολλούς, είναι καθημερινός τρόπος ζωής και αποτελεί εξαιρετική επιλογή για να ξεκινήσεις την ημέρα σου με μπόλικη ενέργεια αλλά και ιδανική γυμναστική για να χάσεις βάρος. Το θέμα είναι ότι πώς ξέρουμε πόσες θερμίδες καίμε και πόση ώρα πρέπει να τρέχουμε, αν θέλουμε να δούμε αποτελέσματα;

«Για να κάψεις μισό κιλό λίπους την εβδομάδα, πρέπει να καις 3.500 θερμίδες, μέσω της διατροφής ή της άσκησης» σε ενημερώνει η προπονήτρια Corey Phelps. Μία καλή αρχή προς την απώλεια βάρους είναι το μισάωρο τρέξιμο, 3-4 φορές την εβδομάδα, αλλά το πόσες θερμίδες θα κάψεις, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία και ο ρυθμός σου.

Διάβασε κι αυτό: Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να γυμνάζεσαι αν θες να χάσεις βάρος;

Για παράδειγμα, μία γυναίκα που ζυγίζει 70 κιλά και τρέχει με ρυθμό 8 χιλιόμετρα την ώρα, θα κάψει περίπου 265 θερμίδες μέσα σε 30 λεπτά. Για καλύτερα αποτελέσματα, η Corey προτείνει να εναλλάσσεις την ταχύτητα, ειδικά αν τρέχεις σε ευθεία, χωρίς ανηφόρες ή εμπόδια. Αν είσαι αρχάρια, μην ξεπερνάς τα όριά σου και μην το παρακάνεις, ειδικά σε υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες. Πάρε το χρόνο σου αυξάνοντας σταδιακά τις αποστάσεις, τη συχνότητα αλλά και την ένταση της άσκησης.

Δες κι αυτό: Πόσες θερμίδες ακριβώς πρέπει να κόψεις από κάθε γεύμα για να χάσεις βάρος

Το βασικότερο στοιχείο όμως είναι η διατροφή σου. Αυτή θα καθορίσει το αποτέλεσμα και θα συνδυαστεί ισορροπημένα με μία προπόνηση ενδυνάμωσης. Η διατροφολόγος και νευρολόγος Lauren Green προτείνει να μειώσουμε τις θερμίδες σε καθημερινή βάση. Όταν, για παράδειγμα, μειώνουμε τις θερμίδες που τρώμε κατά 300, και καίμε 200 θερμίδες μέσω της άσκησης, φτάνουμε στην απώλεια βάρους χωρίς να νιώθουμε πείνα ή στέρηση. Και έτσι έχουμε έναν υγιή και ισορροπημένο οργανισμό.