ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσες θερμίδες ακριβώς πρέπει να κόψεις από κάθε γεύμα για να χάσεις βάρος

123rf

Το να μειώσεις τις θερμίδες που λαμβάνεις ημερησίως ως μέθοδο για να χάσεις βάρος, είναι κάτι που ξέρεις ήδη και δεν είναι σαν την ανακάλυψη της πυρίτιδας. Το πρόβλημα είναι ότι συνήθως κάνεις το λάθος και ακολουθείς μία συγκεκριμένη δίαιτα, χωρίς να λαμβάνεις υπόψη τις ανάγκες του δικού σου οργανισμού.

 

Αν γυμνάζεσαι, ίσως τρως περισσότερο από όσο θα έπρεπε ή υποτιμάς τις θερμίδες που λαμβάνεις από το πρωινό σου. Ερευνητές από το Harvard και το Πανεπιστήμιο της Louisiana βρήκαν ότι η μείωση θερμίδων οδηγούσε σε απώλεια 6 κιλών μέσα σε 6 μήνες, ανεξαρτήτως δίαιτας.

Υπολογισμός καθημερινών θερμίδων

Υπολόγισε πόσες θερμίδες λαμβάνεις σε καθημερινή βάση για να διατηρήσεις το βάρος που ήδη έχεις. Εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο, τη μυική μάζα και το μεταβολισμό σου (πόσο αργά ή γρήγορα καίει θερμίδες).

Δες κι αυτό: Διατροφή στις διακοπές: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για να μην πάρεις πολλά κιλά εκεί που θα βρίσκεσαι

Πόσες θερμίδες θα κόψεις συνολικά

Η Marie Spano, αθλητική διατροφολόγος για τους Atlanta Hawks, προτείνει να μην κόψουμε περισσότερες από 500 θερμίδες σε καθημερινή βάση. Αυτός είναι ένας ενδεικτικός αριθμός για να κάνεις την αρχή. Μπορεί να χάσεις βάρος γρήγορα στο ξεκίνημα, αλλά μπορεί να χρειάζονται αλλαγές, αν νιώσεις πονοκέφαλο, αλλαγή στη διάθεση ή αν έχεις μειωμένη ενέργεια. Αν γυμνάζεσαι, ίσως χρειάζεται να κάνεις μικρότερη μείωση.

Από πού να ξεκινήσεις

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι ξεκινάμε να κόβουμε θερμίδες από εκεί που δε θα νιώσουμε τη στέρηση. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι τα αναψυκτικά, τα ροφήματα και οι σος, όπως η μαγιονέζα. Αν μιλάμε για γενική διατροφική κατηγορία, ξεκίνα από τους υδατάνθρακες, εφόσον η προτεινόμενη καθημερινή ποσότητα είναι 130 γραμμάρια. Εννοείται ότι το fast food και τα γλυκά είναι οι προφανείς τροφές που σου δίνουν τις περισσότερες θερμίδες.

Διάβασε κι αυτό: Τα 4 φρούτα που σε βοηθούν να χάσεις βάρος

Πώς θα κόψεις 100-250 θερμίδες ανά γεύμα

Πρωινό

Φάε δημητριακά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες και προσοχή στην ποσότητα. 1/3 φλιτζάνι ισούται με 100 έξτρα θερμίδες. Αν τρως πλούσιο πρωινό σε βρετανικό στιλ, προτίμησε μπέικον αντί για λουκάνικο. Επίσης, μπορείς να βάλεις άγλυκο γάλα αμυγδάλου στον καφέ σου.

Μεσημεριανό

Μην βάλεις τυρί στο burger σου ή βάλε ελάχιστη μαγιονέζα σε φαγητά, όπως η τονοσαλάτα. Αντικατάστησε το λευκό ψωμί με ολικής και το τσένταρ με παρμεζάνα. Επίσης άφησε στην άκρη το αναψυκτικό, ή τουλάχιστον πιες το μισό κουτάκι.

Δείπνο

Βάλε 1 κουταλιά λιγότερη βούτυρο ή λάδι στο φαγητό σου ή επίλεξε λεπτή ζύμη (αντί για αφράτη) στην πίτσα σου. Επίλεξε φιλέτο κοτόπουλο αντί χοιρινής μπριζόλας (το ξέρω είναι δύσκολη απόφαση) και βράσε καστανό ρύζι αντί για λευκό, που έχει και πολύ περισσότερα οφέλη στην υγεία σου.

Σνακ

Αν τρως γιαουρτάκια, προτίμησε ένα απλό και όχι ένα με φρούτα. Αν πας σινεμά, άσε το ποπ κορν και επίλεξε ένα μικρό σακουλάκι με πατατάκια (αλλά μικρό) και αν λαχταράς κάτι γλυκό, μη φας ένα μεγάλο cookie. Βούτηξε λίγες φράουλες σε μαύρη σοκολάτα.