ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Θέλεις να μάθει το παιδί σου το ΑΒητάρι της ισορροπημένης διατροφής; Περάστε από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

24media

Θυμάσαι τον εαυτό σου παιδί στο supermarket; Όλα τα χρώματα, τα προϊόντα, τα ράφια, οι άνθρωποι με τις ποδιές και το χαμόγελο, και αυτή η τρέλα του να γυρίζεις τους διαδρόμους με το καρότσι σου; Σίγουρα θα τα θυμηθείς όλα αν επισκεφθείς το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο μαζί με τα παιδιά, τα ανίψια ή τα βαφτιστήρια σου. Κι αυτό γιατί εκεί έχει στηθεί, σε συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλο, μια μικρογραφία supermarket για μικρούς καταναλωτές, το έκθεμα με τίτλο «Το ΑΒητάρι της διατροφής».

24media

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Εμείς βρεθήκαμε στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και παρακολουθήσαμε μαζί με μια υπέροχη τάξη ενός πολυπολιτισμικού σχολείου των Αθηνών την ξενάγηση στο έκθεμα που μοιάζει με ένα τεράστιο παιδικό παιχνίδι. Tο έκθεμα της ΑΒ Βασιλόπουλος, το «ΑΒητάρι της διατροφής» αποτελεί μία καινοτόμο ιδέα με ουσιαστική επίδραση στα παιδιά, την οποία βλέπεις στην πράξη παρακολουθώντας πόσο διασκεδάζουν, ενώ παράλληλα μαθαίνουν όχι μόνο τα βασικά της ισορροπημένης  διατροφής αλλά και χρήσιμες αρχές για το μέλλον τους ως καταναλωτές.

24media

24media

 

24media

24media

24media

 

Οι υπεύθυνοι του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου μας υποδέχτηκαν και μας ξενάγησαν στο έκθεμα όσο τα παιδιά συζητούσαν για τη διατροφή και μάθαιναν την πυραμίδα των τροφίμων και πάλι με βιωματικό τρόπο, κρατώντας το καθένα ένα ομοίωμα τρόφιμου το οποίο έπρεπε να τοποθετήσουν στην κατάλληλη τροφική ομάδα.

Σκοπός του διαδραστικού εκθέματος, που αποτελεί μικρογραφία ενός καταστήματος supermarket, είναι να μεταφέρει το μήνυμα για τη σημασία της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής που αν υιοθετήσουμε από την παιδική μας ηλικία θα γίνει βίωμα και της ενήλικης μας ζωής .Επιπλέον το έκθεμα αποσκοπεί στην βιωματική εκπαίδευση των παιδιών σε ζητήματα που αφορούν στην υιοθέτηση ενός υγιεινού διαιτολογίου στην καθημερινότητά τους. «Δεν περιμένουμε τα παιδιά να μάθουν μέσα σε μια επίσκεψη πώς να τρέφονται σωστά αλλά φιλοδοξούμε και παρατηρούμε ότι τους μένει κάτι από όλα αυτά που μαθαίνουν παίζοντας στο έκθεμα» μας λένε οι άνθρωποι του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου καθώς βλέπουμε τους χώρους του εκθέματος που περιλαμβάνουν τμήματα όπως ο φούρνος του supermarket, το κρεοπωλείο, το ιχθυοπωλείο, το μανάβικο κλπ.  Σε λίγο αυτοί πλημμυρίζουν από παιδιά, που χωρισμένα σε δύο ομάδες, αυτά των υπαλλήλων και αυτά των καταναλωτών βάζουν σε εφαρμογή όσα έμαθαν και ψωνίζουν για τα γεύματα μιας ολόκληρης ημέρας.

24media
24media

 

24media

 

24media

 

24media

 

Στο ταμείο του supermarket γίνεται χαμός και ο ξεναγός καταγράφει τα προϊόντα που πήραν τα παιδιά. Ακολουθεί η αξιολόγηση και τα παιδιά μαθαίνουν πόσα πράγματα χρειάζεται τελικά να βάζουν στο καλάθι τους, πόσα να αφαιρούν και πώς να τα συνθέτουν για μια ισορροπημένη διατροφή. Σου ακούγεται εντυπωσιακό; Και που να το δεις να συμβαίνει από κοντά. Τα βλέμματα των παιδιών, οι απαντήσεις τους, η χαρά της συμμετοχής και η οξυδέρκειά τους αγγίζει τα όρια της μαγείας. Όχι, δεν είναι μαγικό. Είναι η διαδικασία της αλληλεπίδρασης, είναι η ευκαιρία που έχουν τα παιδιά μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων στην αγορά τροφίμων να αλληλοεπιδράσουν, να ανακαλύψουν και να αποκτήσουν χειροπιαστές εμπειρίες γύρω από την ισορροπημένη διατροφή και την αγωγή του καταναλωτή.

24media

24media

24media

24media
24media

 

Τα εγκαίνια του εκθέματος πραγματοποιήθηκαν στις 4 Δεκεμβρίου, παρουσία εκπροσώπων της ΑΒ Βασιλόπουλος, του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου, αλλά και του Ινστιτούτου Prolepsis, με το οποίο η εταιρεία συνεργάζεται σταθερά μέσω του προγράμματος  ΔΙΑτροφή. Πλέον στο έκθεμα θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα σε παιδιά ηλικίας 3 – 12 ετών, ενώ τα Σαββατοκύριακα θα αξιοποιείται κυρίως από οικογένειες και εξωσχολικές ομάδες.

24media

 

Η συνεργασία του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου και της ΑΒ Βασιλόπουλος δεν εξαντλείται στο έκθεμα αφού το «ΑΒητάρι της ισορροπημένης διατροφής» περιλαμβάνει ακόμα και φυλλάδια που εκδίδονται στο πλαίσιο του προγράμματος αλλά και τη μουσειοσυσκευή. Πιο συγκεκριμένα, η μουσειοσυσκευή, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 – 12 ετών και ταξιδεύει σε σχολεία της Ελλάδας για να μάθει σε περισσοτέρους μικρούς φίλους μέσα και πάλι από βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες τις βασικές αρχές μιας ισορροπημένης διατροφής, να τα ευαισθητοποιήσει σε θέματα ασφάλειας τροφίμων και να τους διδάξει την αξία της σωματικής δραστηριότητας για την υγεία του οργανισμού.

Από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο φύγαμε έχοντας θυμηθεί την πυραμίδα των τροφίμων που τόσο ξεχνάμε στην καθημερινότητά μας, έχοντας γελάσει πολύ με το «κολλητικό» γέλιο των παιδιών, έχοντας μάθει πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι στην εκπαίδευσή τους αλλά και μια μικρή λύπη, που δεν υπάρχουν τέτοια μουσεία για ενηλίκους, με το εκπαιδευτικό παιχνίδι σε απόλυτη προτεραιότητα.