ΣΧΕΣΕΙΣ

Το φιλί της ζωής: Τα φιλιά σού χαρίζουν επιπλέον χρόνια ζωής

iStock

Το φιλί προσθέτει χρόνια στη ζωή μας και μπορεί να αποκαταστήσει όχι μόνο τη συναισθηματική ευεξία και τη σωματική υγεία, αλλά και τη μακροζωία. Και μπορεί το TikTok να έχει γεμίσει με βίντεο που μετρούν εκατομμύρια views γύρω από αυτή την πραγματικότητα, η επιστημονική έρευνα πάνω στην οποία αυτά βασίζονται, ωστόσο, πάει αρκετά χρόνια πίσω.

 

@hediehsafiyari According to research of thousands of couples by Dr Gottmans #relationships #psychology #relationshipadvice #men #women ♬ Babel – Otnicka

Μια ψυχολογική μελέτη που έγινε στη Γερμανία τη δεκαετία του 1980 διαπίστωσε ότι οι άνδρες που φιλούσαν τις γυναίκες τους πριν πάνε στη δουλειά το πρωί ζούσαν κατά μέσο όρο 5 χρόνια περισσότερο από τους συζύγους που δεν φιλούσαν.

Ο Δρ. Arthur Szabo, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου, συνέλεξε δεδομένα για 2 χρόνια από αρκετές δεκάδες γιατρούς, ψυχολόγους και κορυφαίες γερμανικές ασφαλιστικές εταιρείες που συνεργάστηκαν για την παροχή αναλογιστικών δεδομένων. Ο Szabo δημοσίευσε τα ευρήματά του σε ένα δυτικογερμανικό περιοδικό που ονομάζεται Selecta.

Οι σύζυγοι που φιλούσαν τις συζύγους τους κέρδισαν 20 έως 35% περισσότερα χρήματα και χρησιμοποιούσαν λιγότερο άδεια ασθενείας από τους συνομηλίκους τους, που έφευγαν από το σπίτι χωρίς φιλί για αντίο. Στην ίδια μελέτη, μια δειγματοληψία από τους 110 κορυφαίους βιομηχανικούς διευθυντές της Γερμανίας, έδειξε ότι το 87% των ανδρών που έφυγε από το σπίτι αφού φίλησε τις συζύγους του, είδε αύξηση στους μισθούς. Η ίδια ερευνητική ομάδα ανέφερε ότι το να μην φιλάς τη γυναίκα σου πριν φύγεις το πρωί αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα τροχαίου ατυχήματος.

Ακολουθεί μια σύντομη περίληψη των ευρημάτων του Szabo:

«Οι σύζυγοι που φεύγουν από το σπίτι το πρωί χωρίς να φιλήσουν τις γυναίκες τους, το κάνουν είτε επειδή το ζευγάρι έχει τσακωθεί είτε επειδή έχουν χωρίσει. Και στις δύο περιπτώσεις, ο σύζυγος ξεκινά τη μέρα με αρνητική στάση. Έχει την τάση να είναι κυκλοθυμικός και καταθλιπτικός. Δεν ενδιαφέρεται για τη δουλειά και το περιβάλλον του. Ενώ πολλοί άνδρες προσποιούνται ότι αδιαφορούν για τις γυναίκες τους, σχεδόν όλοι εξαπατούν τον εαυτό τους.

Ακόμα κι αν ένας άντρας έχει πάψει να αγαπά τη γυναίκα του, εξακολουθεί να επηρεάζεται από τη στάση της απέναντί του. Η έρευνά μας το αποδεικνύει αυτό και αναμφισβήτητα. Ένας σύζυγος που φιλάει τη γυναίκα του κάθε πρωί πριν πάει στο γραφείο ξεκινά τη μέρα με θετική διάθεση. Το αίσθημα της αρμονίας του αντανακλάται τόσο φυσιολογικά όσο και διανοητικά».

Η επιστήμη του φιλιού

Οι ψυχολόγοι που ανέλυσαν τα δεδομένα δεν πιστεύουν ότι είναι μόνο το φιλί που ευθύνεται για ένα τόσο σημαντικό αποτέλεσμα μεταξύ των 2ομάδων. Είναι η θετική στάση, που συνδέεται στενά με έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Είναι ξεκάθαρο από τη μελέτη ότι ο ισχυρός δεσμός που προέρχεται από τα τακτικά φιλιά, προάγει όχι μόνο τη συναισθηματική ευεξία, αλλά και τη σωματική υγεία.

Κατά τη διάρκεια της πράξης του φιλιού οι αισθήσεις πηγαίνουν απευθείας στο μεταιχμιακό σύστημα, που είναι το μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με την αγάπη, το πάθος και τη λαγνεία. Καθώς τα νευρικά ερεθίσματα ταξιδεύουν από τα χείλη, τη γλώσσα, τους μύες του προσώπου και το δέρμα, ένα κοκτέιλ αγάπης παράγεται στο σώμα προκαλώντας ένα φυσικό έντονο άγχος. Το κοκτέιλ αγάπης αποτελείται από νευροδιαβιβαστές και ορμόνες όπως ντοπαμίνη, ωκυτοκίνη, σεροτονίνη, αδρεναλίνη και ενδορφίνες.

Το φιλί είναι ένα σημάδι ότι υπάρχει μια νέα αρχή σε μια υγιή σχέση ή μια συνέχιση μιας συναισθηματικής σύνδεσης που χαρακτηρίζεται από προσοχή, σύνδεση και φροντίδα.

Το φιλί είναι μια μορφή επικοινωνίας, που μπορεί να ξεπεράσει τις λέξεις και να μεταφέρει ένα αίσθημα εκτίμησης, εμπιστοσύνης, υποστήριξης, προσκόλλησης, ασφάλειας και ακόμη και λατρείας.

Φιλιά καλημέρας, φιλιά καληνύχτας, φιλιά χαιρετισμού και αποχωρισμού, φιλιά προκαταρκτικού παιχνιδιού, φιλιά κατά τη διάρκεια του σεξ και ζουμερά φιλιά χωρίς λόγο. Είναι όλα καλά!