ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βιταμίνη Κ: Οι τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο για οστεοπόρωση

Unsplash

Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε τα βασικά οφέλη που μας προφέρουν οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, η βιταμίνη C ή ακόμα και η βιταμίνη D. Υπάρχουν ωστόσο και άλλες, λιγότερο δημοφιλείς. Μία από αυτές είναι και η βιταμίνη Κ. Η βιταμίvη Κ, είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, αφού μεταξύ άλλων η παρουσία της σε αυτόν, κρίνεται ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών και την προστασία κατά της οστεοπόρωσης. Παρακάτω ρίχνουμε μια πιο αναλυτική ματιά στο προφίλ της συγκεκριμένης βιταμίνης, αλλά και στις κορυφαίες τροφές που μπορείς να τη βρεις

Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία συναντάται σε 2 μορφές:

Τη βιταμίνη Κ1 (φυλλοκινόνη)

Η μορφή αυτή της βιταμίνης Κ, συμμετέχει στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης και θεωρείται ότι αποτελεί τη «φυτική μορφή» της. Αξίζει να σημειωθεί ότι Βιταμίνη Κ, σε αντίθεση με τις άλλες λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, E), κυκλοφορεί σε μικρές ποσότητες στο αίμα, καθώς μεταβολίζεται πολύ γρήγορα και στη συνέχεια αποβάλλεται από τον οργανισμό. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όταν προσλαμβάνουμε τη βιταμίvη Κ1, το σώμα μας διατηρεί μόλις το 30%-40%, ενώ το υπόλοιπο 60 με 70% αποβάλλεται.

Τη βιταμίνη Κ2 (μενακινόνη)

Συντίθεται κυρίως από εντερικά βακτήρια και απορροφάται σε μικρό βαθμό από το παχύ έντερο. Μπορεί επίσης να βρεθεί σε μικρές ποσότητες σε ζωικά τρόφιμα ή τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Τροφές που περιέχουν Βιταμίνη Κ

Οι διατροφικές πηγές βιταμίνης Κ1 περιλαμβάνουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα πράσινα φύλλα μαρουλιού, το λάχανο, τον μαϊντανό, το σπανάκι, το μπρόκολο, τα λάχανα Βρυξελλών, το κουνουπίδι. Άλλες πηγές που είναι λιγότερο πλούσιες σε βιταμίνη Κ2 περιλαμβάνουν τα κρέατα, τα ψάρια, το συκώτι, τα αυγά και τα δημητριακά.

Γιατί χρειάζεσαι την βιταμίνη Κ;

Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για τη γενική υγεία καθώς:

Μειώνει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση

Η βιταμίνη Κ2 παίζει καθοριστικό ρόλο στο μεταβολισμό του ασβεστίου, του κύριου μετάλλου που βρίσκεται στα οστά και τα δόντια. Επιπλέον, η βιταμίνη Κ2 προλαμβάνει τη μείωση της οστικής πυκνότητας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες καθώς και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Βοηθά στην πήξη του αίματος

Η βιταμίvη Κ συμβάλλει στη φυσιολογική πήξη του αίματος. Βοηθά επίσης στη διακοπή της αιμορραγίας, μειώνει τη δημιουργία μελανιών, καθώς και στην ταχύτερη επούλωση πληγών.

Η βιταμίνη Κ ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία

Μια από τις κυριότερες αιτίες καρδιακής προσβολής είναι η εναπόθεση ασβεστίου στις αρτηρίες γύρω από την καρδιά. Η ασβεστοποίηση των αρτηριών, τις κάνει πιο σκληρές, με μειωμένη ελαστικότητα, ενώ μειώνει και το πλάτος τους, κάνοντας τες πιο στενές. Αποτελεί, έτσι, ένα τεράστιο παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Οτιδήποτε μπορεί να μειώσει αυτή τη συσσώρευση ασβεστίου, μπορεί να βοηθήσει και στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων.

Η βιταμίνη Κ βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου και τη φλεγμονή

Χρόνιες ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, ο καρκίνος, η νόσος Πάρκινσον καθώς και η καρδιακή ανεπάρκεια, αποτελούν φλεγμονώδεις καταστάσεις. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν πως η βιταμίvη Κ έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, προστατεύοντας τα εγκεφαλικά κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και τις επιβλαβείς δράσεις των ελευθέρων ριζών.