ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Joe Biden: Η τραγική προσωπική ιστορία του νέου προέδρου των ΗΠΑ

Αν ένα σύμβολο ταιριάζει στον 78χρονο Joe Biden τότε σίγουρα αυτό είναι ένας μυθικός φοίνικας που επιμένει να αναγεννάται ξανά και ξανά από τη στάχτη του. Ωστόσο το κύριο χαρακτηριστικό του ανθρώπου που είναι τελικά ο 46ος προέδρος των ΗΠΑ, είναι ότι δεν είναι μυθικός. Είναι αντίθετα πολύ ανθρώπινος.

O Joe Biden έχει βιώσει τη δυσκολία από την αρχή της ζωής του, έχει βιώσει στιγμές μεγάλης χαράς που βάδισαν στη ζωή του χέρι χέρι με μεγάλες τραγωδίες. Κι εκτός από τον τίτλο του γηραιότερου προέδρου των ΗΠΑ, εκείνου που μπέρδεψε τις εγγονές του ακόμα και την ύστατη στιγμή, προκαλώντας σύγχυση στους ανθρώπους γύρω του, είμαι σίγουρη πως θα κερδίσει και αυτόν του πιο προσιτού προέδρου. Του πιο «ένας από εμάς» πολιτικού των ΗΠΑ. Κι αυτό γιατί η μοίρα του έχει δείξει αρκετές φορές το σκληρό του πρόσωπο.

Χρειάστηκε να διανύσει πολλά πολλά χιλιόμετρα στον πολιτικό στοίβο για να βρεθεί σε αυτή τη θέση. Χρειάστηκε να ζήσει μια ζωή που έμοιαζε με rollercoaster, που λίγες στιγμές αφού τον ανέβαζε ψηλά στα ουράνια τον έριχνε στα πιο σκοτεινά βάθη. Η προσωπική του ζωή έχει σημαδευτεί από την απώλεια. Και όχι κάποια απώλεια που έρχεται ως απόρροια του φυσικού κύκλου της ζωής, αλλά από την πρόωρη απώλεια αγαπημένων του προσώπων. Της πρώτης του συζύγου και δύο παιδιών του.

Από θύμα bullying, ενήλικας με ενσυναίσθηση

Ο Joe Biden γεννήθηκε στο Scranton της Pennsylvania και ήταν το μεγαλύτερο από 4 αδέρφια. Η οικογένειά του κάποια στιγμή μετακόμισε στο Delaware που έγινε η πολιτεία την οποία ο ίδιος αποκαλεί πατρίδα του. Τα πράγματα όμως δεν ήταν εύκολα για εκείνον εξαρχής. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί στην παιδική του ηλικία ότι θα γινόταν μία μέρα πολιτικός. Ήταν τραυλός και βίωσε τον σχολικό εκφοβισμό για αρκετά χρόνια προτού η ομιλία του αποκατασταθεί.

«Δεν μπορώ να φανταστώ τίποτα άλλο που να μου στέρησε την αξιοπρέπειά μου τόσο γρήγορα και τόσο βαθιά και τόσο ολοκληρωτικά από το τραύλισμά μου στο δημοτικό» είχε πει σε ομιλία του το 2008 στο Αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Τραυλισμό. Η αδερφή του, Valerie Biden Owens είχε πει ότι οι καταστάσεις που βίωσε τότε του χάρισαν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και συμπόνια.

Ο Joe Biden είχε από την αρχή της ζωής του μάθει να μπορεί να βγάζει κάτι θετικό από μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Αυτό το μάθημα αν και ιδιαίτερα δύσκολο θα του φαινόταν χρήσιμο στο μέλλον.

«Ο Joe προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τους τραμπούκους σε όλη του τη ζωή. Νομίζω ότι ο τραυλισμός του είναι ένας πολύ πολύ πολύ σημαντικός λόγος που ο Joe έγινε ο καλός και ευγενικός άνθρωπος με συμπόνια που έγινε», σημείωνε η αδερφή του. Για να ξεπεράσει το πρόβλημά του, ο Joe Biden διάβαζε ώρες δυνατά ποίηση μπροστά σε έναν καθρέφτη. Ακόμα και σήμερα, παραδέχεται ότι όταν είναι πολύ κουρασμένος μπορεί να τραυλίσει. Αλλά πλέον δεν αφήνει το πρόβλημα στην ομιλία του να τον καθορίσει. Όπως η μητέρα του προσπαθούσε να του μάθει εξαρχής.

Neilia Hunter: Η πρώτη διπλή τραγωδία

Ο Biden κατάφερε να μην αφήσει τον τραυλισμό να σταθεί εμπόδιο στην ακαδημαΐκή του πορεία. Πήρε το πρώτο του πτυχίο από το πανεπιστήμιο του Delaware με εξειδίκευση στην Ιστορία και την Πολιτική Επιστήμη ΤΟ 1965 και συνέχισε τις σπουδές του στη νομική του Syracuse University College of Law. Σε ένα από τα περίφημα Spring Breaks των φοιτήτων των ΗΠΑ, το οποίο περνούσε στις Μπαχάμες, γνώρισε την Neilia Hunter. Ήταν ο πρώτος του έρωτας κι έγινε η πρώτη του σύζυγός.

Στις 27 Αυγούστου του 1966 ο Joe Biden παντρεύτηκε τη Neilia Hunter. Κατάφερε να κερδίσει τους γονείς της παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα της, ως προς το θρήσκευμά του, καθώς ο Biden είναι Ρωμαιοκαθολικός, και ανέβηκε μαζί της τα σκαλιά της εκκλησίας στη Νέα Υόρκη. Γρήγορα ακολούθησαν τα τρία τους παιδιά, ο Beau, o Hunter και η Naomi. O Joe κατά τη διάρκεια του γάμου τους τέλειωσε τη νομική ξεκίνησε να εργάζεται ως δημόσιος συνήγορος και εκλέχθηκε στο δημοτικό συμβούλιο του New Castle County στο Delaware. Το 1972 εκλέχθηκε πρώτη φορά γερουσιαστής.

Έναν μήνα μετά την εκλογή του, η Neilia και η κόρη του Naomi, που τη φώναζαν χαϊδευτικά “Amy” και ήταν μόλις ενός έτους, σκοτώθηκαν σε τροχαίο. Ένα φορτηγό έπεσε πάνω στο αυτοκίνητο της συζύγου του καθώς εκείνη είχε βγει με τα παιδιά της στην αγορά για τα Χριστουγεννιάτικα δώρα τους. Βρίσκονταν μόλις ένα μίλι μακριά από το σπίτι τους. Οι δύο γιοι του, ο 4 ετών Beau και ο 2 ετών Hunter, γλίτωσαν με τραυματισμούς. Τίποτα δεν θα ήταν ίδιο για τον Joe Biden.

Joe Biden Με τους γιους του και την πρώτη του σύζυγο, Neilia Biden λίγο πριν την τραγωδία του 1972. / AP Photo
Με τους γιους του και την πρώτη του σύζυγο, Neilia Biden λίγο πριν την τραγωδία του 1972.

Ο Joe Biden έζησε για τα αγόρια του

«Η πρώτη μου ανάμνηση ήταν να βρίσκομαι ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου δίπλα στον αδερφό μου. Ήμουν σχεδόν 3 ετών. Θυμάμαι τον αδερφό μου που ήταν ένα χρόνο και μια μέρα μεγαλύτερός μου, να μου κρατάει το χέρι, να με κοιτάζει στα μάτια και να μου λέει “Σ’ αγαπώ, σ’ αγαπώ, σ’ αγαπώ ξανά και ξανά», είχε πει ο Hunter το 2015 στον επικήδειο του αδερφού του Beau. Αλλά αυτή η τραγωδία βρισκόταν ακόμα πολύ μακριά στο μέλλον του Joe Biden και της οικογένειάς του.

Όπως είχε πει στο “The News Journal” ο Biden, που ήταν μόλις 29 ετών όταν αυτή η τραγωδία συνέβη στη ζωή του, η σύζυγός του Neilia είχε προαίσθημα ότι κάτι κακό θα συνέβαινε. Περνούσαν το βράδυ τους μαζί στο σπίτι λίγες ημέρες πριν το ατύχημα όταν του είπε «Τι θα γίνει Joey; Τα πράγματα είναι υπερβολικά καλά».

Σε ένα ντοκιμαντέρ του CNN, Ο Joe Biden είχε παραδεχτεί ότι σκέφτηκε να αυτοκτονήσει πηδώντας από μία γέφυρα στο Delaware αλλά ποτέ δεν υλοποίησε αυτή την ιδέα. «Αυτό που στ’ αλήθεια με έσωσε ήταν τα αγόρια μου», σημείωνε. Ο πολιτικός σκέφτηκε να παραιτηθεί από τη γερουσία για να είναι κοντά στους γιους του, έχοντας χάσει την πρώτη του αγάπη και το μικρό του κορίτσι. Πείστηκε να παραμείνει στη θέση του από τον αρχηγό της κυβερνητικής ομάδας της γερουσίας.

Η οργή και η πρώτη ορκομωσία πάνω από το κεφάλι του Beau

Τις πρώτες ημέρες μετά την τραγωδία ζούσε σε μία κατάσταση μεταξύ συνείδησης και ονείρου. Επεδίωκε να βρίσκεται σε κακόφημες γειτονιές που ίσως μπορούσε να μπλεχτεί σε καυγάδες. «Δεν ήξερα ότι μπορούσα να νιώσω τέτοια οργή. Ένιωθα ότι ο θεός μου είχε παίξει άσχημο παιχνίδι» έγραφε στην αυτοβιογραφία του. «Ήταν σαν όνειρο που πέφτεις ξαφνικά στο κενό. Μόνο που εγώ έπεφτα συνεχώς», συμπλήρωνε. «Αλλά έβλεπα τον Beau και τον Hunter να κοιμούνται στο νοσοκομείο και αναρωτιόμουν τι εφιάλτες να βλέπουν εκείνοι και ποιος θα τους εξηγούσε ότι έφυγα κι εγώ. Και ήξερα ότι δεν είχα άλλη επιλογή παρά να παλέψω να μείνω ζωντανός», σημείωνε στο Promises to Keep.

Ορκίστηκε γερουσιαστής τον Ιανουάριο του 1973 στο προσκέφαλο του Beau στο νοσοκομείο. Ήταν ο νεαρότερος γερουσιαστής. Κάθε μέρα και για τα επόμενα 36 χρόνια της καριέρας του, έπαιρνε το τρένο από το Delaware για την Washington. Τα 90 λεπτά που περνούσαν δεν ήταν τίποτα για εκείνον μπροστά στη συνειδητοποίησή του ότι η οικογένειά του ήταν πάντα σε προτεραιότητα. H Kamala Harris, που συνεργάστηκε με τον Beau όταν και οι δύο ήταν εισαγγελείς έλεγε: «Αυτά τα αγόρια κάθε πρωί έπαιρναν πρωινό με τον πατέρα τους και κάθε βράδυ κοιμούνταν ακούγοντάς τον να τους διαβάζει παραμύθια. Αν και υπέφεραν μια τρομερή τραγωδία ήξεραν ότι είχαν αγαπηθεί βαθιά και άνευ όρων».

Joe Biden Ο Joe Biden ορκίζεται ως γερουσιαστής στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν ο Beau. / AP Photo/File
Ο Joe Biden ορκίζεται ως γερουσιαστής στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν ο Beau.

H πρώτη αυτή μεγάλη τραγωδία της ζωής του τον έφερε πιο κοντά με τους γιους του από ότι θα βρισκόταν ποτέ, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος σε ομιλία του στο Yale το 2015. «Με το να αφοσιωθώ στους γιους μου βρήκα τη λύτρωση. Ο απίστευτος δεσμός που έχω με τα παιδιά μου είναι το δώρο που δεν ξέρω αν θα λάμβανα αν δεν είχα περάσει όσα πέρασα», έλεγε. Ίσως η επόμενη τραγωδία να μην επέφερε τόσο πόνο στην καρδιά του αν δεν είχε προηγηθεί η πρώτη. Αλλά πριν από εκείνη θα έβρισκε για αρκετά χρόνια την απόλυτη χαρά.

Από το σκότος της απώλειας στο φως της ζωής και πάλι

Η Jill Biden ήταν η γυναίκα που ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ γνώρισε το 19775 σε ένα ραντεβού στα τυφλά που κανόνισε ο αδερφός του. Μέχρι σήμερα δίνει τα εύσημα στη δεύτερη σύζυγό του για την ανανέωση του ενδιαφέροντός του για τη ζωή και την πολιτική. Σίγουρα δεν ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά γιατί η Jill Biden είχε συνηθίσει να βγαίνει με αγόρια με τζιν και t shirt και όταν εκείνος εμφανίστηκε στην πόρτα της με κοστούμη και loafers αυτό που σκέφτηκε ήταν «Δεν θα δουλέψει αυτό, ούτε σε 1 εκατομμύριο χρόνια από τώρα». Όπως είπε στην Vogue όμως μετά το ραντεβού τους είχε αλλάξει γνώμη.

Joe Biden ΑP Photo/File / George Widman

Πήγαν να δουν την ταινία “A man and a woman” στο σινεμά κι εκείνος στο τέλος την αποχαιρέτισε δια χειραψίας. «Μαμά, επιτέλους γνώρισα έναν τζέντλεμαν» είπε στο τηλέφωνο στη μαμά της αμέσως μετά. Ο Joe Biden τη ζήτησε 5 φορές σε γάμο και τελικά δέχτηκε το 1977 οπότε και παντρεύτηκαν. «’Ελεγα “όχι ακόμα. όχι ακόμα. όχι ακόμα”. Είχα ερωτευτεί τα αγόρια και ήθελα να δουλέψει αυτός ο γάμος. Είχαν χάσει τη μαμά τους και δεν ήθελα να χάσουν μία ακόμα. Έπρεπε να είμαι 100% σίγουρη», έλεγε στην ίδια συνέντευξη η Jill Biden. Τελικά τα κατάφεραν.

Η Jill χρωστά πολλά στη Neilia

«Στην οικογένειά μας η Neilia ήταν πάντα η μανούλα, κι εγώ ήμουν η μαμά. Υπήρχε αρκετός χώρος για όλους μας, αρκετή αγάπη για όλους μας. Της χρωστούσα τόσα πολλά: Την αφοσίωσή μου, την ευγνωμοσύνη μου για το δώρο αυτών των όμορφων αγοριών, και ναι, την αγάπη μου», σημείωνε. Η κόρη του ζευγάριού, η Ashley γεννήθηκε το 1981. Η ζωή, η αγάπη, η χαρά είχε γεμίσει το σπίτι τους και πάλι.

Η άνοδος του Biden στην πολιτική ζωή συνέχιζε ακάθεκτη μετά την πρώτη του νίκη το 1972. Επενεκλέψθηκε άλλες 6 φορές στη Γερουδία. Το 1998 και το 2008 οι καμπάνιες του για το προεδρικό αξίωμα απέτυχαν αλλά το 2008 ο Barrack Obama του ζήτησε να είναι ο αντιπρόεδρός του. Κέρδισαν τις εκλογές και τις κέρδισαν ξανά το 2012 και η συνεργασία τους συνοδεύτηκε από μία θερμή φιλία. Ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα σημεία αυτής της φιλίας ήταν όταν ο Barrack Obama του έκανε έκπληξη και του πρόσφερε την ανώτατη τιμή για έναν πολίτη των ΗΠΑ, το Προεδρικό Μετάλιο της Ελευθερίας τον Ιανουάριο του 2017. Τα δακρυσμένα μάτια του Joe Biden ήταν η επισφράγιση αυτής της φιλίας.

Η τραγική απώλεια του Beau Biden

Όσο ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ο γιος του Beau χρειάστηκε να παλέψει με το γλοιβλάστωμα, μια επιθετική μορφή καρκίνου του εγκεφάλου. Ο Beau πέθανε από την ασθένεια σε ηλικία 46 ετών το 2015. Πίσω του άφησε έναν συντετριμμένο Joe Biden, τα αδέρφια του, τη «μαμά» Jill, τη σύζυγό του Hallie και τα δύο τους παιδιά, την 11χρονη τότε Natalie, και τον 9 ετών τότε Hunter.

Joe Biden Με τον Beau το 2008. / AP Photo/ File / Paul Sancya
Με τον Beau το 2008.

Ο Beau είχε διαγράψει μια αξιοθαύμαστη επαγγελματική πορεία. Για σχεδόν μία δεκαετία ήταν κατήγορος στην Philadelphia κι έπειτα έγινε γενικός εισαγγελέας στο Delaware, θέση στην οποία παρέμεινε και για δεύτερη θητεία. Επιπλέον είχε υπηρετήσει για έναν χρόνο τον στρατό στο Iraq το 2008 και είχε πάρει μετάλλιο για τις υπηρεσίες του.

«Με ραγισμένη καρδιά η Hallie, ο Hunter, η Ashley, η Jill κι εγώ ανακοινώνουμε τον θάνατο του συζύγου μας, του αδερφού και του γιού μας, Beau, μετά τη μάχη του με τον καρκίνο του εγκεφάλου. Έδωσε τη μάχη με την ίδια ακεραιότητα, κουράγιο, δύναμη που επιδείκνυε κάθε μέρα της ζωής του», έγραψε ο Biden σε ανακοίνωσή του για την απώλεια του Beau. «Ο Beau ενσάρκωνε το ρητό του πατέρα μου ότι ένας γονιός είναι επιτυχημένος όταν το παιδί του γίνεται καλύτερος άνθρωπος από τον ίδιο», συμπλήρωνε.

Η αγάπη κρατά μια οικογένεια ενωμένη

Το 2017 η οικογένεια επέδειξε μία ακόμα φορά την απόλυτη πίστη της στην αγάπη, όταν η Hallie, η χήρα του Beau έκανε δεσμό με τον αδερφό του, Hunter, που ήταν διεζευγμένος. Αν και τελικά χώρισαν το 2019 όταν ο Biden ρωτήθηκε για τη σχέση τους, έδειξε το πρόσωπο που πάντα τηρούσε για την οικογένειά του, αυτό της άνευ όρων αποδοχής. «Είμαστε τυχεροί που ο Hunter και η Hallie βρήκαν ο ένας τον άλλο και ένωσαν τη ζωή τους ξανά μετά από μια τέτοια δυστυχία. Έχουν την απόλυτη στήριξη τη δική μου και της Jill και είμαστε χαρούμενοι γι’ αυτούς», είπε στην Page Six.

Ο Beau δεν έφευγε ποτέ από το μυαλό του. Τον Αύγουστο του 2018 στον επικήδειό του για τον γερουσιαστή John McCain που έφυγε από την ίδια ασθένεια, αναφέρθηκε στον αδικοχαμένο γιο του.

Joe Biden Ακουμπώντας το φέρετρο του Beau τον Ιούνιο του 2015. / AP Photo/Pool, File / Patrick Semansky
Ακουμπώντας το φέρετρο του Beau τον Ιούνιο του 2015.

«Υπάρχουν στιγμές που η ζωή μπορεί να είναι τόσο σκληρή, ο πόνος τόσο εκτυφλωτικός που είναι δύσκολο να δεις οτιδήποτε άλλο. Η ασθένεια που πήρε τη ζωή του John, στέρησε τη ζωή του κοινού μας φίλου Teddy (Kennedy) πριν από έννέα χρόνια και πριν από τρία πήρε τη ζωή του όμορφου γιου μου, Beau. Είναι ωμό, είναι ανελέητο, είναι ασυγχώρητο. Και παίρνει τόσα πολλά από αυτούς που αγαπάμε και τις οικογένειές που τους αγαπούν που προκειμένου να επιβιώσεις πρέπει να θυμάσαι πώς έζησαν και όχι πώς πέθαναν», σημείωσε ο Joe Biden.

Ο Beau Biden είναι μέρος του Joe για πάντα

Ο ίδιος έχει παραδεχθεί πώς η συνειδητοποίηση ότι όλα τα πρόσωπα που έχασε είναι μέρος του, τον βοήθησε να συνεχίσει, μαζί με την πίστη του. «Ο μόνος τρόπος που μπόρεσα να διαχειριστώ την απώλεια της συζύγου μου και της κόρης μου και του γιου μου ήταν να συνειδητοποιήσω ότι είναι κομμάτια της ύπαρξής μου. Ο γιος μου Beau, είναι η ψυχή μου», είχε πει.

Joe Biden Στη Βαγδάτη με τον Beau το 2009. / ΑP Photo / Khalid Mohammed
Στη Βαγδάτη με τον Beau το 2009.

«Μου το ζήτησε πριν πεθάνει. “Υποσχέσου μου μπαμπά, υποσχέσου μου ότι θα παραμείνεις εμπλεκόμενος”. Ήξερε ότι θα φρόντιζα την οικογένεια, αλλά ανησυζούσε ότι θα αποτραβιόμουν και θα κλεινόμουν στο καβούκι μου και δεν θα έκανα όλα όσα έκανα πριν. Μου πήρε πολύ καιρό να συνειδητοποιήσω ότι αυτός ο σκοπός ήταν που με έσωσε. Με έσωσε. Και κάθε πρωί που ξυπνάω λέω στον εαυτό μου “Ελπίζω να είναι υπερήφανος για μένα”», συμπλήρωνε.

Δεν έχει ντραπεί ποτέ να δακρύσει μιλώντας δημόσια για τον γιο του, δεν έχει διστάσει να πει ότι ο Beau έπρεπε να είναι εκείνος που θα διεκδικούσε την προεδρία της χώρας και όχι ο ίδιος. Σίγουρα τώρα θα νιώθει ότι ο γιος του θα έπρεπε να έχει αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος της Αμερικής.

Έχει ακούσει εκατοντάδες ψηφοφόρους του και μη να του λένε «Μόλις έχασα τον γιο μου», «Μόλις έχασα τον πατέρα μου», «Μόλις έχασα τον σύζυγό μου». «Και το μόνο που θέλουν να ακούσουν είναι ότι θα τα καταφέρεις, θα επιβιώσεις», έχει πει. O Joe Biden είναι το ζωντανό παράδειγμα.

Joe Biden σημαίνει «κι αυτό θα περάσει»

Το παράδειγμα του πως η μνήμη δεν είναι μόνο ένας επώδυνος μηχανισμός, αλλά αυτός που συχνά σου δίνει κίνητρο. Το παράδειγμα πως η απώλεια δεν είναι ποτέ τόσο οριστική όσο νομίζεις, γιατί εκείνους που έχασες τους κουβαλάς μέσα σου. «Ο Beau είναι μαζί μου κάθε μέρα», είχε πει. Και το λέει συνέχεια. Ίσως γι’ αυτό μπερδεύτηκε τις προάλλες και τον παρουσίασε αγγαλιάζοντας την λάθος εγγονή. Γιατί όλα είναι ένα ένα τελικά.

«Τέσσερις ημέρες μετά την κηδεία του Beau είδα τον Joe να ξυρίζεται και να φοράει το κστούμι του. Τον είδα να κοιτάζεται στον καθρέφτη, να παίρνει ανάσα, να ισιώνει τους ώμους του και να βγαίνει σε έναν κόσμο στον οποίο δεν υπήρχε πια ο γιος του. Πήγε στη δουλειά. Αυτός είναι. Υπάρχουν φορές που δεν μπορούσα να φανταστώ πώς το έκανε, πώς έβαζε το ένα πόδι του μπροστά στο άλλο και προχωρούσε. Αλλά πάντα καταλάβαινα γιατί το έκανε», είχε πει η Jill Biden σε ομιλία του. Το έκανε γιατί όλα είναι ένα. Κι αυτό το όλο είναι που θέλει να κυβερνήσει ο Joe Biden. Με ενσυναίσθηση και με συμπόνοια. Με γνώση της θλίψης, της απώλειας και του ατέλειωτου συχνά σκληρού μηχανισμού που λέγεται ζωή.