CELEBRITY STYLE

Οι πιο καλοντυμένες Πρώτες Κυρίες της Αμερικής

FilmMagic Gilbert Carrasquillo

Η πολιτική φέρνει αντιπαραθέσεις. Το ίδιο και η μόδα. Καμιά φορά όμως, όταν τα δυο συναντιούνται το αποτέλεσμα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Από τη στιγμή που η πολιτική και η μόδα συνδέονται με την ανθρώπινη ψυχολογία, τότε οι δυο έννοιες αποκτούν δύναμη όταν «επικοινωνούν».

Στην ιστορία της πολιτικής, λοιπόν, η μόδα έχει το δικό της κεφάλαιο. Από το τι φοράνε οι πρωθυπουργοί των χωρών μέχρι και το στιλ των γυναικών τους, η μόδα προκαλεί, εμπνέει και ασκεί επιρροή σε κοινωνικό επίπεδο. Ειδικά, όταν η μόδα παίρνει «μορφή» μέσα από την εμφάνιση ενός καλοντυμένου πολιτικού προσώπου. Και ενώ υπάρχουν άνδρες πολιτικοί που έχουν επηρεάσει κατά καιρούς τη μόδα με τις εμφανίσεις τους, είναι οι γυναίκες τους που αποτελούν συχνότερα αντικείμενο συζήτησης. Και αν είναι να μιλήσουμε για γυναίκες της πολιτικής σκηνής που εμπνέουν περισσότερο, τότε αυτές είναι οι πρώτες κυρίες της Αμερικής, χωρίς αμφιβολία.

Οι γυναίκες των προέδρων της Αμερικής, aka «πρώτες κυρίες», aka “FLOTUS” (=First Lady of the United States) και το στιλ τους, έχουν γράψει το δικό τους κεφάλαιο στην ιστορία της μόδας. Ακόμα κι αν ένας πολιτικός αρχηγός και η πολιτική του προκαλεί αντιπαραθέσεις, τα πράγματα παραβλέπονται όταν έχουμε να κάνουμε με το στιλ των γυναικών αυτών. Οι πρώτες κυρίες της Αμερικής, ειδικά τη σήμερον ημέρα, «κρατούν» την ίδια δύναμη στα χέρια τους, όσο και οι άνδρες τους. Αν, λοιπόν, τα μίντια (άρα και ο κόσμος) τις συμπαθούν, αν τους αρέσει ο τρόπος που ντύνονται, αυτό αυξάνει τη δημοτικότητα των πολιτικών τους συντρόφων.

Παρ’ όλα πολιτικά παιχνίδια που μπορεί να «παίζονται» πίσω από τις κάμερες, ακόμα και όσον αφορά το στιλ των first ladies, εμείς τα παραβλέψουμε όλα και απλά θαυμάζουμε. Κοιτάμε το στιλ και μόνο των γυναικών αυτών που, σε κάποιες περιπτώσεις, έχουν «σπάσει» τους κανόνες μόδας και πολιτικής.

Η επίδραση που έχουν οι πρώτες κυρίες με το στιλ τους

Γυναίκες όπως η Michelle Obama, η Jackie Kennedy και η Eleanor Roosevelt με το στιλ τους, επαναπροσδιόρισαν την έννοια του power dressing, ως πρώτες κυρίες. Από τις εμφανίσεις τους σε gala που πραγματοποιούνταν στον Λευκό Οίκο μέχρι και στους λόγους που έδιναν οι ίδιες, κάποιες πρώτες κυρίες κατάφεραν να κάνουν statement με τις εμφανίσεις τους. Αυτό δεν είναι και η πολιτική εξάλλου;

Με αφορμή τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές, λοιπόν, κάναμε μια λίστα με τις πιο καλοντυμένες πρώτες κυρίες της Αμερικής.

Eleanor Roosevelt

Getty Images / Keystone-France/Gamma-Keystone

Χρόνια που υπηρέτησε ως πρώτη κυρία της Αμερικής: 1933-1945

Το στιλ της: Από τις εμφανίσεις της πρώτης κυρίας και ακτιβίστριας Eleanor Roosevelt δεν έλειπαν οι εντυπωσιακές μακριές βραδινές τουαλέτες. Τότε ξεχώριζε πραγματικά. Φυσικά, απαρατήρητα δεν περνούσαν τα πρωινά της looks από τα οποία δεν έλειπαν ποτέ αξεσουάρ, όπως τα γάντια και ένα καπέλο.

Jacqueline Kennedy

Newsmakers / Courtesy of Kennedy Library Archives

Χρόνια που υπηρέτησε ως πρώτη κυρία της Αμερικής: 1961-1963

Το στιλ της: Η επιρροή που έχουν ασκήσει οι πρώτες κυρίες στη μόδα, επιβεβαιώνεται με την παρουσία της Jackie Kennedy. Αν και δεν έμεινε για πολλά χρόνια στον Λευκό Οίκο, λόγω της δολοφονίας του John F. Kennedy, το στιλ της έγραψε τη δική του ιστορία στη μόδα. Ήταν πρωτοπόρος σε πολλά. Έδωσε νέα σημασία στο power dressing, χρησιμοποιώντας για τις εμφανίσεις της bold αποχρώσεις και ενδιαφέροντες σιλουέτες. Η μόδα του 60 δεν θα ήταν ίδια χωρίς το στιλ της Jackie Kennedy. Και σίγουρα τα pillbox καπέλα που φορούσε, ίσως να μην είχαν γίνει τόσο δημοφιλή.

Lady Bird Johnson

Getty Images / Archives/Walt Disney Television

Χρόνια που υπηρέτησε ως πρώτη κυρία της Αμερικής: 1963-1969

Το στιλ της: Η Lady Bird Johnson ήταν η master του matchy-matchy. Αν κάτι ήξερε να κάνει καλά ήταν να δημιουργεί κομψά matching σετ ρούχων που συχνά περιλάμβαναν ένα Peter Pan γιακά. Τα γάντια και τα κομψά μακριά παλτό ήταν επίσης από τα αγαπημένα της ρούχα που φορούσε (και υποστήριζε) συχνά.

Pat Nixon

Getty Images

Χρόνια που υπηρέτησε ως πρώτη κυρία της Αμερικής: 1969-1974

Το στιλ της: Αν και το όνομα του συζύγου της είναι συνδεδεμένο με πολιτικά σκάνδαλα, η Pat Nixon ήταν από τις πρώτες κυρίες που ξεχώριζε για το στιλ της. Ήξερε πώς να εντυπωσιάζει, ιδιαιτέρως με τις βραδινές της εμφανίσεις. Τα looks της περιλάμβαναν πάντα μακριές τουαλέτες στολισμένες με χάντρες ή κρύσταλλα προσφέροντας μοναδικά βραδινά looks.

Nancy Reagan

Getty Images / Hulton Archive

Χρόνια που υπηρέτησε ως πρώτη κυρία της Αμερικής: 1981-1989

To στιλ της: Η Nancy Reagan είχε ένα βασικό στιλιστικό κανόνα: προσοχή στις λεπτομέρειες. Οι εμφανίσεις της ήταν πάντα πολύ προσεγμένες από τα ρούχα που φορούσε ως και τα σκουλαρίκια που συνόδευαν τα συχνά matching σύνολά της. Λόγω της μόδας του 80, από τα σύνολά της δεν έλειπαν οι έντονοι ώμοι.

Hillary Clinton

Liaison / Diana Walker

Χρόνια που υπηρέτησε ως πρώτη κυρία της Αμερικής: 1993-2001

Το στιλ της: Αν και τότε δεν φορούσε τόσο συχνά κοστούμια, όπως φοράει τώρα, στο στιλ της Hillary Clinton δεν άλλαξε ένα πράγμα: η αγάπη της για το χρώμα. Αν και δεν ήταν η μόνη από τις πρώτες κυρίες που φορούσε bold αποχρώσεις, η Hillary ήταν «μανούλα» σ’ αυτό. Μπορούσε να φορέσει ακόμα και το πιο έντονο κίτρινο κοστούμι (με φούστα, όχι με παντελόνι) και να «περάσει» χωρίς να πει κανείς τίποτα. Αντιθέτως, άρεσε και ενέπνεε. Αν φορούσε αυτά τα ρούχα τώρα, θα είχε γίνει σίγουρα meme.

Michelle Obama

WireImage / Leigh Vogel

Χρόνια που υπηρέτησε ως πρώτη κυρία της Αμερικής: 2009-2017

Το στιλ της: Ό,τι και να πούμε για την ίδια αλλά και το στιλ της, είναι λίγο. Δεν θα κρύψω την αδυναμία μου προς τη γυναίκα αυτή, η οποία μπορεί να φορέσει με την ίδια ευκολία ένα απλό μαύρο φόρεμα από τη συλλογή του J.Crew, μέχρι και το πιο εντυπωσιακό υψηλής ραπτικής φόρεμα Versace. Το στιλ της Michelle Obama και τα 8 χρόνια που ο Barack Obama ήταν πρόεδρος, ήταν άψογο. Μέσω αυτού κατάφερε να γιορτάσει την μαύρη κουλτούρα, το γυναικείο σώμα (και τις καμπύλες του) και τη νέα γενιά Αμερικανών σχεδιαστών. Όλα αυτά, τα κατάφερε διακριτικά, χωρίς να προκαλεί, σαν την ήρεμη δύναμη που ήταν (και είναι). Το στιλ της συνεχίζει να εμπνέει όπως και η ίδια με τις απόψεις της.