ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οι γυναίκες του Joe Biden: Η σύζυγος που του άλλαξε τη ζωή, η δυναμική κόρη του και το «χαρτί» Kamala Harris

Η Kamala Harris παρακολουθεί ομιλία του Joe Biden τον Αύγουστο του 2020. AP Photo Carolyn Kaster

Ο πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden διεκδικεί πλέον τον τίτλο του προέδρου με αξιώσεις. Ο άνθρωπος που αν όλα πάνε όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, θα γίνει εκείνος που θα δείξει την πόρτα της εξόδου από τον Λευκό Οίκο στον Donald Trump, είναι ο πρώτος υποψήφιος που έχει καταφέρει σύμφωνα με τα exit polls να προσελκύσει τόσες γυναίκες ψηφοφόρους. Σίγουρα παίζει ρόλο η πολιτική του Donald Trump σε αυτό, αλλά και η πολιτική ατζέντα του Joe Biden.

Tη στιγμή που ο Donald Trump παρόλο που ξέρει ότι οι γυναίκες ψηφοφόροι δεν τον προτιμούν συνεχίζει να προσβάλει τις πολιτικές του αντιπάλους (έχει αποκαλέσει την Κamala Harris ως και “τέρας”), ο Joe Biden υποστηρίζει την ισότητα μεταξύ των φύλων. Κι αυτό δεν περνάει απαρατήρητο στις ΗΠΑ του 2020.

«Για τον Biden η κατάσταση είναι απλή: Η κόρη του δικαιούται τα ίδια δικαιώματα και ευκαιρίες με τους γιους του. Πιστεύει ότι κάθε θέμα είναι γυναικείο θέμα: Η υγεία, η οικονομία, η εκπαίδευση, η εθνική ασφάλεια. Πιστεύει ταυτόχρονα ότι οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα και μοναδικά από πολλές πολιτικές. Ως πρόεδρος, ο Biden, θα προωθήσει ένα επιθετικό και εφικτό σχέδιο για να διευρύνει την οικονομική και φυσική ασφάλεια των γυναικών και θα σιγουρευτεί ότι οι γυναίκες μπορούν να ασκούν καθ’ ολοκληρία τα πολιτικά τους δικαιώματα», αναφέρει το προεκλογικό του πρόγραμμα.

Δεν είναι τυχαίο που ο Joe Biden είδε πολλά πράγματα στη ζωή του να αλλάζουν εξαιτίας γυναικών που πέρασαν από αυτήν, ούτε είναι παράξενο που έχει στο οικογενειακό και πολιτικό του περιβάλλον δυναμικές, ανεξάρτητες γυναίκες. Πιστεύει στην ισότητα και το φανερώνει στην πράξη. Πράξη, όπως αυτή του να προτείνει την Kamala Harris για τη θέση της υποψήφιας αντιπροέδρου των ΗΠΑ στο ψηφοδέλτιό του. Πράξη όπως αυτή του να στηρίζει ουσιαστικά και πρακτικά τη σύζυγό του, όταν εκείνη ήθελε να προχωρήσει τις σπουδές της. Πράξη, όπως αυτή του να διδάξει την κόρη της να μιλά και να υπερασπίζεται όσα πιστεύει.

Οι γυναίκες στη ζωή του Joe Biden είναι αξιοθαύμαστες. Εσύ πόσα ξέρεις για εκείνες;

Οι δύο γυναίκες πίσω από τη μεγαλύτερη τραγωδία στη ζωή του Joe Biden

Στις 27 Αυγούστου του 1966 ο Joe Biden παντρεύτηκε τη Neilia Hunter. Κατάφερε να κερδίσει τους γονείς της παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα της, ως προς το θρήσκευμά του, καθώς ο Biden είναι Ρωμαιοκαθολικός, και ανέβηκε μαζί της τα σκαλιά της εκκλησίας στη Νέα Υόρκη. Γρήγορα ακολούθησαν τα τρία τους παιδιά, ο Beau, o Hunter και η Naomi. O Joe κατά τη διάρκεια του γάμου τους τέλειωσε τη νομική ξεκίνησε να εργάζεται ως δημόσιος συνήγορος και εκλέχθηκε στο δημοτικό συμβούλιο του New Castle County στο Delaware. Το 1972 εκλέχθηκε πρώτη φορά γερουσιαστής.

Joe Biden Με τους γιους του και την πρώτη του σύζυγο, Neilia Biden λίγο πριν την τραγωδία του 1972. / AP Photo
Με τους γιους του και την πρώτη του σύζυγο, Neilia Biden λίγο πριν την τραγωδία του 1972.

Στα τέλη της ίδιας χρονιάς η Neilia και η κόρη του Naomi, που τη φώναζαν χαϊδευτικά “Amy” και ήταν μόλις ενός έτους, σκοτώθηκαν σε τροχαίο. Οι δύο γιοι του γλίτωσαν με τραυματισμούς. Τίποτα δεν θα ήταν ίδιο για τον Joe Biden από εκεί και έπειτα. Ο πολιτικός σκέφτηκε να παραιτηθεί από τη γερουσία για να είναι κοντά στους γιους του, έχοντας χάσει την πρώτη του αγάπη και το μικρό του κορίτσι. Πείστηκε να παραμείνει στη θέση του από τον αρχηγό της κυβερνητικής ομάδας της γερουσίας. Ωστόσο κάθε μέρα και για τα επόμενα 36 χρόνια της καριέρας του, έπαιρνε το τρένο από το Delaware για την Washington. Τα 90 λεπτά που περνούσαν δεν ήταν τίποτα για εκείνον μπροστά στη συνειδητοποίησή του ότι η οικογένειά του ήταν πάντα σε προτεραιότητα.

Η σύζυγος του, Jill Biden

Όπως και η πρώτη του σύζυγος, έτσι και η δεύτερη σύζυγός του Joe Biden, ασχολήθηκε με την εκπαίδευση. Η Jill Biden ήταν η γυναίκα που ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ γνώρισε το 19775 σε ένα ραντεβού στα τυφλά που κανόνισε ο αδερφός του. Ο Joe Biden εκείνη την περίοδο ήταν γεμάτος θυμό και έχανε την πίστη του μετά από την τραγωδία που είχε ζήσει. Μέχρι σήμερα δίνει τα εύσημα στη δεύτερη σύζυγό του για την ανανέωση του ενδιαφέροντός του για τη ζωή και την πολιτική.

Η Dr. Jill Biden, που ίσως γίνει η επόμενη Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, είναι μια αφοσιωμένη μητέρα και γιαγιά, εκπαιδευτικός και ακτιβίστρια για κοινωνικά θέματα. Αυτές είναι οι ιδιότητες με τις οποίες την ξέρει ο περισσότερος κόσμος. Η ζωή της κρύβει ακόμα πιο πολλές ιδιότητες και χαρίσματα. Πείσμα, πάθος για εξέλιξη, αγάπη πολλή.

Joe Biden H Jill Biden. / AP Photo / Andrew Harnik
H Jill Biden.

Η σύζυγος του Joe Biden γεννήθηκε στο New Jersey και οι παππούδες της ήταν μετανάστες από την Ιταλία. Έχει τέσσερις μικρότερες αδερφές. Ο πατέρας της εργαζόταν ως τραπεζικός υπάλληλος και η μητέρα της ως νοικοκυρά. Οι πρώτες της σπουδές είχαν να κάνουν με τις επιχειρήσεις μόδας, αλλά δεν κράτησαν πολύ, όπως δεν κράτησε και ο πρώτος της νεανικός γάμος. Σύντομα βρέθηκε στο Delaware να σπουδάζει φιλολογία στο Πανεπιστήμιο και λίγο αργότερα χώρισε με τον πρώτο της σύζυγο. Σε ένα διάλειμμα από τις σπουδές της εργάστηκε ως μοντέλο για ένα τοπικό πρακτορείο. Ναι ξέχασα να σου πω, η Jill ήταν και είναι εντυπωσιακή.

Το πρώτο της επίσημο ραντεβού με τον Joe Biden μετά την «τυφλή γνωριμία» τους, έγινε το 1975. Πήγαν να δουν την ταινία “A man and a woman” στο σινεμά κι εκείνος στο τέλος την αποχαιρέτισε δια χειραψίας. «Μαμά, επιτέλους γνώρισα έναν τζέντλεμαν» είπε στο τηλέφωνο στη μαμά της αμέσως μετά. Ο Joe Biden τη ζήτησε 5 φορές σε γάμο και τελικά δέχτηκε το 1977 οπότε και παντρεύτηκαν.

Joe Biden Όλη η οικογένεια μαζί σε ορκομωσία του 1985. Οι γιοι του, Beau και Hunter κρατούν τη βίβλο στην οποία ορκιζεται ο Joe Biden. / AP Photo / Lana Harris
Όλη η οικογένεια μαζί σε ορκομωσία του 1985. Οι γιοι του, Beau και Hunter κρατούν τη βίβλο στην οποία ορκιζεται ο Joe Biden.

«Στα 26 μου ανησυχούσα για το πώς κάνεις και πάλι ολόκληρη μια οικογένεια τραυματισμένη. Αλλά ο Joe είπε στους γιους του: “Η μαμά έστειλε την Jill σε εμάς”. Η αγάπη είναι που κρατάει μια οικογένεια ενωμένη. Μας κάνει ευέλικτους και μας χαρίζει αντοχή. Με τον ίδιο τρόπο κρατάς και μια χώρα ενωμένη», είχε πει η Jill Biden. Το 1981 απέκτησαν την κόρη τους, την Ashley ενώ η Jill είχε γίνει ήδη μια υπέροχη μαμά για τον Beau και τον Hunter.

Και δόκτωρ και φαρσέρ

H Jill Biden ήταν σύζυγος ενός πολιτικού με αυξημένες υποχρεώσεις, ήταν δασκάλα και μητέρα για τρία παιδιά. Κι όμως κατάφερε να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο και να κάνει μεταπτυχιακό και διδακτορικό στον κλάδο της εκπαίδευσης.

Joe Biden AP Photo / Andrew Harnik

Επιπλέον έγραψε ένα παιδικό βιβλίο αφιερωμένο στους Αμερικανούς στρατιώτες που ξαφνικά βρίσκονται να πολεμούν στην άλλη άκρη του κόσμου το 2012. Τότε ο μεγάλος γιος της οικογένειας, ο Beau υπηρετούσε στο Iraq κι ήθελε να του δείξει την αγάπη της. Ο Beau πέθανε τραγικά, χρόνια αργότερα από καρκίνο του εγκεφάλου.

Η Jill είναι επίσης δεινή δρομέας, ερωτεύτηκε το τρέξιμο όταν πήρε μέρος στο Race For The Cure στη δεκαετία του 90. Επιπλέον σηκώνει βάρη για να γυμνάζεται κάθε μέρα. Εκτός από βάρη σηκώνει και από αστεία καθώς η ίδια δηλώνει λάτρης της φάρσας. «Μου αρέσει να προσθέτω λίγο χιούμορ» έχει σχολιάσει για την φάρσα που είχε κάνει στον σύζυγό της, έχοντας βάλει έναν πλαστικό αρουραίο σε πόντιουμ πριν από ομιλία του αλλά και στο μαξιλάρι του ένα βράδυ.

Ashley Biden: Η κόρη του Joe Biden χαράζει τον δικό της δρόμο

«Κάθε τι που έχω καταφέρει, πολλοί άνθρωποι το αποδίδουν στο γεγονός ότι είμαι η κόρη του» έχει πει κάποτε η Ashley Biden στο Politico. Η κόρη του Joe Biden, προσπαθεί να βαδίζει τον δρόμο που θέλει η ίδια αλλά ο κόσμος επιμένει. Το έχει συνηθίσει και δεν την πτοεί. Είναι κοινωνική λειτουργός, ακτιβίστρια και επιχειρηματίας και το πάθος της είναι να αλλάξει τον κόσμο.

«Οι γονείς μου με έμαθαν να δουλεύω σκληρά, να έχω πάθος σε ό,τι κάνω και νιώθω ότι εδώ που βρίσκομαι σήμερα έχω φτάσει εξαιτίας αυτής της σκληρής δουλειάς, του πάθους και της αποφασιστικότητας» λέει η ίδια. Αλλά ποιο είναι αυτό το σημείο στο οποίο έφτασε;

Joe Biden Με τη μητέρα της σε φετινή προεκλογική ομιλία του Joe Biden. / AP Photo / Gerald Herbert
Με τη μητέρα της σε φετινή προεκλογική ομιλία του Joe Biden.

Η Ashley Biden σπούδασε «Πολιτισμό και Ανθρωπολογία» στο Πανεπιστήμιο Tulane. Εργάστηκε ως σερβιτόρα μετά τις σπουδές της μέχρι να αποφασίσει το σημείο από το οποίο θα ξεκινούσε η καριέρα της. Η κοινωνική εργασία την έλκυε από μικρό παιδί, καθώς έβλεπε τον πατέρα της ως γερουσιαστή να προσπαθεί να πολεμήσει την κοινωνική αδικία γύρω της. Η πρώτη της καμπάνια είχε να κάνει με τα πειράματα στα ζώα και ξεκίνησε από όταν εκείνη ήταν μαθήτρια του δημοτικού. Ακολούθησαν τα δελφίνια που ζούσαν σε αιχμαλωσία.

Τελικά ξεκίνησε την καριέρα της ως κοινωνική λειτουργός δουλεύοντας με παιδιά. Δούλεψε σε μία παιδοψυχιατρική κλινική στη Philadephia προτού ξεκινήσει τις μεταπτυχιακές σπουδές της. Έπειτα επέστρεψε στο Delaware όπου δούλεψε απευθείας με την πρόνοια ως κοινωνική λειτουργός. Από εκεί ξεκίνησε να προσδοκά και να δουλεύει για την αλλαγή στα αναμορφωτήρια της περιοχής, θέλοντας να σπάσει τον κύκλο μεταξύ της παραβατικότητας και του σωφρονιστικού συστήματος για τα παιδιά. Η δουλειά της σε αυτόν τον τομέα κρίθηκε σημαντική.

Η Ashley είδε τη ζωή της να αλλάζει όταν μαζί με την οικογένειά της μετακόμισε στον Λευκό Οίκο καθώς ο πατέρας της έγινε αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του Barack Obama. «Ένιωθα ότι έπρεπε να αποδείξω κάτι», είχε πει για τις πιέσεις εκείνης της περιόδου. «Σίγουρα χάνεις ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής σου», πρόσθετε. Αυτές οι μέρες είναι πίσω της όμως. Η ίδια πλέον ξέρει. «Αυτό που είμαι μου ανήκει», έχει πει.

Joe Biden Με τον πατέρα της το 2012. / AP Photo / Pablo Martinez Monsivais
Με τον πατέρα της το 2012.

Ο χαμός του Beau και ο πόλεμος κατά της φτώχειας

Ο έρωτας στη ζωή της Ashley Biden ήρθε μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες. Ο αδερφός της Beau πριν διαγνωστεί με καρκίνο του εγκεφάλου υπέστη εγκεφαλικό. Γνώρισε έναν γιατρό τον οποίο σύστησε και στην αδερφή του. Αποφάσισε διστακτικά να βγει ένα ραντεβού με τον Dr. Howard Krein. Μετά από έναν χρόνο αρραβωνιάστηκαν.

«Από τη στιγμή που γνώρισε την Ashley της φέρεται ως ίση. Σέβεται τη γνώμη της. Ήταν ξεκάθαρο αυτό. Και την έκανε να γελά. Γι’ αυτό αγαπώ τον σύζυγό της», είχε πει ο Joe Biden για τον γαμπρό του. H Ashley και ο Howard παντρεύτηκαν το 2013.

Η Ashley Biden και ο σύζυγός της, Howard Krein, μαζί με τους γονείς της στη Σιγκαπούρη το 2013. / AP Photo/ The Straits Times / Lau Fook Kong
Η Ashley Biden και ο σύζυγός της, Howard Krein, μαζί με τους γονείς της στη Σιγκαπούρη το 2013.

Ο χαμός του αδερφού της, το 2015, της κόστισε και την κινητοποίησε να συνεχίσει το έργο του. Ο Beau ήταν αφοσιωμένος γενικός εισαγγελέας που προσπαθούσε να προωθήσει αλλαγές στο ποινικό δίκαιο σε ό,τι αφορά στα παιδιά. Αυτό ήταν που κι εκείνη έκανε στις αρχές της καριέρας της.

Ωστόσο, δεν ήταν μόνο αυτός ο κόσμος που την κέρδιζε. Η Ashley Benson παραιτήθηκε από το Delaware Center for Justice όπου εργαζόταν, προκειμένου να αφοσιωθεί σε έναν νέο σκοπό. Ίδρυσε το brand Livelihood, μια εταιρεία ρούχων επικεντρωμένη στα βιώσιμα και οικολογικά υλικά. Τα έσοδα της πρώτης σειράς ρούχων της δόθηκαν για «την εξάλειψη της φτώχειας μέσω της εκπαίδευσης, της εξειδίκευσης και της εύρεσης εργασίας», όπως ανέφερε το Elle. Η οικονομική ανισότητα είναι εκείνη που έχει κερδίσει το ενδιαφέρον της περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

«Ο μπαμπάς μου πάντα με μάθαινε ότι η σιωπή είναι συνενοχή και ότι πρέπει να υπερασπίζομαι όποιον αντιμετωπίζεται με άδικο τρόπο. Αυτό έχει γραφτεί μέσα μου και έχει γίνει η βασική μου αρχή στην επαγγελματική μου ζωή», έχει πει η ίδια. Η Ashley Βiden θέλει να αλλάξει τον κόσμο. Και το ήθελε από τριών ετών. «Πιστεύω ότι θα το κάνει» έχει πει ο πατέρας της.

«Δεν πιστεύω ότι έχω να αποδείξω κάτι αρκεί να είμαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου», σημείωνε η Ashley μιλώντας στο Politico.

Kamala Harris: Η γυναίκα που γράφει ιστορία

Η Kamala Harris διεκδίκησε το χρίσμα για να είναι υποψήφια πρόεδρος των δημοκρατικών. Η καμπάνια της έληξε άδοξα στα τέλη του 2019. Λίγο καιρό μετά ο Joe Biden της πρότεινε να είναι η συνυποψήφια του στις φετινές εκλογές. Μία γυναίκα για πρώτη φορά θα βρεθεί στη θέση της Αντιπροέδρου των ΗΠΑ αν κερδίσουν. Μία μαύρη γυναίκα, κόρη μεταναστών.

Joe Biden To πρώτο πορτέτο της Kamala Harris ως εισαγγελέας του San Francisco. / AP Photo/ File / Marcio Jose Sanchez
To πρώτο πορτέτο της Kamala Harris ως εισαγγελέας του San Francisco.

Οι γονείς της Kamala Harris κατάγονται από την Ινδία και την Τζαμάικα. Μετανάστευσαν στην Καλιφόρνια όπου και γεννήθηκε η πολιτικός. Μετά το διαζύγιό τους, η Kamala και η μικρότερη αδερφή της Maya, μεγάλωσαν κοντά στην Ινδουίστρια μητέρα τους Shyamala Gopalan Harris, ερευνήτρια του καρκίνου και ακτιβίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα. Η μητέρα τους φρόντισε να μην έχουν επαφή μόνο με την ινδική κουλτούρα αλλά και με τη μαύρη κουλτούρα του Oakland όπου μεγάλωναν.

«Η μητέρα μου καταλάβαινε πολύ καλά ότι μεγάλωνε δύο μαύρες κόρες. Ήξερε ότι η πατρίδα που διάλεξε θα έβλεπε εμένα και τη Maya ως μαύρα κορίτσια και ήταν αποφασισμένη ότι θα μεγαλώναμε για να γίνουμε δύο υπερήφανες μαύρες γυναίκες με αυτοπεποίθηση», έχει γράψει στην αυτοβιογραφία της η Kamala Harris. Εκτός από την αυτοπεποίθησή της και την ανάγκη να συμμετέχει στην κοινωνική αλλαγή, η Kamala Harris κέρδισε από τη μητέρα της και το ταλέντο στη μαγειρική.

Αφού έζησε κάποια χρόνια στον Καναδά όπου η μητέρα της δίδασκε στο πανεπιστήμιο, η Kamala επέστρεψε στις ΗΠΑ για να σπουδάσει στο διάσημο «μαύρο» πανεπιστήμιο Howard. Η ίδια έχει δηλώσει ότι αυτά τα χρόνια ήταν από τα πιο σημαντικά στη ζωή της. Η συνυποψήφια του Joe Biden δεν είχε ποτέ πρόβλημα με τη δική της εθνική ταυτότητα. Περιγράφει τον εαυτό της ως «Αμερικανίδα» και έχει πει στην Washington Post: «Είμαι αυτή που είμαι. Είμαι καλή σε αυτό. Μπορεί εσείς να μπερδεύεστε, αλλά εγώ νιώθω πολύ καλά με αυτό που είμαι».

Η συνυποψήφια του Joe Biden έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ

Η καριέρα της μετά το πτυχίο της Νομικής σχολής του Howard υπήρξε εντυπωσιακή. Ξεκίνησε να δουλεύει στο γραφείο του εισαγγελέα της επαρχίας Alameda και έπειτα έγινε η ίδια εισαγγελέας του San Francisco το 2003. Έπειτα εκλέχτηκε η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Αφροαμερικανίδα και η πρώτη Ασιατικής καταγωγής Γενική Εισαγγελέας της Καλιφόρνια, της πολιτείας με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στις ΗΠΑ. Στις δύο θητείες της στη θέση αυτή, χαρακτηρίστηκε ανερχόμενο αστέρι των δημοκρατικών. Κάπως έτσι βρέθηκε να εκλέγεται γερουσιαστής της Καλιφόρνια το 2017. Λίγα χρόνια πριν είχε παντρευτεί με τον δικηγόρο Doug Emhoff κι έγινε θετή μητέρα των δύο παιδιών του.

Joe Biden Ως γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια. / AP Photo/ File / Damian Dovarganes
Ως γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια.

Συνέχισε να υπηρετεί με σθένος τη θέση της, προκαλώντας θετικές εντυπώσεις με τις ερωτήσεις που απηύθυνε στον Brett Kavanaugh και τον William Bar, υποψήφιους για αξιώματα στο ανώτατο δικαστήριο και στην γενική εισαγγελία αντίστοιχα σε σημαντικές ακροάσεις. H Kamala Harris ήταν μόλις η 2η μαύρη γυναίκα που κέρδισε μια θέση στην αμερικανική γερουσία, αν θες να προσθέσουμε κάτι ακόμα στη λίστα των ρεκόρ. Και ήταν μία γυναίκα που ακουγόταν πολύ δυνατά.

Και μπορεί να μην κατάφερε να κερδίσει αρκετά ούτε τους μετριοπαθείς ούτε τους προοδευτικούς δημοκρατικούς για να της δώσουν το χρίσμα για τις εκλογές αλλά έχει καταφέρει να στηρίξει αποτελεσματικότατα την καμπάνια του Joe Biden. Ο ευθύς και εύστροφος τρόπος που βάζει τους (κυρίως άνδρες) πολιτικούς αντίπαλούς της στη θέση τους στις συνομιλίες τους έχει κερδίσει το κοινό. Τα «κε Αντιπρόεδρε, μιλάω» που έλεγε στον Mike Pence σε debate τους, κατά το οποίο την διέκοπτε,επισημάνθηκε στο internet ως η ουσιαστική προσπάθεια της πρώτης αφροαμερικανίδας υποψήφιας αντιπροέδρου να ακουστεί. Και ακούγεται.

Οι προοδευτικές απόψεις και η μεγάλη ευκαιρία

Όπως ακούγονται κατά καιρούς και οι προοδευτικές ατάκες της για ζητήματα όπως οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών ή η κατάργηση της θανατικής ποινής. Σε talk shows ζητά να αλλάξουν οι πρακτικές της αστυνομίας σε όλες τις ΗΠΑ, στο Twitter ζητούσε την σύλληψη των αστυνομικών που σκότωσαν της Breonna Taylor, ενώ πολύ συχνά μιλά για την ανάγκη να παροπλιστεί ο συστημικός ρατσισμός στις ΗΠΑ.

AP Photo / Richard Vogel

Οι γονείς της ήταν ακτιβιστές και της έμαθαν ότι είναι πολύ σημαντικό να παλεύει για τις αλλαγές που θέλει να φέρει. Κι αν δεν ήταν έτοιμη για την θέση της προέδρου είναι σίγουρα έτοιμη για τη θέση της αντιπροέδρου. Όπως λέει αυτό που είναι πάντα απευθυνόταν στους ανθρώπους που είναι στο περιθώριο. «Όταν τους έβλεπα να έρχονται και να χτυπούν τις πόρτες για να ενημερώσουν τον κόσμο, εγώ ήθελα να είμαι από την άλλη πλευρά για να μπορώ να τους ανοίξω», είχε πει για τους πολιτικούς αγώνες των ακτιβιστών. Τώρα ίσως να μπορέσει να βρίσκεται πίσω από την πόρτα του Λευκού Οίκου.

Οι κατηγορίες κατά του Joe Biden

Λίγο πριν ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία του Joe Biden για τη θέση του πρόεδρου των ΗΠΑ, διατυπώθηκαν καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά εναντίον του. Για έναν υποψήφιο πρόεδρο που έχει κάνει σύνθημά του το «Πιστέψτε τις γυναίκες» και το «Πιστέψτε τους επιζώντες» αυτή ήταν μια σκληρή στιγμή.

Μεταξύ άλλων τον κατηγόρησε η Lucy Flores, μιλώντας στο “The Cut” η οποία κατήγγειλε ότι της μύρισε τα μαλλιά και της φίλησε το κεφάλι όταν ήταν υποψήφια για μία κυβερνητική θέση στη Νεβάδα. Η Amy Lappos, βοηθός μέλους του Κονγκρέσου ισχυρίστηκε ότι την άγγιξε και έτριψε τη μύτη του στη δική της, χωρίς να νιώθει ότι η πρόθεσή του ήταν σεξουαλικής φύσεως. Η D.J. Hill, μιλώντας στο New York Times είπε πως σε μία εκδήλωσε στη Minneapolis το 2012 έβαλε το χέρι του στους ώμους της και το άφησε να κατέβει στην πλάτη της αφήνοντάς τη να νιώθει «πολύ άβολα». Η Caitlyn Caruso στο ίδιο μέσο είπε ότι την είχε αγκαλιάσει για περισσότερη ώρα απ’ όση θα ήθελε. To ίδιο και η Ally Coll, αλλά και η Sofie Karasek που είπε ότι της κράτησε το χέρι και κόλλησε το μέτωπό του στο δικό της. Την ίδια κίνηση με το μέτωπο έκανε και στην Vail Kohnert Yount σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της.

Η Alexandra Tara Reade δήλωσε στο Union ότι ο Biden την άγγιξε αρκετές φορές όταν δούλευε στο γραφείο του στη γερουσία το 1993. Τα περιστατικά έγιναν όταν ήταν περίπου 25 ετών. Η ίδια ισχυρίστηκε ότι επειδή δεν ήθελε να σερβίρει ποτά σε μία εκδήλωση -πίστευε ότι άρεσαν τα πόδια της στον Biden- τα καθήκοντά της μειώθηκαν -, ενώ όταν μίλησε για όλα αυτά κατέληξε να χάνει τη δουλειά της δύο μήνες αργότερα. Τον Μάρτιο του 2020 πρόσθεσε στους ισχυρισμούς της την σεξουαλική επίθεση εκ μέρους του Biden.

Η υπεύθυνη της εκστρατείας του Joe Biden απάντησε στις κατηγορίες της Reade με μία δήλωση στους Times. «Ο αντιπρόεδρος Biden έχει αφιερώσει τη δημόσια ζωή του στο να αλλάξει την κουλτούρα και τους νόμους γύρω από τη βία κατά των γυναικών. Έγραψε και πάλεψε για τις τροποποιήσεις ορόσημο στον νόμο για τη βία κατά των γυναικών. Πιστεύει ακράδαντα ότι οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα να ακουστούν και να ακουστούν με προσοχή και σεβασμό. Τέτοιοι ισχυρισμοί πρέπει να εξετάζονται ενδελεχώς από ανεξάρτητα μέσα. Αυτό που είναι σίγουρο γι’ αυτή την κατηγορία είναι ότι δεν είναι αλήθεια. Αυτό δεν έχει συμβεί».