ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Η Sarah McBride είναι η πρώτη εκλεγμένη trans γερουσιαστής στις ΗΠΑ. Ποια είναι η ιστορία της

AP Photo Paul Sancya, File

H πρώτη διεμφυλική που εκλέγεται γερουσιαστής στις ΗΠΑ λέγεται Sarah McBride και ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος στις αμερικανικές εκλογές που όσο γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν ήδη αρχίσει να εξελίσσονται σε θρίλερ, αυτή η trans γυναίκα έχει εξασφαλίσει μία ιστορική νίκη, συγκεντρώνοντας το συντριπτικό 86% των ψήφων εξ αποστάσεως.

Sarah McBride: «Τα καταφέραμε. Κερδίσαμε»

Η 30χρονη ήταν υποψήφια με το Κόμμα των Δημοκρατικών και από σήμερα υπηρετεί τους Αμερικανούς ως εκείνο το μέλος της trans κοινότητας με το υψηλότερο δημόσιο αξίωμα στις ΗΠΑ. Η Sarah McBride κέρδισε μια έδρα στο Ντέλαγουερ, αφήνοντας πίσω της τον Ρεπουμπλικανό Steve Washington. «Τα καταφέραμε. Κερδίσαμε. Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ» έγραψε στο Twitter. Αναμένοντας το εκλογικό αποτέλεσμα είχε δηλώσει: «Ελπίζω η αποψινή βραδιά να δείξει σε ένα παιδί της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας πως η Δημοκρατία είναι αρκετά μεγάλη για όλους.

Ποια είναι η Sarah McBride

Η πρώτη trans γερουσιαστής δεν είναι μία περίπτωση ουρανοκατέβατη. Πρόκειται για το πρώτο ανοιχτά διεμφυλικό άτομο που εργάστηκε στον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Barack Obama. Το 2013 είχε δουλέψει για την προεκλογική καμπάνια του γιου του Joe Biden, Beau, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2015 από καρκίνο. Το 2016 η McBride έγραψε τις πρώτες ουσιαστικές γραμμές στο ιστορικό κεφάλαιο που φέρει το όνομά της, ως το πρώτο διεμφυλικό άτομο που απευθύνθηκε σε εθνικής εμβέλειας Συνέδριο του κόμματος των Δημοκρατικών.  Είναι μια δραστήρια πολιτικός που υπερασπίζεται τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και των γονέων. Ψηλά στην ατζέντα της τα ζητήματα υγειονομικής περίθαλψης. Άλλωστε προέρχεται από μια περιοχή που μαστίζεται από τον Covid-19.

Sarah McBride Larry French/AP Images for Human Rights Campaign)

H νίκη της McBride εμπνέει και συνιστά μια ηχηρή απάντηση κατά της πολιτικής του μίσους και των προκαταλήψεων. Ευχόμαστε να μην είναι η μόνη καλή εξέλιξη για την οποία θα έχουμε να λέμε στο τέλος αυτών των αμερικανικών εκλογών.