ΥΓΕΙΑ

5 πράγματα που μπορεί να λένε τα χέρια για την υγεία σου

Pexels

Από το μήκος των δαχτύλων σου, μέχρι τη δύναμη της λαβής σου, τα χέρια, μπορούν να υποδείξουν διάφορους πιθανούς κινδύνους για μια σειρά παθολογικών καταστάσεων υγείας.

Συχνά οι γιατροί εξετάζουν τα χέρια για σημαντικές ενδείξεις για τη γενική υγεία, καθώς αναζητούν ενδείξεις για πράγματ,α όπως η κυκλοφορία του αίματος ή πιθανές ορμονικές διαταραχές. Παρακάτω θα βρεις 5 σημαντικά πράγματα που μπορούν να αποκαλύψουν τα χέρια σου για την υγεία σου.

5 πράγματα που μπορεί να λένε τα χέρια σου για την υγεία σου Pexels

Τι μπορεί να δείχνει το μήκος των δαχτύλων για την υγεία σου

Οι γυναίκες με μήκος παράμεσου μεγαλύτερο από του δείκτη, κάτι που είναι συνηθέστερο στους άνδρες, έχουν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα, σύμφωνα με σχετική επιστημονική μελέτη. Μία πιθανή αιτία για αυτό, είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων. Παράλληλα, το ίδιο χαρακτηριστικό, έχει συνδεθεί με υψηλότερες αθλητικές επιδόσεις και λεκτική επιθετικότητα και στα δύο φύλα.

Η δύναμη της λαβής σου

Μια αδύναμη λαβή μπορεί να υποδεικνύει μια σειρά παθολογικών καταστάσεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική επιστημονική έρευνα στην οποία συμμετείχαν 140.000 ενήλικες από 17 χώρες, σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού και χαμηλότερες πιθανότητες επιβίωσης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η δύναμη της λαβής είναι ένας καλός δείκτης της συνολικής μυϊκής δύναμης και φυσικής κατάστασης, συνιστώντας προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης  και αερόβια άσκηση, για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Ιδρωμένες παλάμες

Αν οι παλάμες σου ιδρώνουν πολύ και συχνά, μπορεί να είναι σύμπτωμα εμμηνόπαυσης ή παθήσεων του θυρεοειδούς, καθώς και υπεριδρωσίας, κατά την οποία οι υπερδραστήριοι, ιδρωτοποιοί αδένες προκαλούν πολύ περισσότερη εφίδρωση από όσο χρειάζεται.

Τι μπορεί να δείχνει για την υγεία σου το τρέμουλο στα χέρια

Το τρέμουλο των χεριών είναι ενδεικτικό διαφόρων παραγόντων, όπως για παράδειγμα η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας καφεΐνης ή μπορεί να εμφανιστεί ως παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων, όπως τα αντικαταθλιπτικά. Το τρέμουλο όμως στο ένα χέρι, μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι της νόσου του Πάρκινσον ή ιδιοπαθούς τρόμου, μιας νευρολογικής διαταραχής που προκαλεί ανεξέλεγκτο τρέμουλο και χρήζει ιατροφαρμακευτικής αντιμετώπισης.

Χρώμα νυχιών

Σε σχετική έρευνα, επιστήμονες μελέτησαν 100 ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο, διαπιστώνοντας ότι στο 36% αυτών, η βάση των νυχιών ήταν λευκή και το επάνω μέρος καφέ. Το σύμπτωμα πιθανώς οφείλεται σε αυξημένη συγκέντρωση ορισμένων ορμονών και χρόνια αναιμία, χαρακτηριστικά της χρόνιας νεφροπάθειας. Αναζήτησε άμεσα ιατρική συμβουλή, εάν παρατηρήσεις ανάλογο σύμπτωμα ή μια κάθετη γραμμή καφέ χρώματος στα νύχια σου, κάτι που θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη μελανώματος, μιας μορφής δερματολογικού καρκίνου.