ΥΓΕΙΑ

Οι κίνδυνοι που κρύβουν τα απολυμαντικά για την υγεία

Pexels

Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, τα απολυμαντικά έχουν γίνει απαραίτητο «αξεσουάρ» της καθημερινότητάς μας. Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η ευρεία χρήση τους προκαλεί προβλήματα υγείας, αντιμικροβιακή αντοχή και βλάπτει το περιβάλλον.

«Είναι ειρωνικό το γεγονός ότι οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούμε μάταια για μια κρίση υγείας, τροφοδοτούν στην πραγματικότητα μια άλλη», δηλώνει μία από τις συγγραφείς μιας νέας, επιστομονικής μελέτης, που εξετάζει τους κινδύνους των απολυμαντικών που κρύβουν τα απολυμαντικά για την υγεία μας.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Environmental Science & Technology, εξετάζει τις ενώσεις τεταρτοταγούς αμμωνίου, ή QACs, που χρησιμοποιούνται σε απολυμαντικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Ανασκόπησαν την υπάρχουσα επιστήμη του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας για τα quats, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ περισσότερο από την έναρξη της πανδημίας, και διαπίστωσαν ότι οι ενώσεις συνδέονται με άσθμα, δερματίτιδα, φλεγμονές, στειρότητα, γενετικές ανωμαλίες και άλλα προβλήματα. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν αντιμικροβιακή αντοχή, η οποία μπορεί να κάνει ιούς και βακτήρια ανθεκτικούς στα φάρμακα.

Ουσιαστικά η απολύμανση με υπερβάλοντα ζήλο, ειδικά με προϊόντα που περιέχουν ενώσεις QACs, περισσότερο απειλεί, παρά προστατεύει την υγεία μας.

Τι ακριβώς είναι οι ενώσεις QACs

Τα QACs, μπορούν να βρεθούν σε απολυμαντικά, μωρομάντηλα, οφθαλμικές σταγόνες, μαλακτικά μαλλιών, μαλακτικά υφασμάτων και σε άλλα προϊόντα. Η χρήση απολυμαντικών αυξήθηκε δραματικά, όταν ξεκίνησε η πανδημία του COVID-19, αυξάνοντας έτσι και περισσότερο την έκθεση μας στις συγκεκριμένες ενώσεις.

Οι επιστήμονες επίσης επισημαίνουν πως η έκθεσή μας στις συγκεκριμένες ενώσεις, δεν γίνεται μόνο μέσα από τη χρήση των παραπάνω προϊόντων. Το φαγητό και το νερό, θα μπορούσαν να είναι άλλες πιθανές πηγές έκθεσης. Επίσης ορισμένα επαγγέλματα, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που εργάζονται στην καθαριότητα, την εστίαση και φυσικά ιατρικά και παραϊατρικά επαγγέλματα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Τα παιδιά και οι δάσκαλοι μπορεί επίσης να έχουν αυξημένη έκθεση.

«Τα απολυμαντικά μαντηλάκια που περιέχουν QACs χρησιμοποιούνται συχνά σε παιδικά θρανία, σε εξεταστήρια νοσοκομείων και σε σπίτια όπου παραμένουν σε αυτές τις επιφάνειες και στον αέρα», υπογραμμίζουν οι επιστήμονες στην έρευνά τους

Το πιο κοινό QAC είναι το «χλωριούχο βενζαλκόνιο», αλλά αν στην ετικέτα ενός απολυμαντικού συναντήσεις «χλωριούχο αμμώνιο», πιθανότατα υπάρχουν QAC ενώσεις στο προϊόν. Οι ακαδημαϊκοί ερευνητές έχουν συνδέσει τις χημικές ουσίες με πολλαπλά προβλήματα υγείας, ενώ επισημαίνουν ότι υπάρχουν ερευνητικά στοιχεία 70 χρόνων, που δείχνουν ότι οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες, διεγείρουν τη μικροβιακή αντοχή.

Χρησιμοποιώντας ασφαλέστερα απολυμαντικά

Οι επιστήμονες της συγκεκριμένης έρευνας συνιστούν να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε απολυμαντικά, όταν οι χημικές ουσίες δεν είναι πραγματικά απαραίτητες. Το σαπούνι και το νερό είναι συνήθως αρκετά. Κι αν ανησυχείς για τον Covid-19, οι ερευνητές απαντούν καθησυχαστικά:

«Η δραστική μείωση απολυμαντικών που περιέχουν ενώσεις QACs, δεν θα μεταδώσει τον COVID-19. Στην πραγματικότητα, θα κάνει τα σπίτια, τις τάξεις, τα γραφεία και άλλους κοινόχρηστους χώρους πιο υγιείς».