WATCHLIST

Ο Morgan Freeman σε φέρνει πιο κοντά στο Θεό

Στο αμερικανική ταινία Θεός Για Μια Εβδομάδα (Bruce Almighty, 2003) ο Morgan Freeman υποδύθηκε τον Μεγαλοδύναμο. Για κάποιους αυτή η ενσάρκωση ήταν η πιο πετυχημένη του σύγχρονου αμερικανικού σινεμά. Θα ήταν πολύ όμορφο πράγματι, ο Θεός να είναι ένας κουλ μαύρος μεσήλικας. Όταν λοιπόν το National Geographic έριξε στο τραπέζι στο ενδεχόμενο μιας σειράς ντοκιμαντέρ που να θέτει το αιώνια αναπάντητο κι πρακτικώς αναπόδειχτο ερώτημα του «Υπάρχει Θεός», το πρώτο πρόσωπο που ήρθε στο μυαλό των δημιουργών για την παρουσίαση ήταν εκείνο του «θεούλη» Morgan Freeman.

Ο 80χρονος ηθοποιός που ο μισός πληθυσμός του πλανήτη μπερδεύει με τον Nelson Mandela, παρά το γεγονός ότι δεν είναι «άγιος» και έχει ζήσει τη ζωή του με όλες τις εντάσεις της περιπέτειας, έχει κάτι το ιερό σαν φυσιογνωμία. Ο ίδιος δηλώνει άθεος και αγνωστικιστής. «Το αν πιστεύω στο Θεό είναι δύσκολη ερώτηση γιατί θεωρώ πως εμείς (οι άνθρωποι) Τον εφηύραμε. Οπότε, αν πιστεύω στον Θεό είναι επειδή πιστεύω πως εγώ είμαι ο Θεός». Η παραπάνω δήλωση του δημοφιλή ηθοποιού έγινε αρκετό καιρό πριν αναλάβει την παρουσίαση του The Story of God with Morgan Freeman, αλλά παρέμεινε η ίδια και μετά από αυτό.

 

Η σειρά ντοκιμαντέρ προβλήθηκε για πρώτη φορά το 2016 στο κανάλι του National Geographic. Η πρώτη σεζόν μετρά 6 επεισόδια, τα οποία διακρίνονται σε τίτλους όπως «Πέρα από το Θάνατο», «Η Αποκάλυψη», «Ποιος είναι ο Θεός;», «Η Δημιουργία», «Γιατί Υπάρχει ο Διάβολος;», «Η Δύναμη των Θαυμάτων». Ο δεύτερος κύκλος έκανε πρεμιέρα τον 2017 με μόλις 3 επεισόδια, τα οποία με τη σειρά τους έψαξαν να βρουν απαντήσεις γύρω από την κόλαση, τον παράδεισο, τη μετενσάρκωση και τις όποιες αποδείξεις έχουν στα χέρια τους οι άνθρωποι περί ύπαρξης του Παντοδύναμου. Εξερευνά κουλτούρες, θρησκείες και επιμέρους πεποιηθήσεις που οδηγούν στην ύπαρξη μιας ανώτερης δύναμης. Τι πιστεύουν οι διάφοροι πολιτισμοί για τον θάνατο; τι υπάρχει μετά τη ζωή; πώς δημιουργήθηκε τούτη η γη που την πατούμε; Ποιος είναι ο Θεός και κυρίως πως ή πεποίθησή της ύπαρξής του έχει επηρεάσει την ανθρώπινη ιστορία;

Ως οικοδεσπότης και αφηγητής, ο Morgan Freeman επισκέπτεται είκοσι πόλεις σε επτά διαφορετικές χώρες του κόσμου και φυσικά όχι τυχαία ή συμπτωματικά. Σταθμοί του ταξιδιού του, το Τείχος των Δακρύων στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, τα ερείπια ναών των Μάγια στη Γουατεμάλα, οι Πυραμίδες της Αιγύπτου. «Σε μερικά μέρη βρήκα απαντήσεις και σε άλλα μου γεννήθηκαν ακόμα περισσότερες απορίες. Η σκέψη που ερχόταν μονίμως στο μυαλό μου ως συμπέρασμα είναι ότι όλοι θέλουμε να είμαι κόμματι ενός πράγματος που είναι μεγαλύτερο από εμάς. Κι αν έμαθα κάτι μέσα από όλο αυτό είναι πως σίγουρα είμαστε», λέει ο Mόργκαν Φρίμαν.

Έχει μακράν τον πιο πιασιάρικο τίτλο σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες θρησκευτικές εκπομπές που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην τηλεόραση.

 

Ωστόσο, τον «άπιστο Θωμά» δεν τον σοκάρει. Κοσμοθεωρίες δεν καταφέρνει να αλλάξει, ούτε του παρουσιαστή της, ούτε το μέσου θεατή. Ανεξάρτητα από το αν είναι αυτός ο στόχος του The Story of God, η αλήθεια είναι ότι προσφέρει συμπυκνωμένη γνώση, με πολύ ελκυστικό τρόπο, ταξιδεύοντας, πηγαίνοντας στην πηγή του Καλού και του Κακού. Αλλά μέχρι εκεί, την ερώτηση δεν την απαντάει. Έτσι κι αλλιώς θα ήταν πολύ δύσκολο να το καταφέρει. Γιατί πράγματι, το ντοκιμαντέρ μας κάνει κοινωνούς του στην αναζήτηση της αλήθειας, μας βάζει στο τριπάκι να αναρωτηθούμε «κι αν (δεν) υπάρχει;», μας κάνει να διψάμε για λίγη ακόμα γνώση και πνευματικότητα πέρα από τα όρια της επιστήμης, αλλά όλο αυτό το θέαμα παραμένει κολλημένο στο επίπεδο ενός καλοστημένου τηλεοπτικού σόου, με δημοφιλή παρουσιαστή. Υπενθυμίζει πως η πίστη εκδηλώνεται και τροφοδοτείται με διαφορετικούς τρόπους ανά τον κόσμο και πολλές ομοιότητες παρά πανταχού παρόν το πολιτισμικό χάσμα, αλλά τα ευρήματά του, πράγματι, δεν μπορούν να υπερβούν και άρα να κλείσουν το στόμα στον κυνισμό και την πραγματιστική αντίληψη του Morgan Freeman. Στο τέλος, για ακόμα μια φορά νικήτρια είναι η παντοδύναμη τηλεόραση. Πίστευε και μη ερεύνα.