WATCHLIST

Chopped: Το reality μαγειρικής που θα σε κάνει να ξεχάσεις το MasterChef

Έκανε πρεμιέρα στις αρχές του 2009 και διανύει την 35η σεζόν. Το Chopped είναι το πιο εκκεντρικό διαγωνιστικό ριάλιτι μαγειρικής στον κόσμο. Ο πιλότος του σόου ήταν κλειδωμένος στα συρτάρια των παραγωγών του καλωδιακού καναλιού Food Network για πάνω από δύο και δεν βγήκε ποτέ. Ο λόγος; όσοι το είχαν δει, το θεώρησαν αρκετά προχωρημένο για το είδος του, σχεδόν αλλόκοτο.

Έκανε πρεμιέρα στις αρχές του 2009 και διανύει την 35η σεζόν. Το πρωτόλειο επεισόδιο είχε γυριστεί σε έπαυλη και είχε για οικοδεσπότη έναν μπάτλερ, ο οποίος κρατούσε στην αγκαλιά του ένα τσιουάουα,το οποίο τρεφόταν με το πιάτο του σεφ που θα συγκέντρωνε το λιγότερο θαυμασμό των κριτών. Σύμφωνα με το κόνσεπτ, οι διαγωνιζόμενοι θα κατέφθαναν στην κουζίνα της βίλας με λιμουζίνες. Μία τηλεοπτική εξτραβαγκάντσα, με φόντο πιατέλες, κατσαρόλες και ποδιές. Δυστυχώς η αρχική ιδέα πάνω στην οποία βασίστηκε το Chopped δεν προχώρησε, στερώντας από το τηλεοπτικό κοινό μία ιδιαίτερη εμπειρία και την ίδια την τηλεόραση από ένα ακόμα περίεργο γαστρονομικό franchise.

 

Ο Τed Allen, ο γοητευτικός οικοδεσπότης του ριάλιτι και γνωστός τηλεοπτικός γευσιγνώστης ορκίζεται πως δεν έχει δει ποτέ το περιβόητο ανέκδοτο επεισόδιο. Ήταν όμως  ενεργά παρών στον εξορθολογισμό της κεντρικής ιδέας, η οποία εξελίχθηκε σε τηλεοπτικό success story.

Οι κανόνες έχουν ως εξής: Τέσσερις σεφ πρέπει να προετοιμάσουν πολύ γρήγορα τρία πιάτα: ορεκτικό, κυρίως γεύμα και επιδόρπιο. Η βασική λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά είναι πως τα υλικά που χρησιμοποιούν τους είναι άγνωστα μέχρι τελευταία στιγμή. Ουσιαστικά παίρνουν τα συστατικά μέσα από ένα «κουτί μυστηρίου», το οποίο δεν περιλαμβάνει και τα πιο ταιριαστά μεταξύ τους τρόφιμα. Όποιος, για παράδειγμα καταφέρει να δημιουργήσει το πιο νόστιμο πιάτο με παστές σαρδέλες και αποξηραμένες μπανάνες,  ή με φύκια και κράκερς έχει κερδίσει 10.000 δολάρια, την εύνοια των κριτών και το εισιτήριο για μια καλύτερη καριέρα στην κουζίνα.

Άλλη γεύση

Σε αντίθεση με τους περισσότερους τηλεδιαγωνισμούς μαγειρικής , όπως είναι το πολύ δημοφιλές στα μέρη μας Master Chef, το γνωστό από το παρελθόν Top Chef και το προσεχές Hell’s Kitchen, στο Chopped οι διαγωνιζόμενοι αλλάζουν τακτικά. Οι παίκτες δεν είναι οι ίδιοι καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Η συγκεκριμένη εκπομπή έχει «αναθρέψει» μία διαφορετική γενιά σεφ, ακριβώς γιατί και η ίδια ανήκει σε άλλη «ράτσα». Αποτελεί ένα είδος από μόνο της. Οι σεφ αντιμετωπίζονται πιο πολύ σαν αθλητές και λιγότερο σαν μαθητευόμενοι μάγειρες. Ως επί το πλείστον είναι ήδη επαγγελματίες. Άλλοτε είναι παλιοί διαγωνιζόμενοι, ακόμα και ήδη φτασμένοι σεφ. Φυσικά δεν λείπουν και οι ανθρώπινες ιστορίες που σερβίρουν το απαραίτητο δράμα, αντίστοιχες με εκείνες του δικού μας Σελίμ. Μάγειρες που έφυγαν από τη χώρα τους με 50 δολάρια στην τσέπη και κατάφεραν να κυνηγήσουν το όνειρό τους. Reality uber alles.

 

«Το Chopped είναι ένα σόου εντός πραγματικότητας. Σε όλους μας έχει χρειαστεί να μαγειρέψουμε κάτι με ό,τι έχει ξεμείνει μέσα το ψυγείο», λέει ο Ted Allen, ο οποίος σε συνέντευξή του έχει αποκαλύψει ότι οι αντιδράσεις των σεφ όταν ανοίγουν το καλάθι με τα περίεργα καλούδια γυρίζονται από δύο φορές. Το γύρισμα δε για κάθε επεισόδιο, κρατάει 12 ώρες. Όσο πιο έκπληκτος δείχνει κάποιος πάνω από το καλάθι του, τόσο το καλύτερο. Εννοείται πως οι πιο έμπειροι σεφ δείχνουν λιγότερο σοκαρισμένοι.

Αν ρωτήσεις έναν φανατικό τηλεθεατή του Chopped γιατί προτιμάει αυτό το ριάλιτι από το MasterChef, για παράδειγμα, θα σου πει πως το πρώτο εστιάζει στο φαγητό και όχι τόσο (πολύ) στις προσωπικότητες των υποψηφίων. Πράγματι, στο Chopped δεν θα δεις τις αντιπαλότητες, την ίντριγκα και τα πισώπλατα μαχαιρώματα που «μαγειρεύονται» σε υψηλές θερμοκρασίες σε παρόμοια τηλεθεάματα. Κανένα τέχνασμα και κανένα αθέμιτο πλεονέκτημα δεν θα επηρεάσει το κοινό στην προτίμησή του. Η πίεση του χρόνου και η αίσθηση του αγνώστου είναι οι κινητήριες δυνάμεις που θέτουν σε εφαρμογή τα γρανάζια της μηχανής του Chopped. Οι σεφ τρέχουν γύρω από την κουζίνα αγχωμένοι, οι γκάφες και οι τραυματισμοί δεν λείπουν και η ένταση είναι απολύτως αναπόφευκτη. Οι παίκτες σαφώς διαγωνίζονται ο ένας τον άλλον αλλά πάντα πάνω από μία κουζίνα. Και το δράμα, που φυσικά δεν λείπει, προκύπτει από τις ιστορίες που κουβαλάει ο κάθενας. Κανείς δεν «ανακατεύει» το δράμα με το φαγητό πιο έντεχνα από το Chopped.

 

 Οι νέοι τηλεθεατές το προτιμούν ιδιαίτερα όπου αυτό προβάλλεται και το σόου είναι ιδιαίτερα «φιλικό» στα social media. Από τις 35 σεζόν του Chopped έχουν περάσει πάνω από 100 σεφ σε ρόλο κριτή. Οι περισσότεροι κάνουν γκεστ εμφανίσεις, ενώ οι επτά από αυτούς, καταξιωμένοι σεφ- ιδιοκτήτες εστιατορίων, όπως ο Alex Guarnaschelli και ο Joffrey Zakarian κατέχουν σταθερή θέση και συγκεριμένο ρόλο. Πάντα κάποιος είναι ο πιο αυστηρός και κάποιος ο λιγότερο.

Το άρθρο αναδημοσιεύεται εμπλουτισμένο από το TV Έθνος.