ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Eurovision 2024: Η Μαρίνα Σάττι, οι «εξάρες» της και τα highlights του Β’ Ημιτελικού. Ποιες χώρες προκρίθηκαν

Martin Meissner/AP Images

Η πρώτη από τις μεγάλες στιγμές για τη Μαρίνα Σάττι και το Ζάρι (Zari) της έφτασε. Η εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Eurovision 2024 ανέβηκε στη σκηνή του Malmö Arena της Σουηδίας, 3η κατά σειρά ανάμεσα στις 16 χώρες που διαγωνίζονται στον Β’ Ημιτελικό του ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού. Η αποψινή βραδιά περίλαμβανε το διαγωνιστικό μέρος, ένα interval act με ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον, αφού η Έλενα Παπαρίζου μάς θύμισε τις στιγμές που το 2005 κατακτήσαμε τη μοναδική πρώτη θέση στην ιστορία των συμμετοχών της Ελλάδας στη Eurovision, αλλά και κάποια από τα τραγούδια των Big 5 (Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία και Ιταλία) που περνούν κατευθείαν στον τελικό.

Η Μαρίνα Σάττι εμφανίστηκε 3η στη σκηνή, ενώ η Έλενα Παπαρίζου συμμετείχε ως special guest στο interval act του Β’ ημιτελικού, μετά το τέλος του διαγωνιστικού μέρους για ένα πρωτότυπο καραόκε που κράτησε συντροφιά στο κοινό, μέχρι να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία. Μαζί της βρέθηκαν στη σκηνή η νικήτρια της Τουρκίας το 2004, Sertab Erener, αλλά και η Charlotte Perrelli που εκπροσώπησε τη Σουηδία 2 φορές στο διαγωνισμό (1999 (1η Θέση) και 2008).

Ο Β’ Ημιτελικός του 68ου διαγωνισμού τραγουδιού, ξεκίνησε να μεταδίδεται από την ΕΡΤ στις 22:00 ώρα Ελλάδος, ενώ επίσης μεταδόθηκε ραδιοφωνικά από το Δεύτερο Πρόγραμμα. Τον σχολιασμό ανέλαβαν οι Θανάσης Αλευράς και Ζερόν Καλούτα.

Οι χώρες που διαγωνίστηκαν στον Β’ Ημιτελικό κατά σειρά εμφάνισης είναι η Μάλτα, η Αλβανία, η Ελλάδα, η Ελβετία, η Τσεχία, η Αυστρία, η Δανία, η Αρμενία, η Λετονία, ο Άγιος Μαρίνος, η Γεωργία, το Βέλγιο, η Εσθονία, το Ισραήλ, η Νορβηγία και η Ολλανδία.

Πολλές ήταν οι διαμαρτυρίες για τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision 2024, εν μέσω του πολέμου που μαίνεται με την Παλαιστίνη. Η EBU «έκοψε» από τους επίσημους λογαριασμούς της στα social media την εμφάνιση του σουηδικής και παλαιστινιακής καταγωγής τραγουδιστή, Eric Saade, στον Α’ Ημιτελικό της Eurovision 2024 με παλαιστινιακό μαντίλι στο χέρι, ενώ ανάγκασε το άτομο που εκπροσωπεί την Ιρλανδία, Bambie Thug, να αλλάξει το μακιγιάζ του, καθώς αρχικά έφερε στο πρόσωπο του τα μηνύματα: «Ελευθερία στην Παλαιστίνη» και «Κατάπαυση του πυρός», γραμμένα στην αρχαία γλώσσα Όγκχαμ. Η Eurovision υπερασπίζεται τον απολιτίκ χαρακτήρα της, αλλά κάπως επιλεκτικά, όπως κατάλαβες, τουλάχιστον σε αυτή τη διαμάχη.

Οι διοργανωτές άλλωστε, περίμεναν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του Ισραήλ, στο Μάλμε, με αστυνομικές δυνάμεις να έχουν έρθει για να ενισχύσουν τη Σουηδία από τη Νορβηγία και τη Δανία από το πρωί του Β’ Ημιτελικού.

Όπως αναμέναμε το κοινό επανέλαβε τα γιουχαίσματα που είχαν συμβεί κατά την πρόβα της Eden Colan του Ισραήλ, την Τετάρτη, 8 Μαΐου, ανάμεικτα με χειροκροτήματα από τους υποστηρικτές της Ισραηλινής συμμετοχής. Η τραγουδίστρια συμμετέχει στον διαγωνισμό με το Hurricane. Οι δημιουργοί του τραγουδιού, αναγκάστηκαν να το τροποποιήσουν, καθώς η αρχική συμμετοχή τους με τίτλο October Rain, θεωρήθηκε αμφιλεγόμενη (λέγεται ότι αναφερόταν έμμεσα στην εισβολή της Hamas στο Ισραήλ).

Κάτι ακόμα που αναμέναμε πριν ξεκινήσει η βραδιά ήταν η επιβεβαίωση των προγνωστικών, που ήθελαν την Ελλάδα, τη Μαρίνα Σάττι και το Ζάρι (Zari) να περνά με άνεση στον τελικό του Σαββάτου, 11 Μαΐου, και μάλιστα να βρίσκεται στο top 3 των χωρών που θα πάρουν την πρόκριση για τον ημιτελικό. To Χ/ Twitter ήταν πάντως έτοιμο από νωρίς για θρίαμβο.

Για να μην σε κρατάω σε αγωνία, περάσαμε. Τώρα μπορείς να συνεχίσεις να διαβάζεις όλα όσα έγιναν στον Β’ Ημιτελικό της Eurovision 2024.

Όσα έγιναν στον Β’ Ημιτελικό της Eurovision 2024 – Όλες οι εμφανίσεις

Η έναρξη της βραδιάς που φέτος, φέρει το σύνθημα United By Music, βρήκε τις 2 παρουσιάστριες της βραδιάς  να τραγουδούν το Euphoria, της τεράστιας Loreen πραφράζοντας τους στίχους κατά την προετοιμασία τους να ανέβουν στη σκηνή του Malmö Arena σε ένα χιουμοριστικό βίντεο.

Eurovision 2024 Martin Meissner/AP Images

Η Malin Åkerman (Σουηδή ηθοποιός που εδρεύει στο Λος Άντζελες κι έχει βρεθεί να συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους σταρ του Hollywood σε ταινίες και σειρές) και η Petra Mede (παρουσιάστρια που είναι «βετεράνος» της διοργάνωσης την οποία έχει παρουσιάσει το 2013 και το 2016), καλωσόρισαν το κοινό στο κατάμεστο Malmö Arena και εξήγησαν για μία ακόμα φορά ότι φέτος η δύναμη βρίσκεται στα χέρια των θεατών της Eurovision, καθώς μόνο εκείνοι ψηφίζουν στους ημιτελικούς για την πρόκριση των διαγωνιζομένων κι όχι οι κριτικές επιτροπές (η ψηφοφορία γίνεται μέσω του app της Eurovision και δεν μπορείς να ψηφίσεις τη χώρα σου εκτός κι αν ζεις στο εξωτερικό όποτε ξέρεις τι να κάνεις, 03 και go Ma- ri- na)

Αμέσως μετά ξεκίνησε το διαγωνιστικό κομμάτι του Β’ Ημιτελικού της Eurovision 2024. Από τις 16 χώρες, 10 προκρίθηκαν στον τελικό.

Πάμε να δούμε μία μία τις εμφανίσεις των χωρών που έβαλαν τα δυνατά τους για να εξασφαλίσουν το δικό τους εισιτήριο στον τελικό της Eurovision 2024.

Μάλτα: Sarah Bonnici– Loop

Eurovision 2024 Martin Meissner/AP Images

Η Sarah Bonnici τραγούδησε το τραγούδι των John Emil Johansson και Joy Deb και η Μάλτα άνοιξε τον χορό των υποψηφιοτήτων για τον Β΄Ημιτελικό της Eurovision 2024. Το κοινό ενθουσιάστηκε με τη χορευτική διάθεση του τραγουδιού και την εμφάνισή της που ήταν γεμάτη ενέργεια.

Αλβανία: Besa– Titan

Eurovision 2024 Martin Meissner/AP Images

Οι Alias Lj, Besa Kokëdhima, Gia Koka (υπογράφει επίσης τους στίχους) και Kledi Bahiti είναι οι συνθέτες του Titan, με το οποίο η Besa συμμετέχει στη Eurovision 2024, εκπροσωπώντας την Αλβανία σε μία σύγχρονη μπαλάντα, που μοιάζει με κλασική γιουροβιζιονική συνταγή.

Ελλάδα: Marina Satti– Zari

Martin Meissner/AP Images

Μετά τη γενική πρόβα της ελληνικής αποστολής, την Πέμπτη, 8 Μαΐου, η Μαρίνα Σάττι έκανε γνωστό ότι κρυολόγησε. Κανένα κρύωμα δεν της στάθηκε εμπόδιο να σαρώσει τη σκηνή στο Μάλμε και να ξεσηκώσει το κοινό με το experimental, σύγχρονο αλλά ταυτόχρονα και βαθιά ακουμπισμένο στην παράδοση και το ethnic στοιχείο, τραγούδι της, που ήρθε στη σκηνή αφού είδαμε ένα video με την πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας στη Eurovision με τη Μαρινέλλα και την πρώτη μας νίκη με την Έλενα Παπαρίζου.

Τη μουσική του Zari (Ζάρι) συνέθεσαν οι Μαρίνα Σάττι, OGE, Kay Be, Nick Kodonas, Jay Stolar, Gino The Ghost και Jordan Palmer, ενώ τους στίχους υπογράφουν οι VLOSPA, OGE, Μαρίνα Σάττι και Solmeister. Την καλλιτεχνική διεύθυνση της εμφάνισης είχε ο Φωκάς Ευαγγελινός, ενώ στο πλευρό της Μαρίνας Σάττι χόρευαν οι Huseyin Cetintas, Yasin Ametoglou, Βασίλης Καραγιάννης και Ειρήνη Δαμιανίδου, ακολουθώντας τη χορογραφία του Majnoon. Την ώρα που βγήκαν τα μαντίλια και όλα θύμισαν ελληνικό γλέντι στη σκηνή, οι επευφημίες του κοινού κάλυψαν σχεδόν τη μουσική, το ίδιο και λίγο πριν το φινάλε του τραγουδιού.

Eurovision 2024 Martin Meissner/AP Images

Μιλά για τα ρίσκα που παίρνουμε στην αγάπη και τη ζωή ρίχνοντας μια «ζαριά» που δεν ξέρουμε τι θα φέρει. Ε, στην περίπτωση της Μαρίνας Σάττι, για όσους αγάπησαν αυτό το τραγούδι (γιατί υπήρχαν κι εκείνοι που δεν το «χώνεψαν» από το πρώτο άκουσμα), η ζαριά έφερε εξάρες. Πάμε τελικό, λοιπόν!

Ο ενθουσιασμός ήταν διάχυτος και στο Twitter/X.

Ελβετία: Nemo– The Code

Το Nemo έχει σίγουρα «σπάσει τον κώδικα» της καρδιάς των Eurofans καθώς θεωρείται σχεδόν από την αρχή του διαγωνισμού φαβορί για τις κορυφαίες θέσεις της Eurovision 2024 με το τραγούδι The Code με το οποίο διαγωνίζεται στον Β’ Ημιτελικό για την πρόκριση.

Το Nemo ενθουσίασε το κοινό που δεν έπαψε να επευφημεί το The Code. / Martin Meissner/AP Images
Το Nemo ενθουσίασε το κοινό που δεν έπαψε να επευφημεί το The Code.

Οι Benjamin AlasuLasse, Midtsian Nymann, Linda Dale και το non binary άτομο που βρέθηκε επί σκηνής, Nemo Mettler, είναι δημιουργοί του τραγουδιού. Ξεκάθαρο φαβορί και για τη νίκη της Eurovision 2024, το Nemo τραγουδούσε με το κοινό να παραληρεί από την αρχή ως το τέλος.

Τσεχία: Aiko– Pedestal

Οι Aiko και Steven Ansell δημιούργησαν το τραγούδι Pedestal με το οποίο η πρώτη εκπροσωπεί την Τσεχία στη Eurovision. Ένα τραγούδι που η ίδια έχει περιγράψει ως «ωδή στην αυταγάπη μετά από έναν χωρισμό».

Αυστρία: Kaleen– We Will Rave

H Kaleen, κατά κόσμο Marie-Sophie Kreissl, εκπροσωπεί την Αυστρία με το κομμάτι των πολύ έμπειρων συνθετών στον διαγωνισμό της Eurovision Anderz Wrethov, Jimmy Joker, Kill J και Thomas Stengaard. Rum de dum tum και χορεύουμε σε κάποιο 00s πάρτι με το τραγούδι της Αυστρίας.

Δανία: Saba– Sand

Η Δανή ηθοποιός και τραγουδίστρια Saba, τραγουδά το τραγούδι που συνέθεσαν οι Jonas Thander, Melanie Wehbe, και Pil Kalinka Nygaard Jeppesen. Η Saba είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα που τραγουδά για τη Δανία στη Eurovision και δηλώνει περήφανη γι’ αυτό.

Eurovision 2024 Martin Meissner/AP Images

Έχει διαγνωστεί με διπολική διαταραχή και το τραγούδι Sand είναι για εκείνη ομοιάζει με το αίσθημα της απώλειας του ελέγχου, που μοιάζει με άμμο που γλιστρά ανάμεσα στα δάχτυλά μας.

Αρμενία: Ladaniva– Jako

Οι Ladaniva είναι ένα ντουέτο που αποτελείται από τους Jaklin Baghdasaryan και Louis Thomas, που μαζί έγραψαν τους στίχους και τραγουδούν την ιστορία της Jako που της λένε να είναι ήσυχη και να μη μιλά πολύ. Η Jako είναι ένα ελεύθερο κορίτσι που χορεύει και αψηφά κάθε απαγόρευση. Και η Jaklin με την φρέσκια της εμφάνιση έμοιαζε πραγματικά με ένα κορίτσι ελεύθερο να εκφράζει τον εαυτό της με το στιλ και τη φωνή της. Ακόμα ένα τραγούδι στη φετινή Eurovision με έθνικ και παραδοσιακή διάθεση, που το κοινό έμοιαζε να απολαμβάνει.

Martin Meissner/AP Images

Λετονία: Dons– Hollow

Το τραγούδι που εκπροσωπεί τη Λετονία στον διαγωνισμό Eurovision 2024, ερμηνεύει ο Dons. Το συνέθεσαν οι Artūrs Šingirejs, Kate Northrop και Liam Geddes. O Dons ολοκλήρωσε συγκινημένος το τραγούδι του, καθώς όπως είπαν οι σχολιαστές της ΕΡΤ, κάθε του τραγούδι εμπνέεται από προσωπικά του βιώματα.  Το συγκεκριμένο τραγούδι είναι γεμάτο από υπαρξιακά ερωτήματα, που όπως φαίνεται απασχολούν βαθιά τον καλλιτέχνη.

Άγιος Μαρίνος: Megara– 11:11

Martin Meissner/AP Images

Μέσα από τον διαγωνισμό Una Voce per San Marino ξεχώρισε το συγκρότημα Megara και το τραγούδι του, 11: 11 που διαγωνίστηκε στον Β’ Ημιτελικό της Eurovision 2024.

Αν και εκπροσωπούν τον Άγιο Μαρίνο οι Megara είναι μια ισπανική μπάντα metal alternative που δημιουργήθηκε το 2015 στη Μαδρίτη. Η σκηνική τους παρουσία πάντως θύμισε στο X/ Twitter μακρινό συγγενή του Ιρλανδού Bambie Thug και κάτι από Monster High.

Γεωργία: Nutsa Buzaladze– Firefighter

Οι Ada Satka και Darko Dimitrov συνέθεσαν το τραγούδι που ερμηνεύει η Nutsa Buzaladze στη σκηνή. Η Nutsa πέρασε μέσα από φωτιές, θύμισε κάτι από Ελένη Φουρέιρα και Fuego και ξεσήκωσε το κοινό.

Martin Meissner/AP Images

Βέλγιο: Mustii– Before the Party’s Over

Ηθοποιός και τραγουδιστής ο Βέλγος Mustii τραγουδά το Before the Party’s Over, που συνέθεσε ο ίδιος μαζί με τους Pierre Dumoulin και Benoit Leclercq. Το τραγούδι είναι ένα από τα φαβορί του B’ Ημιτελικού της Eurovision 2024 κι όχι άδικα αφού και μελωδικότητα είχε, και φωτιές επί σκηνής κι έναν γεμάτο γκλίτερ ερμηνευτή να τα δίνει όλα στη σκηνή, ενώ έστειλε και μήνυμα ειρήνης γραμμένο στο μπράτσο του. Και κάπου εκεί ειπώθηκε μία μεγάλη αλήθεια στο ελληνικό Τwitter/X.

Spoiler alert: Η μεγάλη αλήθεια επιβεβαιώθηκε και το Βέλγιο, αν και φαβορί σύμφωνα με τα προγνωστικά, έμεινε εκτός τελικού.

Εσθονία: 5miinust και Puuluup– (Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi

Οι 5MIINUST x Puuluup ερμήνευσαν το (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi, που μάλλον διεκδικεί το ρεκόρ μεγαλύτερου τίτλου τραγουδιού στη Eurovision γενικά κι όχι μόνο φέτος. Δημιουργοί του τραγουδιού με τον περίεργο ρυθμό του, που ξεσήκωσε την αρένα είναι οι Karl “Põhja Korea” Kivastik, Kim Wennerström, Kristjan “Kohver” Jakobson, Marko Veisson, Mihkel “Päevakoer” Tamm, Priit “Lancelot” Tomson, Ramo Teder. Ο τίτλος σημαίνει «Δεν ξέρω τίποτα για τα ναρκωτικά», αλλά μετά από αυτή την εμφάνιση δεν ξέρουμε αν τους πιστεύουμε.

Ισραήλ: Eden Golan– Hurricane

Eurovision 2024 Martin Meissner/AP Images

Ιδιαίτερα έντονες ήταν οι αποδοκιμασίες μερίδας του κοινού κατά τη διάρκεια της πρόβας του Ισραήλ το βράδυ της Τετάρτης, 8 Μαΐου. Η Eden Golan δήλωσε «περήφανη που εκπροσωπώ τη χώρα μου» και ότι «τίποτα δεν θα με πτοήσει», ενώ τα ξένα Μέσα ανέφεραν ότι η 20χρονη παρέμεινε στο ξενοδοχείο της μετά από μία σειρά απειλών. Την επομένη ανέβηκε στη σκηνή του ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού με το Hurricane που συνέθεσαν οι Avi Ohayon, Keren Peles, και Stav Beger.

Τα χειροκροτήματα ήταν ανάμεικτα με τα γιουχαΐσματα, πάντως, κατά τη διάρκεια της εμφάνισής της στη σκηνή, ενώ το ελληνικό X/Twitter διατήρησε τις επιφυλάξεις του για τις επευφημίες.

 

Νορβηγία: Gåte– Ulveham

«Δέρμα λύκου» σημαίνει ο τίτλος του τραγουδιού του νορβηγικού folk συγκροτήματος που εκπροσωπεί τη Νορβηγία στη Eurovision 2024. Το τραγούδι επιλέχτηκε για τον διαγωνισμό μέσα από το Melodi Grand Prix 2024. Ήταν ένα γκοθ παραμύθι, το οποίο μάλιστα φάνηκε να ενθουσιάσε το κοινό, σε μία πολύ όμορφη παρουσιάση επί σκηνής.

Ολλανδία: Joost Klein– Europapa

Με ένα ακόμη φαβορί ολοκληρώθηκε το διαγωνιστικό μέρος του Β’ Ημιτελικού της Eurovision 2024. O Joost Klein ερμηνεύει το Europapa των Dylan van Dael, Paul Elstak, Teun de Kruif, Thijmen Melissant, ενώ υπογράφει και τους στίχους του μαζί με τους Maradonnie και Tim Haars. Ο Joost Klein ερμήνευσε την ιστορία ενός παιδιού που ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη για να βρει τον εαυτό του και έχει καταφέρει να μας «κολλήσει» τη λέξη Europapa στο μυαλό.

Το ίδιο φάνηκε να συμβαίνει και με όσους βρίσκονταν στην αρένα που δεν σταμάτησαν να τραγουδούν. Ο Joost Klein έχει χάσει τους γονείς του κι είναι εκείνος το παιδί που ψάχνει τον εαυτό του χωρίς αυτούς, στην Ευρώπη. Τους αφιέρωσε το τραγούδι του, στην πιο συγκινητική «αυλαία» του διαγωνιστικού μέρους του Β’ Ημιτελικού της Eurovision 2024.

Επίσης, στον Β’ Ημιτελικό εμφανίστηκαν οι 3, εκ των Μεγάλων 5:

Γαλλία: Slimane– Mon amour

Eurovision 2024 Martin Meissner/AP Images

Ο Slimane ερμηνεύει μία «ωδή στον ρομαντισμό και τον έρωτα» που συνέθεσε ο ίδιος μαζί με τους Yaacov Salah και Meir Salah και ερμήνευσε (εκτός συναγωνισμού καθώς η Γαλλία ανήκει στις Big 5 χώρες του διαγωνισμού που προκρίθηκαν απευθείας στον τελικό) στη σκηνή που στήθηκε στην πόλη του Μάλμε.

Ισπανία: Nebulossa– Zorra

Οι Nebulossa είναι ένα ανδρόγυνο, που αποτελούν οι Mark Dasousa και Mery Bas και το τραγούδι Zorra προκάλεσε αντιδράσεις στη χώρα τους. Στην κυριολεξία του ο τίτλος του τραγουδιού σημαίνει θηλυκή αλεπού, αλλά η μεταφορική του έννοια είναι το ισπανικό αντίστοιχο του σκ@@@. Για το ντουέτο, έχει να κάνει με τη γυναικεία ενδυνάμωση και αφορά τις γυναίκες που έχουν έρθει αντιμέτωπες με τον καθημερινό σεξισμό και με τον ενσωματωμένο σεξισμό στην ισπανική γλώσσα. Μπορείς άνετα να ταυτιστείς με ένα τραγούδι που υμνεί τις γυναίκες που αγκαλιάζουν τις επιθυμίες τους κι έκανε το στάδιο να χορέψει και να τραγουδήσει μαζί με τους Nebulossa.

Ιταλία: Angelina Mango– La noia

Η πρώτη γυναίκα που διαγωνίζεται για την Ιταλία εδώ και 8 χρόνια είναι η Angelina Mango που με το La noia που ερμηνεύει είναι ανάμεσα στο top 3 των φαβορί για τη νίκη στην φετινή Eurovision, πίσω από την Κροατία και την Ελβετία, σύμφωνα με τα προγνωστικά. Με μοναδική ενέργεια στη σκηνή η Angelina Mango ξεσήκωσε το κοινό και έμοιαζε όσο αβίαστα κουλ, όσο και ο τίτλος του τραγουδιού της που σημαίνει «Πλήξη».

Το Interval Act με την Έλενα Παπαρίζου μάς θύμισε τι εστί My Number One

Μετά το τέλος του διαγωνιστικού μέρους οι 2 παρουσιάστριες μάς κάλεσαν σε ένα καραόκε πάρτι και μας ζήτησαν να τραγουδήσουμε μαζί τους. Ξεκίνησαν να τραγουδούν το My Number One και 19 χρόνια μετά τη νίκη της στο Κίεβο της Ουκρανίας, η Έλενα Παπαρίζου βρέθηκε στη σκηνή της Eurovision με δημιουργία Vrettos Vrettakos, για να σκορπίσει λάμψη και να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να δείξει στις παρουσιάστριες το κοινό και τους Eurofans σε όλο τον κόσμο, πώς γίνεται.

Η Έλενα Παπαρίζου έδινε τη σκυτάλη στις υπόλοιπες νικήτριες της Eurovision, που βρέθηκαν στη σκηνή γι’ αυτό το παραδοσιακό σουηδικό sing along και το act έκλεισε με τη Sertab να φέρνει το κέφι του Every way that I can στη σκηνή.

Οι 10 χώρες που πέρασαν στον τελικό

Σ’ αυτό το σημείο να πω ότι οι Θανάσης Αλευράς και Ζερόμ Καλούτα μπορεί να μας ζήτησαν να ψηφίσουμε ενώ οι γραμμές είχαν κλείσει κι ο πρώτος, λίγο αργότερα, να αναρωτιόταν αν θα περάσει η Ιταλία (των Big 5) στον τελικό, αλλά σαφώς είχαν μεγαλύτερη εξοικείωση με τη διαδικασία του σχολιασμού σε σχέση με τον Α’ Ημιτελικό.

Το φινάλε της βραδιάς ήρθε με την αποκάλυψη των χωρών που θα βρεθούν στον τελικό. Προηγήθηκε ένα σατιρικό νούμερο βγαλμένο από musical υπερπαραγωγή, στο οποίο η Σουηδία αυτοσαρκάστηκε για το γεγονός ότι έχει κερδίσει 7 φορές την Eurovision. Αυτοσαρκασμός βέβαια, από τη θέση του νικητή δεν είναι και πολύ αυτοσαρκασμός, αλλά εντάξει, τι να κάνουν κι αυτοί, σάμπως τα έκλεψαν τα τρόπαια; Υποσχέθηκαν βέβαια ότι δεν θα κερδίσουν ξανά, άντε άλλη μία για να σπάσουν την ισοβαθμία τους στον αριθμό νικών στη Eurovision με την Ιρλανδία.

Το καλύτερο σημειο για τα παιδιά των 90s ήταν ξεκάθαρα η εμφάνιση των (σουηδικών) Moomins στη σκηνή.

Πέρασε κι αυτό και ανακοινώθηκαν οι νικητές του Β’ Ημιτελικού της Eurovision 2024, αυτοί που πήραν το εισιτήριο για τον τελικό του Σαββάτου, 11 Μαΐου.

Οι χώρες που προκρίθηκαν ήταν κατά σειρά ανακοίνωσης οι: Λετονία, Αυστρία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισραήλ, Ελλάδα, Εσθονία, Ελβετία, Γεωργία και η Αρμενία.

Ραντεβού το Σάββατο, 11 Μαΐου, λοιπόν, στις 21.00 στην ΕΡΤ, αλλά και στο LadyLike, για να ρίξουμε άλλη μία τελευταία ζαριά όλοι μαζί στον τελικό της Eurovision 2024!