ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 διατροφικά λάθη που κάνεις στη δουλειά και σε φορτώνουν κιλά

Περνάς δουλεύοντας τις πιο δραστήριες ώρες του 24ώρου σου. Εκεί τρως τουλάχιστον το ένα βασικό γεύμα της ημέρας, τα ενδιάμεσα και από 'κει και πέρα, ό,τι άλλο προκύψει. Μία γιορτές, μία γενέθλια, μία προαγωγή, μία απλά λιγούρα, και να σου η ζυγαριά τραβά την ανηφόρα. Συγκέντρωσα αυτά που όχι μόνο εσύ, αλλά και οι περισσότερες/οι από εμάς τρώμε ενώ δουλεύουμε και μας παχαίνουν και σου τα παρουσιάζω.

Αρχικά, δεν τρως πρωινό

Φεύγεις από το σπίτι νηστικό αρκούδι, με άδειο στομάχι για πάνω από 8 ώρες- στην καλύτερη των περιπτώσεων- κι όλα αυτά γιατί δεν θες ν’ αργήσεις. Αφού φτάσεις στη δουλίτσα σου εμφανίζεται μπροστά σου ένα κουτί τυροπιτάκια, ένα κέικ τυλιγμένο στο γλάσο, κάτι κουλουράκια ξεχασμένα από χθες, θυμάσαι ότι δεν έχεις φάει πρωινό και τσουπ, αρπάζεις ό,τι χωράει στην κατα τ’ άλλα ντελικάτη χούφτα σου.

Παραγγέλνεις απ’ έξω κάτι που δεν πρέπει

Ποια είμαι εγώ για να σε υποχρεώσω να βάλεις την κατσαρόλα στη φωτιά; Το να φτιάχνεις την τροφή σου μόνη σου σίγουρα είναι η καλύτερη επιλογή, ώστε να ελέγχεις τι ακριβώς μπαίνει στο πιάτο σου, αλλά πολλές φορές δεν υπάρχει χρόνος και διάθεση για κάτι τέτοιο, οπότε παραγγέλνεις απ’ έξω μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους. Ένα κλαμπ σάντουιτς, μία ceasar’s τίγκα στη sauce, μπιφτεκάκι κοτόπουλου (κατά τ’ άλλα) με 2μιση κιλά πουρέ που μυρίζει από το ασανσέρ βούτυρο. Όχι όχι όχι. Μπορείς και πιο υγιεινά.

Ξεσπάς στο φαγητό

Αγχώθηκες, έριξες κι έναν τσακωμό με το αφεντικό, σ’ έπιασε απογοήτευση και θυμός, γενικά δεν είσαι καλά και το κέφι σου θα κάνεις. Πας λοιπόν στο μηχάνημα του γραφείου ή ξεθάβεις από το συρτάρι εκείνα τα κουλουράκια σοκολάτας και τα πλακώνεις μέχρι τελευταίου ψίχουλου. Μετά έχεις ΚΑΙ νεύρα που έφαγες αηδίες. Φαύλος κύκλος.

Τρως μπροστά στον υπολογιστή

Άρα δεν κάνεις διάλειμμα, δεν τρως σαν άνθρωπος, καταπίνεις μπουκιές ενώ δουλεύεις. Δεν δίνεις καμία σημασία στο φαγητό σου, παίρνω όρκο πως αν σε ρωτούσα μερικές ώρες μετά τι έφαγες το μεσημέρι, θα ζοριζόσουν να μου απαντήσεις γιατί απλά δεν θυμάσαι. Ε, όταν δεν θυμάσαι αν έφαγες, εύλογα (ξανα)τρώς άμεσα.

Δεν φέρνεις σνακ από το σπίτι

Ξέρεις, τα γνωστά: ένα φρούτο, μία μπάρα, μία χούφτα αμύγδαλα, ένα γιαούρτι, ό,τι θα σου κόψει την όρεξη χωρίς να σε γεμίσει περιττές θερμίδες, όπως ας πούμε η σοκολάτα γάλακτος, η τυρόπιτα και το συμπαθέστατο στρουμπουλό muffin. Kάθεσαι και τουλάχιστον 8 ώρες σε μια καρέκλα καθημερινά, κακός συνδυασμός. Πώς να μην πάρεις κιλά μετά; Άνθρωπος είσαι.