ΖΩΔΙΑ

MasterChef και ζώδια: Ποιοι είναι γεννημένοι αρχηγοί και ποιοι κάνουν τον πάγκο μαντάρα;

Unsplash

Ποιοι θα τα πήγαιναν καλύτερα στο τεστ δημιουργικότητας; Ποιοι αποκωδικοποιούν πιο εύκολα το mystery box; Σε ποιους ταιριάζει πιο πολύ η ομαδική διαδικασία μαγειρέματος και ποιοι θα ποντάρουν περισσότερο στα «βάσανα» της ζωής και λιγότερο στο καλομαγειρεμένο πιάτο; Υπάρχουν κάποια ζώδια που η κουζίνα είναι το «φυσικό» περιβάλλον τους;

Δεν είμαστε όλοι για όλα και η μαγειρική δεν θέλει μόνο εξάσκηση, αλλά και ένα φυσικό ταλέντο. Μαγειρική αντίληψη, που ακούμε συνέχεια και στο Masterchef. Αν το δούμε από αστρολογική σκοπιά, κάποια ζώδια έχουν γεννηθεί για να τους αποκαλούμε σεφ, ενώ κάποιοι φτάνουν (το πολύ) μέχρι το τοστ ή τέλος πάντων, για να φτιάχνουν κάτι παραδοσιακό και γρήγορο.

Κριός για MasterChef

Θα τρέξει, θα ιδρώσει πάνω από πρωτεΐνες που σιγοψήνονται, θα δοκιμάσει κάθε παρασκευή του, θα πετάξει κατσαρόλες, τηγάνια, μαχαίρια κάτω, θα κοπεί ή θα καεί από τη βιασύνη για να βγάλει το καλύτερο αποτέλεσμα, γιατί είναι Κριός και τη θέλει την πρωτιά και τη θετική έκπληξη στα μάτια του κριτή που δοκιμάζει το πιάτο του. Βέβαια, μετά θα χρειαστεί ένας στρατός για να καθαρίσει τους πάγκους και ένας διασώστης με τα απαραίτητα υλικά για να γιατρέψει τις πληγές. Τον στόχο όμως της φαντασίας και της πρωτοτυπίας θα τον έχει επιτύχει. Οι πλούσιες γεύσεις και μυρωδιές, τα καρυκεύματα, οι καυτερές γεύσεις, οτιδήποτε θυμίζει καπνιστά και μπάρμπεκιου και η Ασιατική κουζίνα του ταιριάζουν απόλυτα.

Ταύρος

Μπορεί να μην έχει αχαλίνωτη φαντασία στο να κάνει μίξεις και να προτιμά τις πιο δοκιμασμένες συνταγές με λίγο πείραγμα, όμως είναι πρωταγωνιστής στην κουζίνα από κάθε άποψη και είναι σίγουρα το φυσικό του περιβάλλον. Τα πιάτα του συνήθως είναι λιτά, αλλά υπέροχα και ιδιαίτερα φροντισμένα, αφού θα προσέξει κάθε λεπτομέρεια και κυρίως δεν πρόκειται ποτέ να βρεις έστω μια δαχτυλιά στο πιάτο. Μετά τη μαγειρική ο πάγκος του θα θυμίζει χειρουργείο, όχι μόνο θα είναι όλα σε τάξη και στην εντέλεια, κυρίως θα είναι όλα καθαρά και απολυμασμένα. Μολονότι είναι δεινός μάγειρας, το ζώδιο έχει παράδοση ιδιαίτερα στη Ζαχαροπλαστική. Καθόλου τυχαία ο Στέλιος Παρλιάρος είναι Ταύρος. Του αρέσουν οι αυθεντικές γεύσεις, αγαπά την Ελληνική και την Ιταλική κουζίνα και έχει μια σταθερότητα στην πρόοδό του.

Δίδυμοι

Στους Διδύμους αρέσει η μαγειρική, αλλά όχι αυτή που τους παίρνει 3 ώρες μόνο για να διαβάσουν τη συνταγή. Οι εικοσάλεπτες συνταγές είναι το καλύτερο τους, γιατί είναι πάντα λίγο βιαστικοί και βαριούνται και πολύ εύκολα. Επειδή δεν είναι λεπτολόγοι να προσέχουν με τα γραμμάρια, ενδεχομένως να μην θυμούνται πώς έφτιαξαν ακριβώς τη συνταγή αν δεν την έχουν σημειώσει κάπου. Λειτουργούν με τα υλικά περισσότερο με το μάτι παρά με τη ζυγαριά. Παρόλα αυτά είναι «μανούλες» στο να απλοποιούν τα πράγματα και να φτιάχνουν ένα τέλειο γεύμα μέσα σε πολύ λίγο χρόνο. Τους αρέσουν οι crispy γεύσεις, οι ξηροί καρποί, οι έθνικ κουζίνες και οτιδήποτε μπορεί να καταναλωθεί στο χέρι και γρήγορα! Διάσημος Δίδυμος σεφ είναι ο Jamie Oliver. Δεν είναι τυχαία η επιτυχία του με τα «γρήγορα» γεύματα!

Καρκίνος στην κουζίνα του MasterChef

Θεωρείται δεινός μάγειρας και μάλιστα η μαγειρική αποτελεί επαγγελματική διέξοδο. Οι Καρκίνοι ξέρουν ότι η προσφορά φαγητού στους άλλους δεν είναι κάτι που καλύπτει μόνο την πείνα. Είναι προσφορά αγάπης, γι’ αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να μην αρχίσουν να μαγειρεύουν από νωρίς για να ικανοποιήσουν τους γευστικούς κάλυκες των αγαπημένων τους. Κάθε συνταγή γι’ αυτούς είναι συνδεδεμένη με μια ανάμνηση, κάθε πιάτο θα κρύβει πίσω του μια ιστορία. Οι Καρκίνοι μαγειρεύουν με συναίσθημα κι ακόμη κι η πιο… ακραία συνταγή τους θα θυμίζει την αγάπη που προσφέρει η μάνα στο παιδί της μέσα από το φαγητό που μαγειρεύει για εκείνο. Αγαπούν ιδιαίτερα τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, οτιδήποτε θυμίζει την παιδική τους ηλικία και τους αρέσουν να πειράζουν τις παραδοσιακές γεύσεις.

Λέων

Ο Βασιλιάς της ζούγκλας είναι βασιλιάς και στην κουζίνα του MasterChef! Ξέρει τι θέλει, ξέρει πότε το θέλει και ο σκοπός είναι πάντα να εντυπωσιάσει με τις δημιουργίες του. Αν φημίζεται εξάλλου για κάτι το ζώδιο του Λέοντα, αυτό είναι η δημιουργικότητα, οπότε μάλλον σε αυτό το τεστ θα τα πάει περίφημα. Ξέρει ότι ο δρόμος για την καρδιά του κριτή περνάει σίγουρα πρώτα από το στομάχι του και θα βάλει τα δυνατά του να ξεχωρίσει και να κερδίσει τη συμπάθεια και το χειροκρότημα. Δεν έχει ιδιαίτερα ομαδικό πνεύμα παρά μόνο όταν είναι αρχηγός. Εκεί μπορεί να φανεί και ιδιαίτερα γενναιόδωρος απέναντι στους άλλους. Από την αρχή θα φτιάξει τη δική του… αυλή με τους εκλεκτούς ακολούθους του, τους οποίους θα στηρίζει μέχρι τέλους.

Παρθένος

Ο Παρθένος θα εστιάσει περισσότερο στην τεχνική, στη λεπτομέρεια και στην καθαριότητα, παρά στην ευρηματικότητα και τη δημιουργικότητα του πιάτου. Αυτό που θέλει είναι να έχει όλα τα απαραίτητα μηχανήματα, σωστά μαχαίρια και ό,τι καινούριο έχει βγάλει η τεχνολογία τροφίμων για να πειραματιστεί. Εννοείται θα ακολουθήσει κατά γράμμα τη συνταγή κι έτσι, αν φτάσει πολλές φορές σε διαδικασία αποχώρησης που στηρίζεται πάνω στην αντιγραφή πιάτου, δύσκολα θα αποτύχει. Το αποτέλεσμα είναι συνήθως τίμιο και συνεπές, μολονότι μπορεί να μην είναι το άκρον άωτο της δημιουργικότητας και της φαντασίας.

Ζυγός

Δυο πράγματα μπορεί να είναι ένας Ζυγός στην κουζίνα του MasterChef, ο απόλυτος νικητής ή ο απόλυτα αποτυχημένος, δεν υπάρχει ενδιάμεσο. Οι Ζυγοί είναι εξαιρετικά επικοινωνιακοί, θα διατηρήσουν ισορροπίες και με τους συμπαίκτες τους, που συνήθως εύκολα θα κερδίσουν τη συμπάθεια τους, αλλά δεν παύει να είναι παίκτες ψυχολογίας! Αν είναι θυμωμένοι, εκνευρισμένοι, αγχωμένοι, τα πιάτα τους δεν θα βγουν όπως τα θέλουν, κάτι που θα τους εκνευρίσει ακόμη περισσότερο. Οι Ζυγοί είναι οι μάστερ της διακόσμησης του πιάτου. Θα χρησιμοποιήσουν από μια σειρά καρυκευμάτων μέχρι βρώσιμων λουλουδιών, για να δώσουν στο τελικό αποτέλεσμα μια ευφάνταστη εικόνα. Τους ενδιαφέρει τόσο η νοστιμιά όσο και το αισθητικό αποτέλεσμα.

Σκορπιός

Όταν μαγειρεύει ο Σκορπιός οι υπόλοιποι καλά θα κάνουν να φύγουν από την κουζίνα και να μην σκεφτούν να ταράξουν τη στοχοπροσήλωσή του, διότι θα το μετανιώσουν ακαριαία με κάτι που μπορεί να τους έρθει στο κεφάλι ή με κάποια «γαλλικά». Ο Γκόρντον Ράμσει είναι ένας τυπικός Σκορπιός. Βέβαια, οι Σκορπιοί έχουν και βιτριολικό χιούμορ όπως ο δικός μας MasterChef Λεωνίδας Κουτσόπουλος. Όπως σε όλα τους οι Σκορπιοί, έτσι και στην κουζίνα, βάζουν πρώτα πάθος και συναίσθημα και μετά τεχνικές και όλα τα υπόλοιπα που πρέπει να γνωρίζει ένας καλός σεφ. Οι προσωπικές τους προτιμήσεις θα είναι εμφανείς και στα πιάτα τους, που συνήθως είναι πικάντικα, καυτερά ή έχουν κάποια ιδιαιτερότητα. Τους αρέσουν οι λιπαρές τροφές και είναι ατρόμητοι, καθώς δεν θα διστάσουν να κάνουν σωτέ ένα ζωντανό καβούρι ή αστακό βουτώντας το στο βούτυρο.

Τοξότης

Δεν φημίζεται για τη μαγειρική του δεινότητα, εκτός αν έχει κάποιον ωροσκόπο που να τον σπρώχνει στην κουζίνα… βλέπε Καρκίνο, Ζυγό, Σκορπιό, Ταύρο. Είναι σίγουρα ο πιο ομαδικός από όλους τους παίκτες, καθώς του αρέσει η παρέα και να μοιράζεται τις ευθύνες με τους συμπαίκτες του. Θριαμβεύει συνήθως στις ομαδικές δοκιμασίες και με το χιούμορ και τις πλάκες του, συνήθως αποτελεί καλή παρέα για τους συμπαίκτες του, μέχρι βέβαια να μην τους αφήνει να συγκεντρωθούν κι εκεί τα πράγματα να γυρίσουν μπούμερανγκ. Του αρέσει να έχει ένα πλάνο στο μυαλό του, τα απαραίτητα εργαλεία και έχουν στάνταρ κάποιες συνταγές που έχει δοκιμάσει στα ταξίδια που έχει κάνει. Του αρέσουν οι έθνικ κουζίνες και απολαμβάνει τους πειραματισμούς και τις μίξεις υλικών, καθώς διαθέτει αν μη τι άλλο φαντασία.

Αιγόκερως στο MasterChef

Η μαγειρική, εκτός των άλλων, βοηθά τους αυστηρούς και ιδιαίτερα «επαγγελματίες» φιλόδοξους Αιγόκερους να χαλαρώσουν λίγο και λειτουργεί σχεδόν ψυχοθεραπευτικά για εκείνους. Απολαμβάνουν να κάνουν ακόμη και τη λάντζα στην κουζίνα, από το να κόψουν το κρεμμύδι με τον τρόπο που θέλουν μέχρι να πλύνουν εκείνοι τα λαχανικά κι αυτό φυσικά γιατί θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο σε ό,τι φτιάχνουν. Αυτό που τους ενδιαφέρει πάντα είναι να καταφέρουν τον στόχο. Να καταφέρουν να βγουν νικητές και εν πολλοίς με ψυχραιμία και σκληρή δουλειά τα καταφέρνουν, αποφεύγοντας τις «φιλίες» μέσα στο παιχνίδι. Συνήθως προτιμούν την παραδοσιακή κουζίνα της οποιαδήποτε χώρας εκπροσωπούν και τα αποτελέσματα τους θέλουν να είναι συνώνυμα του τέλειου και στην γεύση και στην εμφάνιση.

Υδροχόος

Η πρωτοτυπία, η φαντασία, όταν συνδυάζεται με ταλέντο στην εκτέλεση της συνταγής, μπορεί κάλλιστα να δώσει έναν Υδροχόο υποψήφιο. Στους Υδροχόους αρέσουν οι ιδιαίτερες και εξεζητημένες συνταγές και οι fusion κουζίνες. Σε ό,τι κι αν φτιάχνουν βάζουν το δικό τους προσωπικό στίγμα και είναι και εξαιρετικοί σαν «ομαδικοί παίκτες». Τους αρέσει να μαγειρεύουν με τους άλλους, αλλά στην ώρα των ευθυνών, εκεί τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα όταν θα έρθει η ώρα να «καρφώσουν» έναν συμπαίκτη τους. Όμως θα το κάνουν αντικειμενικά και σίγουρα δίκαια. Το πρόβλημα τους είναι ότι μερικές φορές «κολλάνε» γιατί έχουν στο μυαλό τους χιλιάδες διαφορετικά πράγματα και δυσκολεύονται να αποφασίσουν τι θα ακολουθήσουν.

Ιχθύς

Η μαγειρική για τους Ιχθύες είναι ιεροτελεστία. Δεν είναι απλώς να βάλουν τα υλικά στην κατσαρόλα και να φτιάξουν ένα φαγητό. Όλα θα παιχτούν πρώτα στο μυαλό τους και τη φαντασία τους. Η καλύτερη συνταγή είναι αυτή που τους οδήγησε η διαίσθηση και το ένστικτό τους κι όχι κάποια που ήταν γραμμένη σε ένα βιβλίο. Τη στιγμή που θα δουν τα υλικά που θα τους δοθούν θα αυτοσχεδιάσουν και θα σκεφτούν πολύ έξω «από το κουτί». Θα πειραματιστούν με νέες γεύσεις και μολονότι είναι ψάρια… αγαπούν να τρώνε και να μαγειρεύουν ψάρια και θαλασσινά. Διάσημοι Ιχθύες MasterChefs στην Ελλάδα είναι ο πρώτος νικητής του παιχνιδιού όταν προβαλλόταν στο «Mega» ο Άκης Πετρετζίκης, αλλά και ο αγαπημένος κριτής του MasterChef Σωτήρης Κοντιζάς.