MASTERCHEF EXPLAINED

Τι είναι το κολοκάσι που μαγειρεύουν στο MasterChef και κάποιοι το λένε ταρό

Shutterstock

Το βράδυ της Τετάρτης 14/4 ο Παύλος έχασε το κολοκάσι, ενώ ήταν σε εξέλιξη η «μάχη» του με την Κωνσταντίνα και «παιζόταν» αν θα κρατήσει τη θέση του στο MasterChef 5 ή θα του την «κλέψει» ο ανταγωνισμός. Αν είσαι φαν του reality θα ξέρεις πως ο Παύλος λέει στους συμπαίκτες του τα ταρό. Λίγο έλειψε να «καεί» από τα φυτικά ταρό.

 

Ενώ καιγόταν το Κορδελιό (για την ακρίβεια, τέσσερα σκεύη στα ισάριθμα μάτια της κουζίνας) και παράλληλα δούλευε άλλες παρασκευές, ο Παύλος του MasterChef σταμάτησε να μαγειρεύει και άρχισε να αναζητά αυτό που ακουγόταν τόσο αστείο για να είναι πραγματικό υλικό συνταγής. Και όμως, είναι λαχανικό. Αλλά δεν λέγεται μόνο κολοκάσι. Πώς λέγεται; Εξαρτάται πού είστε και το τρώτε. Για παράδειγμα, στη Νέα Ζηλανδία (και γενικά στις αγγλόφωνες χώρες) το ξέρουν ως taro. Προφανώς δεν έχει την παραμικρή σχέση με τα ομώνυμα χαρτιά της τράπουλας.

 

Στην αρχαία Ελλάδα το έλεγαν κολοκάσιον και η ερμηνεία του όρου ήταν ‘ο αιγυπτιακός κύαμος (όπου κύαμος βλέπε κουκιά), στην Τουρκία ως kolokas, με το λατινικό όνομα να είναι colocasia esculenta και το κυπριακό κολοκάσι. Στην Ισπανία το ζητούν ως malanga και στη Χαβάη ως kalo.

Για την ιστορία, το colocasia είναι «γένος» της οικογένειας Araceae (βλ. μονοκοτυλήδονα φυτά) και έχει εκτιμηθεί πως ήταν εκ των πρώτων φυτών που καλλιεργήθηκαν ποτέ στη γη (τουλάχιστον αυτή η φήμη τα συνοδεύει). Χρησιμοποιούνται ως λαχανικά και μπορείς να φας τους βολβούς (είναι πλούσιοι σε άμυλο, πρωτεΐνες και βιταμίνες), τα φύλα (είναι πιο πλούσια από τους βολβούς σε πρωτεΐνες και έχουν βιταμίνες Α και C) και τους μίσχους (έχουν επίσης, βιταμίνες).

Οι βολβοί ανήκουν στις βασικές τροφές της Δυτικής Αφρικής, των νησιών του Ειρηνικού και χωρών της Νότιας Ασίας. Χρειάζεται ξηρό κλίμα και πολύ νερό, το υπέργειο τμήμα του φτάνει έως τα 2 μέτρα, ενώ υπογείως φτάνει έως το ένα μέτρο.

Αν τυχόν αγοράσεις για να δοκιμάσεις, θα ήταν χρήσιμο να μην πλύνεις το βολβό αλλά να τον καθαρίσεις με έναν χαρτί, πριν αφαιρέσεις τη φλούδα του για να το βράσεις, να το τηγανίσεις ή να το ψήσεις. Επειδή το άμυλο είναι εύπεπτο, χρησιμοποιείται σε παιδικές τροφές. Η φυσική ζάχαρη που διαθέτει, αφήνει μια γλυκιά γεύση που θα σου θυμίσει και ξηρούς καρπούς.

Μη το δοκιμάσεις ωμό, γιατί περιέχει τοξίνες (εξαιτίας του οξαλικού ασβεστίου και του πυριτικού ασβεστίου που έχει στα φυτικά κύτταρα). Αν το θυμηθείς, άσε το κολοκάσι ή ταρό για ένα βράδυ μέσα σε νερό.