ΖΕΤΑ ΔΟΥΚΑ

Ζέτα Δούκα: Η έκκλησή της προς τον πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη δικαίωση των θυμάτων στον χώρο του θεάτρου

24MEDIA Αγγελική Καλαμαρά

Η Ζέτα Δούκα είναι η πρώτη ηθοποιός που με θάρρος και δύναμη μεγάλη μίλησε δημόσια και κατονόμασε τον άνθρωπο ο οποίος την υπέβαλε, όπως είπε σε ψυχική, λεκτική και σωματική βία κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους στο θέατρο το 2008.«Ό,τι είπα το υπέστην από τον Γιώργο Κιμούλη», ήταν η τελευταία φράση της περιγραφής της και το κύμα που σαρώνει το ελληνικό θέατρο έχει αρχίσει να φουσκώνει. Αφορμή για τη δική της εξομολόγηση στάθηκε το θάρρος μίας άλλης γυναίκας, της Σοφίας Μπεκατώρου. Η χρυσή Ολυμπιονίκης είχε κατονομάσει τον παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας ο οποίος ασέλγησε σε βάρος της πριν από πολλά χρόνια. Είδε την πολιτεία να κινητοποιείται αμέσως και τη συζήτηση για τη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση να ανοίγει. Είδε, βεβαίως και την υπόθεσή της να μπαίνει στο αρχείο λόγω παραγραφής.

Λίγες ημέρες αφού η Σοφία Μπεκατώρου δήλωσε ότι «Νιώθει δικαιωμένη» παρά την κατάληξη της υπόθεσής της, καθώς «έχουν ανοίξει τα στόματα ανθρώπων», η Ζέτα Δούκα ξανά με θάρρος μίλησε για τα τεκταινόμενα στον χώρο της τέχνης, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Με ένα Instagram Story της στο οποίο είχε κάνει mention στους επίσημους λογαριασμούς τους έστειλε το δικό της μήνυμα απευθύνοντας την έκκλησή της στα πρόσωπά τους.

«Οι αποκαλύψεις της σπουδαίας Σοφίας Μπεκατώρου, που έφεραν στο φως εγκλήματα που ταλανίζουν επί χρόνια τον αθλητικό χώρο, άνοιξαν τον Ασκό του Αιόλου, αποκαλύπτοντας αντίστοιχες πράξεις που βασανίζουν χρόνια το καλλιτεχνικό στερέωμα. Μετράμε πλέον δύο εβδομάδες και οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές», ανέφερε η Ζέτα Δούκα στο μήνυμά της.

Ζέτα Δούκα Instagram.com/zetadouka

«Τα θύματα βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν για κακοποιητικές πράξεις που τους έχουν συμβεί πολλά χρόνια πριν, με αποκορύφωμα κάποιες από αυτές που υπέστησαν όταν ήταν παιδιά, αντιμετωπίζοντας όχι μόνο τον χρόνιο φόβο τους, αλλά και το έλειμμα του νομοθετικού πλαισίου καθώς και της δικαιοσύνης, η οποία οφείλει σήμερα να επιδείξει τα αναγκαία αντανακλαστικά», συνέχισε η Ζέτα Δούκα.

Η Ζέτα Δούκα σκέφτηκε αυτό που σκεφτόμαστε όλοι μας. Γιατί η αντίδραση της δικαιοσύνης στη Σοφία Μπεκατώρου να είναι τόσο διαφορετική σε σχέση με τις αποκαλύψεις που έχουν γίνει για το ελληνικό θέατρο; Πόσες βίαιες ιστορίες χρειάζεται να ακούσει επιπλέον για να κινηθεί; Και τι χρειάζεται για να ανοίξει η συζήτηση για τα όρια που τίθενται στην παραγραφή αδικημάτων όπως ο βιασμός όταν το θύμα είναι ενήλικο, πόσο μάλλον ανήλικο;

«Με όλο το σεβασμό στα αξιώματα και τα πρόσωπά σας, παρακαλούμε θερμά όπως πάρετε σαφή και καταλυτική θέση απέναντι και σε αυτά τα γεγονότα, υποδεικνύοντας ένα κράτος δικαίου όπου όλοι οι πολίτες έχουμε δικαίωμα στην αλήθεια, την ισότητα και την προστασία των θεμελιωδών μας δικαιωμάτων», καταλήγει η Ζέτα Δούκα.

Το ενυπόγραφο story της κοινοποίησαν στη συνέχεια αρκετοί συνάδελφοί της. Γιατί περιείχε το πιο ουσιαστικό μήνυμα απ’ όλα. Όταν λέμε ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτό, πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Από την κορυφή της εξουσίας μέχρι κάθε πολίτη που σε κάθε επαγγελματικό χώρο απαιτεί να μην έρχεται αντιμέτωπος με κανενός είδους βία.