FEMALE TALK

Βουλεύτρια της Αυστραλίας είδε να φουσκώνουν το στήθος της στο photoshop. Ο σεξισμός της ημέρας

Instagram.com/georgie.purcell.ajp

Η Βικτώρια είναι μία από τις 6 πολιτείες της Αυστραλίας. Η πολιτεία της Βικτώρια έχει τη δική της κυβέρνηση και τη δική της βουλή. Κυβερνήτρια είναι η Margaret Frdner, η Jacinta Allan είναι η πρωθυπουργός και η πιο νέα βουλεύτρια είναι η Georgie Purcell.

Σε μία πολιτεία με 2 γυναίκες στα υψηλότερα αξιώματα, θα πίστευες ότι ίσως ο σεξισμός με τον οποίο αντιμετωπίζονται συχνά πυκνά οι γυναίκες πολιτικοί θα έχει κάπως εκλείψει εκεί. Λάθος αν το πίστευες. Η Georgie Purcell ήρθε αντιμέτωπη με τον σεξισμό σε αυτή την πολιτεία της Αυστραλίας, όταν ένα ειδησεογραφικό δίκτυο αποφάσισε να της φουσκώσει το στήθος με photoshop κι έκανε το σύνολο που φορούσε πιο αποκαλυπτικό, διαφημίζοντας κάποια είδηση που την αφορούσε.

Η βουλεύτρια Georgie Purcell είδε ξαφνικά την εικόνα της με μεγαλύτερο στήθος και εκτεθειμένο δέρμα στην κοιλιά της και απάντησε δημοσιεύοντας την αρχική φωτογραφία, του φωτογράφου Darren Howe δίπλα στην τροποποιημένη μέσω Twitter/X. Μαζί έστειλε και το δικό της μήνυμα καταδεικνύοντας τον σεξισμό που κρύβεται, πίσω απο την αλλαγή της εικόνας της.

«Άντεξα πολλά χθες. Αλλά το να έχω το σώμα μου και το σύνολό μου να αλλάζει μέσω photoshop από ένα ειδησεογραφικό κανάλι δεν ήταν κάτι που περίμενα. Δηλαδή τα φουσκωμένα στήθη και το σύνολο να γίνεται πιο αποκαλυπτικό. Δεν μπορώ να φανταστώ να συνέβαινε αυτό σε έναν άντρα βουλευτή. Τι άλλα νέα;», έγραψε εκθέτοντας το Nine News, το ειδησεογραφικό κανάλι που έκανε την τροποποίηση.

Κι αν θες να μιλήσουμε για γελοίες δικαιολογίες, το Nine News διεκδικεί βραβείο με την απολογία του, καθώς κατηγήρησε το photoshop ότι έκανε αυτόματα την αλλαγή. Ο διευθυντής του Nine News, Hugh Nailon (φυσικά είναι άντρας), ζήτησε συγγνώμη από την βουλεύτρια του κόμματος Animal Justice Party για το «λάθος στα γραφικά» και κατηγόρησε τον «αυτοματισμό του Photoshop».

«Το τμήμα γραφικών μας, πήρε μία φωτογραφία της Georgie που βρισκόταν στο διαδίκτυο για να ντύσει μία είδηση για το κυνήγι της πάπιας. Σύμφωνα με τις συνήθεις πρακτικές η φωτογραφία άλλαξε μέγεθος για να προσαρμοστεί στο γραφικό. Κατά τη διαδικασία αυτή κάποιος αυτοματισμός του Photoshop δημιούργησε μία φωτογραφία που δεν ήταν ίδια με την αρχική. Αυτό δεν συνάδει με τα υψηλά δημοσιογραφικά standards μας και γι’ αυτό απολογούμαστε στη βουλεύτρια Purcell», ανέφερε σε δήλωσή του.

Φυσικά, η Adobe τον διέψευσε λέγοντας ότι «κάθε αλλαγή σε αυτή την εικόνα θα απαιτούσε ανθρώπινη παρέμβαση και έγκριση», μέσω εκπροσώπου της εταιρείας.

Για τη Georgie Purcell αυτή ήταν η χειρότερη μέρα της από εκείνη που εκλέχτηκε καθώς όχι μόνο η εικόνα της αντιμετωπίστηκε σεξιστικά και σεξουαλικοποιήθηκε για χάρη του Nine News, αλλά η κυβέρνηση είχε απορρίψει και την απαγόρευση του κυνηγιού της πάπιας για το οποίο μαχόταν το προηγούμενο διάστημα. Αυτή την απόρριψη αφορούσε και η είδηση στην οποία είδε τον εαυτό της αλλαγμένο.

«Δεν είναι παράξενο για τους πολιτικούς να έχουν καταστροφικές μέρες στη δουλειά. Δεν φοβάμαι να πω ότι αυτή ήταν η χειρότερη που είχα μέχρι τώρα», είπε στην έκδοση της Guardian στην Αυστραλία. «Δυστυχώς, η διαφορά για τις γυναίκες είναι ότι πρέπει να έρχονται αντιμέτωπες με τη συνεχή σεξουαλικοποίηση και αντικειμενοποίηση που συνοδεύει τη διαρροή εικόνων τους, την παραμόρφωσή τους και τις εικόνες που δημιουργούνται με τη χρήση του ΑΙ», συμπλήρωσε.

«Ας πούμε τα πράγματα ξεκάθαρα, αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει στους άντρες συναδέλφους μου. Το μήνυμα που στέλνει μία τέτοια περίπτωση στις νέες γυναίκες και τα κορίτσια της Victoria είναι ότι ακόμα κι αν φτάσεις στην κορυφή στον τομέα σου, το σώμα σου μοιάζει συνεχώς διαθέσιμο για όποιον το θέλει», είπε στη συνέχεια η Georgie Purcell.

Παρά το, δυστυχώς δυσοίωνο συμπέρασμα που προηγήθηκε και που μοιάζει πολύ αληθινό, η Georgie Purceel έκλεισε με χιούμορ. «Για τώρα τουλάχιστον ξέρω πώς θα έδειχνα αν έβαζα στήθος κι αν είχα γυμνασμένους κοιλιακούς», τονισε η βουλεύτρια που παράλληλα ελπίζει, όλο αυτό το σεξιστικό photoshop να μην επισκίασε τη δουλειά της γυναίκας δημοσιογράφου, που είχε δουλέψει γι’ αυτό το ρεπορτάζ.