ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

Οι AI γυμνές φωτογραφίες της Taylor Swift είναι revenge porn και είσαι το επόμενο θύμα

Hector Vivas/TAS23/Getty Images for TAS Rights Management/ Ideal Image

Μία deepfake πορνό εικόνα της Taylor Swift που κοινοποιήθηκε από έναν χρήστη στο X (πρώην Twitter) προβλήθηκε 47 εκατομμύρια φορές πριν ο λογαριασμός ανασταλεί την Πέμπτη. Δεν είναι σαφές ποιος δημιούργησε τις εικόνες ή ποιος τις κοινοποίησε για πρώτη φορά στο X, αν και από το πρωί της Πέμπτης, το “Taylor Swift AI” ήταν trend στην πλατφόρμα.

Τα deepfakes που απεικονίζουν την Taylor Swift γυμνή και σε διάφορα σεξουαλικά σενάρια πορνό πολλαπλασιάστηκαν σαν μανιτάρια στο X. Οι εικόνες κοινοποιήθηκαν σε άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και συνέχισαν να εξαπλώνονται παρά τις προσπάθειες αυτών των εταιρειών να τις αφαιρέσουν.

Τέτοιες εικόνες (δεν είναι φωτογραφίες), μπορούν να δημιουργηθούν με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσουν εντελώς νέες, ψεύτικες εικόνες ή μπορούν να δημιουργηθούν από μια πραγματική φωτογραφία «γδύνοντάς» την με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (AI). Να σημειωθεί ότι μια δημοφιλής αναζήτηση στο Google σήμερα είναι η εξής: «Που μπορώ να δω τις deepfake φωτογραφίες της Taylor Swift;».

Η άνοδος της τεχνολογίας deepfake είναι προβληματική, ειδικά για τις γυναίκες

Μια έκθεση του Sensity AI διαπίστωσε ότι το 96% των deepfake ήταν πορνογραφικού περιεχομένου, ενώ το 99% από αυτά εμφανίζουν γυναίκεςΔεν χρειάζεται να πούμε ότι τα πορνογραφικά deepfakes είναι μια μορφή κακοποίησης σεξουαλικής και ψυχολογικής. Και ότι οι δράστες είναι ελεύθεροι να δημιουργούν – και να διανέμουν – ό,τι deepfakes τους αρέσει. Γιατί απλά μπορούν.

Η πιστή λεγεώνα των Swifties αναρωτιέται πώς δεν υπάρχει περισσότερη νομική ρύθμιση γύρω από τη μη συναινετική δημιουργία εικόνων. Πρόκειται ουσιαστικά για μια διαδικτυακή  επίθεση σε γυναίκες, οι οποίες πλέον συνειδητοποιούν ότι ανεβάζοντας μια φωτογραφία τους στο Instagram, μπορεί να υποστούν διαδικτυακή επίθεση.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο από αυτές τις viral πορνογραφικές εικόνες της Taylor Swift είναι ότι εάν μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο μπορεί να υποστεί σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση με τη βοήθεια της AI, τι ελπίδα έχουμε οι κοινές θνητές της διπλανής πόρτας;

Να θυμίσουμε ότι η Taylor Swift ανακηρύχθηκε «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το περιοδικό Time το 2023, η παγκόσμια περιοδεία της έσπασε ρεκόρ και έγινε η καλλιτέχνης που ακούσαμε περισσότερο τη χρονιά που μας πέρασε.

Όπως ακριβώς και το revenge porn, το deepfake πορνό προκαλεί τρομερή ζημιά σε όσους απεικονίζει, ψυχολογικά, προσωπικά ή επαγγελματικά. Στην Αγγλία και την Ουαλία, η χρήση ψεύτικου πορνό έχει ποινικοποιηθεί από τον Ιούνιο του 2023. Στις περισσότερες χώρες δεν υπάρχουν νόμοι ή η υπάρχουσα νομοθεσία είναι γεμάτη κενά λαμβάνοντας υπόψη την εμβέλεια και την ανωνυμία του Internet. Στην Αμερική δεν υπάρχουν ισχύοντες ομοσπονδιακοί νόμοι, που να αντιμετωπίζουν το deepfake πορνό. Υπάρχει όμως ο τυπικός μισογυνισμός που θέλει να αφαιρέσει από τις γυναίκες τη σεξουαλική και σωματική τους αυτονομία.⁠

Δεν είναι μόνο οι διάσημοι θύματα. Έχουν υπάρξει πολλές καταγγελίες για άνδρες που δημιουργούν πορνογραφικές εικόνες γυναικών, που γνωρίζουν στην πραγματική ζωή και περιστατικά ανήλικων μαθητών, που κυκλοφορούν εικόνες των συμμαθητών τους που δημιουργούνται από AI. Είναι ένας νέος τρόπος για την εκδήλωση της έμφυλης βίας και της σεξουαλικής κακοποίησης.

Τα deepfakes της Taylor Swift έχουν γίνει viral. Πώς συνεχίζει να επιτρέπεται αυτό; 

Τα πιο δημοφιλή deepfakes της Taylor Swift την απεικόνισαν γυμνή σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Αυτές οι viral «φωτογραφίες» που απεικονίζουν τους ανθρώπους να κάνουν ή να λένε πράγματα που δεν έχουν κάνει ποτέ, υπογραμμίζουν την επικίνδυνη άνοδο του πορνό που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη — και την ανάγκη για νομική και κοινωνική αλλαγή. Η Reality Defender, μια εταιρεία λογισμικού ανίχνευσης AI, σάρωσε τις εικόνες και είπε ότι μάλλον (90%) δημιουργήθηκαν με τεχνολογία AI.

Στον ψηφιακό κόσμο, όπως και στον πραγματικό κόσμο, η παρενόχληση και η κακοποίηση των γυναικών είναι καθημερινή, ανοριακή κι ατιμώρητη. Αγανακτισμένοι θαυμαστές της Taylor Swift παρενέβησαν γρήγορα, πλημμυρίζοντας την πλατφόρμα με θετικές αναρτήσεις και εικόνες της τραγουδίστριας που συνδέονται με όρους αναζήτησης όπως “Taylor Swift AI” και “Taylor Swift deepfake”. Κι έγινε viral το #ProtectTaylorSwift. Ξεκίνησαν μια μαζική εκστρατεία αναφοράς – και μόνο τότε αφαιρέθηκαν οι εικόνες.

Η Taylor Swift εδώ κα μήνες είναι θύμα μισογυνιστικών επιθέσεων επειδή ο σύντροφός της, Travis Kelce, είναι παίκτη των Kansas City Chiefs. H γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου θεωρεί τις ψεύτικες εικόνες «ανησυχητικές» και προτρέπει τις πλατφόρμες να αποτρέψουν τη διάδοση τέτοιας παραπληροφόρησης.Το X (πρώην Twitter) μπλόκαρε την αναζήτηση της Taylor Swift μετά τα πορνό deepfakes. 

Ποιά είναι η λύση για κάθε Taylor Swift εκεί έξω;Ένα νομοσχέδιο, που θα καθιστούσε τη μη συναινετική κοινή χρήση ψηφιακά τροποποιημένων πορνογραφικών εικόνων, ποινικό αδίκημα. Θέλουμε να τιμωρούνται παραδειγματικά, όσοι δεν σέβονται τα σωματά μας. Θέλουμε τα αυτονόητα σε ένα κόσμο, που κανονικοποιεί τα εγκλήματα και την έμφυλη βία.