ROLE MODELS

Τζένη Μπότση: «Όταν τον έβλεπα ξαφνικά στον δρόμο, πάθαινα τρόμο»

Papadakis Press

Η εβδομάδα που ξεκίνησε είναι σημαντική για το ελληνικό #MeTοο στο κομμάτι που αφορά τον χώρο της τέχνης. Την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου ξεκινά η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες βιασμών ανηλίκων. Με αυτή την αφορμή, η Φαίη Σκορδά και ο Γιώργος Λιάγκας συζήτησαν με τη Τζένη Μπότση για τη δική της καταγγελία κατά γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη για σεξουαλική παρενόχληση, η οποία, ωστόσο, δεν έφτασε μέχρι τη δικαιοσύνη, λόγω παραγραφής των αδικημάτων που καταγγέλθηκαν από την ίδια και πολλές ακόμα συναδέλφους της.

Η Τζένη Μπότση μίλησε για τις υποθέσεις του ελληνικού #MeToo που έφτασαν στη δικαιοσύνη. «Αρχικά όλο αυτό είναι πολύ δυσάρεστο. Εγώ έχω πει από την αρχή ότι δεν έχει να κάνει με το φύλο, με το άνδρας γυναίκα, αλλά με τη δύναμη της εξουσίας. Οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι έχουν εξουσία μπορούν να την χρησιμοποιήσουν εις βάρος άλλων ανθρώπων. Κι αυτό είναι το δυσάρεστο. Είναι θλιβερό, αλλά από την άλλη, είναι και πολύ υγιές ότι βγαίνει ο κόσμος πια και μιλάει χωρίς να φοβάται και χωρίς να ντρέπεται», σημείωσε η ηθοποιός.

H Τζένη Μπότση για τα θύματα και τον δικό τους χρόνο

H Τζένη Μπότση έγινε αυτό που αποκαλούμε role model για όλες μας, όταν με θάρρος κατήγγειλε δημόσια τη σεξουαλική παρενόχληση που είχε υποστεί, μαζί με τις συναδέλφους της Αγγελική Λάμπρη και Λουκία Μιχαλά. Ήταν μία απόφαση που δεν ήρθε καθόλου αβασάνιστα. Ήταν μία απόφαση που με τη σειρά της προστέθηκε σαν σταγόνα στο κύμα του ελληνικού #MeTοο προσφέροντας σε όσα θύματα το είχαν ανάγκη, ένα σημείο αναφοράς θάρρους για να προχωρήσουν στις δικές τους καταγγελίες. Η Τζένη Μπότση υπήρξε κρίκος της ίδιας αλυσίδας με τη Σοφία Μπεκατώρου, της αλυσίδας που αντί να μας βαραίνει, μας απελευθέρωσε όλους οδηγώντας μας ένα βήμα πιο κοντά στην κάθαρση.

«Ο κάθε άνθρωπος έχει τον χρόνο του», επεσήμανε για θύματα κακοποιητικών συμπεριφορών, που ακόμα δεν έχουν μιλήσει για τα βιώματά τους. «Αργά ή γρήγορα θα το κάνουν. Είναι δύσκολα τα πράγματα. Έχουμε να κάνουμε με τις οικογένειές μας, που πρώτα πρέπει να μιλήσεις στην οικογένειά σου κι αυτό είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο. Δεν ήταν εύκολο αυτό το πράγμα.

Το ότι βγήκε η Μπεκατώρου, μίλησε, είδαμε τον αντίκτυπο στην κοινωνία κι έτσι πήραμε το θάρρος, μίλησα με δικηγόρο και τη συμβουλεύτηκα για να ξέρω πού πάω, και στη συνέχεια βρεθήκαμε με άλλες δύο κοπέλες μαζί, ήταν κάτι φοβερό, ήταν μεγάλες στιγμές αυτές», πρόσθεσε η Τζένη Μπότση.

Η ηθοποιός εξήγησε στη συνέχεια πώς ανακοίνωσε στην οικογένειά της ότι θα μιλήσει δημόσια για τη σεξουαλική παρενόχληση που είχε δεχτεί στο παρελθόν. Μαζί αναφέρθηκε και στην αντίδρασή τους μετά την δημόσια καταγγελία της.

Η εξομολόγηση στην οικογένειά της και η «συγγνώμη» της κοινωνίας

«Στην οικογένειά μου είχα πει ότι έχω δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση και θα βγω να το καταγγείλω. Τους είπα από ποιον άνθρωπο, αλλά δεν τους είπα λεπτομέρειες. Δυστυχώς, τις λεπτομέρειες τις έμαθαν από την τηλεόραση και ήταν πολύ συγκινητικό και για τη μητέρα μου και για τον πατέρα μου», σημείωσε η Τζένη Μπότση.

«Μόλις με είδαν στην τηλεόραση, η μαμά μου μού ζήτησε συγγνώμη γιατί δεν με είχε μεγαλώσει έτσι ώστε να μπορέσω να της το πω από την αρχή. Από την άλλη, ήταν μια κοινωνία πολύ διαφορετική από τη σημερινή. Εγώ φοβόμουν ότι αν το πω στη μαμά μου δεν θα με αφήσει να ξαναπαίξω στο θέατρο. Ότι δεν θα με αφήσει ξανά ούτε να δω θέατρο.

Δεν φταίει όμως κι εκείνη, το έκανε με όλη της την αγάπη και θύμωσα που μου ζήτησε συγγνώμη. Αυτή η μάνα που με έχει μεγαλώσει με τόση αγάπη μου ζητάει συγγνώμη;», είπε συγκινημένη η Τζένη Μπότση.

Αυτή η συγγνώμη ήρθε κι από την κοινωνία, όπως είπε η Τζένη Μπότση. «Εγώ έχω πάρει τη συγγνώμη της κοινωνίας και αυτό μου αρκεί», σημείωσε η ηθοποιός απαντώντας στον Γιώργο Λιάγκα, για το πώς νιώθει που δεν έχει ακούσει τη «συγγνώμη» από τον εμπλεκόμενο στην καταγγελία της.

Τζένη Μπότση: «Φοβόμουν ότι μπορεί να μου ξανασυμβεί»

«Όταν μου συνέβη, φοβόμουν ότι μπορεί να μου ξανασυμβεί και φοβόμουν ότι ο ίδιος άνθρωπος μπορεί να μου κάνει κάτι άλλο. Όλα αυτά τα χρόνια τον έβλεπα τυχαία σε κάποια πρεμιέρα. Όταν τον έβλεπα ξαφνικά στον δρόμο, πάθαινα τρόμο, πανικό, έκλαιγα, πάθαινα κρίση πανικού. Μου έχει τύχει να είμαι σε γύρισμα και να περάσει από τον δρόμο και μου λένε οι συνάδελφοί μου ότι αυτό που επαναλάμβανα συνέχεια είναι “γιατί;”», αποκάλυψε στη συνέχεια η Τζένη Μπότση.

«Γιατί με ταράζει τόσο πολύ μετά από τόσα χρόνια. Γιατί δεν το έχω φτιάξει μετά από τόσα χρόνια;», αναρωτιόταν τότε η ηθοποιός. «Πάντα στις δουλειές μου, όταν ερχόταν η μέρα της επίσημης πρεμιέρας, έλεγα “δεν θέλω να έρθει αυτός”. Το έβαζα σαν όρο», εξήγησε στη συνέχεια για το πώς προσπαθούσε να αποφύγει περαιτέρω συναντήσεις με τον άνθρωπο που κατήγγειλε κατά τη διάρκεια της καριέρας της η Τζένη Μπότση.

Η φράση της Παναγιώτας Βλαντή που θυμάται η Τζένη Μπότση

«Από την ώρα που άκουσα μία κοπέλα σε ένα πάρτι να λέει την ίδια ιστορία με μένα, κατάλαβα ότι δεν είμαι μόνο εγώ και μετά περνώντας τα χρόνια άκουγα κι άλλες κοπέλες. Κι ήταν το ίδιο ακριβώς. Δεν σκέφτηκα ποτέ να πάω να βρω τον ίδιο, αλλά ήθελα πάντα να το πω, ήταν μεγάλο ξελάφρωμα για μένα.

Ξεκινήσαμε 3 και γίναμε 21 οι γυναίκες που βιώσαμε το ίδιο περιστατικό από τον ίδιο άνθρωπο. Με αυτές τις κοπέλες μιλάμε ακόμα κι έχει πει κάτι πολύ ωραίο η Παναγιώτα Βλαντή: “Μπορεί να έχει παραγραφεί αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει γίνει”. Το ζήσαμε αυτό το πράγμα, πονέσαμε πολύ, φοβηθήκαμε πολύ», εξήγησε η Τζένη Μπότση. Κι είναι τόσο σημαντική αυτή η επιβεβαίωση για τα θύματα σεξουαλικών παρενοχλήσεων και κακοποιήσεων. Η αναγνώριση πως αυτό που ήδη ξέρουν ότι τους συνέβη, συνέβη.

«Δεν έχει να κάνει με αυτόν», απάντησε στον Γιώργο Λιάγκα η Τζένη Μπότση, όταν τη ρώτησε αν την ενδιαφέρει αν θα ξαναπαίξει στο θέατρο ο άνθρωπος που κατήγγειλε. «Έχει να κάνει με την πράξη. Δεν με ενδιαφέρει αν θα ξαναδουλέψει. Θα κρίνει ο κόσμος, έχει κριθεί ήδη. Δεν είμαι εγώ κάποιος που θα δώσει δικαίωση ή θα πει ότι πρέπει να γίνει αυτό. Ο καθένας θα κάνει αυτό που μπορεί κι αυτό που ξέρει. Θα ήθελα να πιστεύω ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα ξαναγίνουν», κατέληξε η Τζένη Μπότση.