ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

To Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μόλις τερμάτισε 50 χρόνια δικαιώματος στην άμβλωση

Μία γυναίκα μετά το άκουσμα της απόφασης έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. @2022 Steve Helber/AP Images

Με μία απόφαση που βγήκε κατά πλειοψηφία (6-3) το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, την Παρασκευή 24 Ιουνίου, ανέτρεψε τη ομολογία του 1973, που πορέκυψε από τη δικαστική απόφαση στην υπόθεση Roe v Wade, με την οποια νομιμοποιήθηκε ουσιαστικά η άμβλωση σε όλες τις πολιτείες της.

Η αμφιλεγόμενη, αλλά αναμενόμενη απόφαση δίνει στην πραγματικότητα το δικαίωμα σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ χωριστά να αποφασίσει τους νόμους της που σχετίζονται με την άμβλωση, χωρίς τον φόβο ότι η εφαρμογή τους θα ανατραπεί από τη νομολογία Roe v. Wade, που για μισό αιώνα τώρα επέτρεπε τις αμβλώσεις κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο τριμήνων της εγκυμοσύνης.

Περίπου οι μισές Πολιτείες των ΗΠΑ, σύμφωνα με το CNBC, αναμένεται να απογορεύσουν εντελώς τις αμβλώσεις ή να περιορίσουν αρκετά τις συνθήκες κατά τις οποίες θα επιτρέπεται η άμβλωση, ως αποτέλεσμα της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου. Άλλες Πολιτείες σχεδιάζουν να διατηρήσουν πιο φιλεύθερους νόμους σχετικά με τις αμβλώσεις.

Το σκεπτικό της απόφασης για την άμβλωση που ανατρέπει ένα κεκτημένο δικαίωμα των γυναικών στις ΗΠΑ

Ο δικαστής Samuel Alito ήταν εκείνος που έγραψε την απόφαση της πλειοψηφίας που ανέτρεψε τη νομολογία, όπως επίσης και την προηγούμενη δικαστική απόφαση υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση, στην υπόθεση που έμεινε γνωστή ως Planned Parenthood v. Caseys. Το σκεπτικό της απόφασης συμμερίστηκαν 5 ακόμα μέλη που ανήκουν στον χώρο των συντηρητικών. Οι 3 δικαστές που ανήκουν στον φιλελεύθερο χώρο, ψήφισαν κατά της απόφασης.

«Πιστεύουμε ότι οι Roe και Casey πρέπει να απορριφθούν», έγραψε ο Samuel Alito. «Το Σύνταγμα δεν κάνει καμία αναφορά στην άμβλωση και κανένα τέτοιο δικαίωμα δεν προστατεύεται σιωπηρά από καμία συνταγματική διάταξη, συμπεριλαμβανομένης αυτής στην οποία βασίζονται πλέον κυρίως οι υπερασπιστές του Roe και του Casey», πρόσθεσε αναφερόμενος σε ρήτρα που περιλαμβάνεται στην 14η τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ.

«Αυτή η διάταξη θεωρήθηκε ότι εγγυάται ορισμένα δικαιώματα που δεν αναφέρονται στο Σύνταγμα, αλλά οποιοδήποτε τέτοιο δικαίωμα πρέπει να είναι “βαθιά ριζωμένο στην ιστορία και την παράδοση αυτού του Έθνους” και “να εμπεριέχεται στην έννοια της διατεταγμένης ελευθερίας”», ανέφερε στη συνέχεια η απόφαση.

«Είναι καιρός να υπακούσουμε στο Σύνταγμα και να επιστρέψουμε το θέμα των αμβλώσεων στους εκλεγμένους εκπρόσωπους του λαού», συμπλήρωσε ο Samuel Alito.

«Από τη στιγμή της γονιμοποίησης, μία γυναίκα δεν έχει κανένα δικαίωμα να μιλήσει»

Οι φιλελεύθεροι διακαστές που μειοψήφισαν επέκριναν την πλειοψηφία για την απόφαση που, όπως λένε, «λέει ότι από τη στιγμή της γονιμοποίησης, μια γυναίκα δεν έχει κανένα δικαίωμα να μιλήσει».

«Μία Πολιτεία μπορεί να την αναγκάσει να ολοκληρώσει μια εγκυμοσύνη, ακόμη και με το πιο μεγάλο προσωπικό και οικογενειακό κόστος», εξηγούν εκφράζοντας τη διαφωνία τους οι 3 δικαστές.

«Σύμφωνα με την πλειοψηφία», συνεχίζουν «οι περιορισμοί στις αμβλώσεις είναι επιτρεπτοί όποτε φαίνονται λογικοί, πράγμα που σημαίνει το χαμηλότερο επίπεδο ελέγχου στους νόμους. Και επειδή όπως έχει πει συχνά το δικαστήριο, η προστασία της εμβρυϊκής ζωής είναι λογική, οι Πολιτείες θα είναι ελεύθερες να θεσπίσουν όλους τους δυνατούς περιορισμούς».

Τον περασμένο Μάιο είχε διαρρεύσει ένα προσχέδιο της απόφασης της πλειοψηφίας που προκάλεσε σοκ στις ΗΠΑ και οδήγησε τους ακτιβιστές να εντείνουν τις προσπάθειές τους να αποτρέψουν την απόφαση. Διαδηλώσεις ξέσπασαν σε όλη την χώρα, αλλά όπως και τότε έτσι και τώρα, η απόφαση παραμένει μία μεγάλη νίκη των συντηρητικών και των πολέμιων του δικαιώματος στην άμβλωση, που για δεκαετίες προσπαθούσαν να ανατρέψουν τις αποφάσεις στις υποθέσεις των Roe και Casey.

Σήμερα είναι σίγουρα μία κακή μέρα για τις γυναίκες και τα δικαιώματα τους στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.