ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η Elizabeth Warren χάνει την ψυχραιμία της, όπως κάθε γυναίκα στις ΗΠΑ, για τις αμβλώσεις

@2022 Alex Brandon/AP Images

Τη Δευτέρα 2 Μαΐου το βράδυ, κάποιες πολύ ανησυχητικές ειδήσεις κυκλοφόρησαν στις ΗΠΑ. Οι ειδήσεις αυτές αφορούν το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, που είναι πιθανό να ανατρέψει τη απόφαση της δίκης Roe v. Wade, μία ιστορική δικαστική απόφαση του 1973, βάσει της οποίας προστατευόταν το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Οι γυναίκες των ΗΠΑ βλέπουν τα δικαιώματά τους να χάνονται ζώντας στη «γη της ελευθερίας». Η γερουσιαστής Elizabeth Warren δεν αντέχει να βλέπει άπραγη πια.

Στις ΗΠΑ οι γυναίκες βλέπουν τα δικαιώματά τους να χάνονται τους τελευταίους μήνες, μέσα από νομοθεσίες για τις αμβλώσεις που σχεδόν τις απαγορεύουν εξ ολοκλήρου (Τέξας, Οκλαχόμα) γυρνώντας τες δεκαετίες πίσω στο παρελθόν. Κι όλα αυτά, ενώ έχουν πρόεδρο τον Joe Biden, που προέρχεται από τον χώρο των Δημοκρατικών, ο οποίος στηρίζει, θεωρητικά τουλάχιστον, τα δικαιώματά τους. Τώρα μία δικαστική απόφαση μπορεί να αφήσει τις γυναίκες «ξεκρέμαστες». Η Elizabeth Warren δηλώνει οργισμένη με αυτή την εξέλιξη.

Την Τρίτη 3 Μαΐου, η Elizabeth Warren μίλησε σε ένα πλήθος υποστηρικτών του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, που είχε συγκεντρωθεί έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, για να διαμαρτυρηθεί για την πιθανή δικαστική ανατροπή.

«Είμαι οργισμένη. Οργισμένη, συγχυσμένη και αποφασισμένη. Οι ΗΠΑ μπορούν να κάνουν το Roe v. Wade νόμο του κράτους, απλά πρέπει να το κάνουν», είπε η Elizabeth Warren και οι δημοσιογράφοι σχολίασαν ότι ποτέ δεν την έχουν δει τόσο ταραγμένη.

«Οι Ρεπουμπλικανοί δουλεύουν γι’ αυτή τη μέρα εδώ και δεκαετίες. Είχαν βγει εκεί έξω και συνομωτούσαν και προσεκτικά διαμόρφωναν το δικαστικό σώμα του Ανώτατου Δικαστηρίου ώστε να έχουν την πλειοψηφία που θα κατάφερνε κάτι που η πλειοψηφία των Αμερικανών δεν θέλει. 69% των ανθρώπων σε αυτή τη χώρα, σε όλη τη χώρα. Πολιτείες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών, γέροι και νέοι άνθρωποι θέλουν τον νόμο Roe v. Wade να μείνει νόμος του κράτους. Χρειαζόμαστε να το κάνουμε αυτό κι έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε», απάντησε στο σχόλιο τους η Elizabeth Warren.

«Έχουμε ακούσει αρκετά από τους εξτρεμιστές και είμαστε κουρασμένοι», είπε η γερουσιαστής της Μασαχουσέτης, ενώ οι διαδηλωτές κατά των αμβλώσεων προσπαθούσαν να «πνίξουν» στον θόρυβό τους τα λόγια της. Κι αυτή η εικόνα της γερουσιαστή που χάνει την ψυχραιμία της μπροστά στην απειλή των βασικών της δικαιωμάτων, της ίδιας και των γυναικών της χώρας της, είναι ενδεικτική της πρωτοφανούς αυτής εξέλιξης στο ζήτημα των αμβλώσεων στις ΗΠΑ.

Τι αναφέρει το προσχέδιο της απόφασης που διέρρευσε και εξόργισε τις γυναίκες, όπως την Elizabeth Warren

Το προσχέδιο της κατά πλειοψηφίας απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου για την υπόθεση Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization, που εξετάζει τη συνταγματικότητα της απαγόρευσης των αμβλώσεων στον Missisipi μετά τις 15 εβδομάδες κύησης, διέρρευσε στο Politico. Σύμφωνα με το προσχέδιο ο δικαστής Samuel Alito επικαλείται την 14η τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία κάθε δικαίωμα που παρέχεται μέσα από μία απόφαση πρέπει να έχει «βαθιές ρίζες στην ιστορία και τις παραδόσεις του Έθνους».

 

Το δικαίωμα στην άμβλωση το οποίο εξασφάλισαν μέσα από σχετικές αποφάσεις οι υποθέσεις Roe v. Wade και Planned Parenthood v. Casey, σύμφωνα με τον Alito δεν έχουν τέτοιες ρίζες. «Μέχρι το δεύτερο μέρος του 20ου αιώνα», γράφει, «δεν υπήρχε καμία υποστήριξη στην αμερικανική νομοθεσία για ένα συνταγματικό δικαίωμα για την άμβλωση. Μηδέν». Κι ο συλλογισμός του μοιάζει τυπικά σωστός, αφού πράγματι δεν υπήρχε κάτι τέτοιο ως τότε. Αντίθετα, αυτό που συνέχιζε να υπάρχει για χρόνια μετά, ήταν άπειρες διακρίσεις εις βάρος των γυναικών.

Η ιστορία του έθνους που είναι γεμάτη έμφυλες διακρίσεις

Όπως αναφέρει σε άρθρο του το περιοδικό New Yorker, ενώ το δικαίωμα στην άμβλωση εξασφαλιζόταν το 1973, μία γυναίκα δεν μπορούσε να βγάλει πιστωτική κάρτα χωρίς την άδεια του συζύγου της μέχρι και το 1974. Ο συζυγικός βιασμός δεν αναγνωριζόταν μέχρι το 1975. Κανένας άνδρας δεν απολογήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση στο δικαστήριο μέχρι το 1977. Η εγκυμοσύνη ήταν λόγος απόλυστης μέχρι το 1978. Αυτές οι διακρίσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν «βαθιά ριζομένες στην ιστορία και τις παραδόσεις του Έθνους», έτσι δεν είναι;

Ίσως οι αμβλώσεις για τους συντηρητικούς κύκλους της Αμερικής να ήταν «η αρχή του κακού», το πρώτο δικαίωμα που πυροδότησε διεκδικήσεις και για τα υπόλοιπα. Ίσως γι’ αυτό όπως είπε και η Elizabeth Warren να «δούλεψαν σκληρά για δεκαετίες» για να φτάσουμε σε αυτή την τόσο δυσοίωνη στιγμή της ιστορίας.

Τι θα γίνει με τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ αν η απόφαση ταυτιστεί με το προσχέδιο

Σύμφωνα με τον Samuel Alito, η απόφαση στην υπόθεση Roe V. Wade ήταν «εξαιρετικά αδύναμη», «κατάχρηση δικαστικής εξουσίας», «εξαρχής ολότελα λανθασμένη» και «βραχυκύκλωσε τη δημοκρατική διαδικασία». Στο προσχέδιό του που διέρρευσε ισχυρίζεται ότι το ζήτημα των αμβλώσεων πρέπει να επιστρέψει «στη δικαιοδοσία των εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού», καθώς την εποχή που βγήκε η απόφαση, μπορεί 30 πολιτείες να απαγόρευαν την άμβλωση, αλλά το ένα τρίτο των πολιτειών είχαν χαλαρώσει τους νόμους τους γύρω από το θέμα.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, αν τελικά είναι σε συμφωνία με το προσχέδιο που διέρρευσε, θα σημάνει αυτόματα την απαγόρευση των αμβλώσεων σε πάνω από 10 πολιτείες των ΗΠΑ, που έχουν ήδη ψηφίσει σχετικούς νόμους, ενώ στους επόμενους μήνες, περίπου οι μισές πολιτείες των ΗΠΑ, υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών είναι πιθανό να τις απαγορεύσουν επίσης.

«Αν το δικαστήριο πράγματι δώσει το πράσινο φως για την απαγόρευση των αμβλώσεων, θα είναι καθήκον των αιρετών αξιωματούχων όλων των βαθμίδων να προστατέψουν τα δικαιώματα των γυναικών», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden.

«Χρειαζόμαστε να το κάνουμε αυτό κι έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε», όπως είπε και η Elizabeth Warren. Κι είναι ανάγκη να προστατευτεί το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση στις ΗΠΑ, γιατί η κατάργησή του σίγουρα δεν θα σημάνει εξάλειψη των αμβλώσεων. Θα σημάνει κινδύνους για τις γυναίκες, ιδιαίτερα εκείνες που ανήκουν σε ευάλωτες οικονομικά ομάδες και δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν στην πιο κοντινή πολιτεία των ΗΠΑ, όπου δεν θα απαγορεύεται να αποφασίσουν για το σώμα τους και τη ζωή τους.