ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΓΟΥΛΙΩΤΗ

Στεφανία Γουλιώτη: «Αυτό το κίνημα που έχει ξεκινήσει να μην γίνει ένα ακόμα hashtag»

Papadakis Press Προκόπης Οικονομόπουλος

Την έκκληση «το κίνημα που έχει ξεκινήσει να μην είναι ένα ακόμα hashtag» απηύθυνε η Στεφανία Γουλιώτη, σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Έλα Χαμογέλα». Η ηθοποιός μίλησε για τις καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για σεξουαλική παρενόχληση, κακοποίηση και λεκτική και ψυχολογική βία στον χώρο του θεάτρου. Η Στεφανία Γουλιώτη σχολίασε επίσης την εξομολόγηση του Δημήτρη Μοθωναίου για την σωματική και σεξουαλική κακοποίηση που βίωσε από την ηλικία των 6 ετών αλλά και την παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

«Νιώθω τρομερή ανακούφιση που αποκαλύπτονται πράγματα. Γιατί μέχρι τώρα νομίζαμε ότι είναι δεδομένο κάτι που δεν είναι δεδομένο. Κάνω έκκληση αυτό το κίνημα που έχει ξεκινήσει να μην είναι άλλο ένα hashtag. Αυτά συμβαίνουν στον κλάδο μας κατά κόρον, είναι αλήθεια. Έχω υπάρξει μάρτυρας πολλών τέτοιων καταστάσεων και νιώθω ευθύνη που δεν το κατήγγειλα στην ώρα μου. Προσωπικά έχω βιώσει κακοποίηση και ως πολίτης, από γιατρό που εκμεταλλεύτηκε τον τραυματισμό μου και σκεφτόμουν σήμερα αν πω γι’ αυτόν τον γιατρό ποιος θα με πιστέψει; Φαντάσου πώς αισθάνονται άνθρωποι λιγότερο συναμικοί ή με λιγότερη αυτοπεποίθηση από μένα», σημείωσε η Στεφανία Γουλιώτη.

«Μου έχει εξομολογηθεί πολλά προσωπικά του θέματα και με τίμησε που μου τα εξομολογήθηκε. Ο Δημήτρης, όπως και όλα τα παιδιά όπως και εγώ η ίδια ήμουν ένας άνθρωπος που κοίταζα από παντού πώς να προφυλαχτώ, να μη δείξω αδυναμία, να μη δείξω ανασφάλεια. Ήμασταν όλα τα παιδιά εγκλωβισμένα στην εικόνα του “καλού παιδιού”. Ένιωσα ότι επιτέλους βλέπω τον Δημήτρη, βλέπω τον άνθρωπο πίσω από την εικόνα. Δεν έχω την ψυχική δύναμη να κάνω αυτό που έκανε ο Δημήτρης και μπράβο του, του βγάζω το καπέλο», ανέφερε για την εξομολόγηση του Δημήτρη Μοθωναίου η Στεφανία Γουλιώτη.

Η ίδια για την παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη σημείωσε ότι άκουσε την είδηση «με πίκρα αλλά ήταν το σωστό». Η Στεφανία Γουλιώτη, που έχει αμέτρητες σημαντικές συνεργασίες στο βιογραφικό της, κλήθηκε στη συνέχεια να απαντήσει στο αν θα πραγματοποιούσε ξανά μία δουλειά με έναν άνθρωπο που νιώθει ότι την έχει «βασανίσει» επί της σκηνής.

«Η μεγάλη αλήθεια είναι ότι από τον άνθρωπο που έχω υποστεί τρομερή ψυχολογική βία έμαθα πάρα πολλά, με μετακίνησε τρομερά αυτή η εμπειρία, βασανίστηκα πραγματικά. Έκλαιγα με λυγμούς που πήγαινα στην πρόβα και γύρναγα από την πρόβα και έκλαιγα. Δεν ήταν μία σωστή εκπαιδευτική οδός, σε καμία περίπτωση, και θα ήθελα όποιος νομίζει ότι έχει κάτι να πει καλλιτεχνικό, να προσπαθεί να βρει να τον παιδαγωγικό τρόπο να το μεταφέρει στους ανθρώπους», σχολίασε η Στεφανία Γουλιώτη.

Η ηθοποιός όπως και οι συνάδελφοί της έχει μείνει εδώ και πολύ καιρό μακριά από το θέατρο λόγω της πανδημίας του Covid 19. Όμως, όπως απάντησε σχετικά, δεν της έχει λείψει η σκηνή. «Δεν μου έχει λείψει το σανίδι γιατί είμαι ένας άνθρωπος που έχω πατήσει πάρα πολύ στο σανίδι και ίσως υπερβολικά πολύ. Σε βαθμό που δεν προχωρούσα σαν καλλιτέχνης, μόνο απέδιδα τη θέληση κάποιου άλλου και δεν είχα βρει τον δικό μου χώρο», τόνισε η Στεφανία Γουλιώτη.