ROLE MODELS

Σοφία Μπεκατώρου: Δημιούργησε μία νέα πλατφόρμα κατά της σεξουαλικής βίας στην Ελλάδα

Instagram.com/sofiabekatorou

Η Σοφία Μπεκατώρου είναι η γυναίκα πού με την εκ βαθέων εξομολόγηση για την σεξουαλική κακοποίηση που είχε υποστεί από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας άνοιξε τον χορό των καταγγελιών που έγιναν αυτό που αποκαλούμε ελληνικό #Metoo. Η δική της υπόθεση βιασμού μπήκε στο αρχείο, αλλά η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε για να παρακινήσει και άλλα θύματα να κάνουν το ίδιο.

Από τότε που για πρώτη φορά μοιράστηκε τη δική της ιστορία μέχρι σήμερα, η Σοφία Μπεκατώρου συνεχίζει να προσπαθεί για να σιγουρευτεί ότι κανείς δεν θα υποστεί όσα βίωσε η ίδια. Ότι η σεξουαλική βία θα εκλείψει. Παράλληλα, κάνει ότι μπορεί για να σιγουρευτεί ότι κανένα θύμα σεξουαλικής κακοποίησης δεν θα νιώσει πως είναι μόνο. Η νέα της πλατφόρμα, #MeNow_MeToo, απευθύνεται στα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης.

Στην πλατφόρμα #MeNow_MeToo, τη δημιουργία της οποίας ανακοίνωσε μέσω Instagram η Σοφία Μπεκατώρου, κάθε άτομο που έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση θα μπορεί να μοιραστεί την εμπειρία του και να συμβάλει στην εξάλειψη της σεξουαλικής βίας, συμμετέχοντας με αυτό το μοίρασμα στην εκτίμηση της έκτασης του φαινομένου στην Ελλάδα.

«Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το Εuropean Αntiviolence Νetwork (Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας) δημιουργώντας το #MeNow_MeToo», ανέφερε η Σοφία Μπεκατώρου στην ανάρτησή της.

«Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για κάθε επιζών άτομο που επιλέγει να μιλήσει, είναι να σταθούμε δίπλα του, άρα και απέναντι σε κάθε σεξιστή ή βιαστή που θα επιχειρήσει να επιρρίψει σε εκείνο την ευθύνη, να το διαψεύσει, να το αμφισβητήσει ή να το καταδιώξει», τόνισε στη συνέχεια η Ολυμπιονίκης.

Η Σοφία Μπεκατώρου μιλά για την πλατφόρμα που χρειάζεται τη συμμετοχή μας

«Είναι ένα εγχείρημα που, για να πετύχει, χρειάζεται τη μαζική συμμετοχή μας», σημείωσε η Σοφία Μπεκατώρου και εξήγησε στη συνέχεια, όλα όσα σημαίνει αυτή η συμμετοχή.

«Χρειάζεται: να περιγράψουμε τα τραυματικά βιώματά μας να ονομάσουμε όσους επέλεξαν ή επιλέγουν να μας κακοποιούν, να μας παρενοχλούν και να μας φέρονται σεξιστικά, αλλά και τα πλαίσια που επιλέγουν να το ανέχονται, να το παραβλέπουν ή και να το ενθαρρύνουν, σιωπώντας, αδιαφορώντας, ακόμα και συγκαλύπτοντας, να επιλέξουμε να στηρίξουμε έμπρακτα όσες είναι ήδη έτοιμες να καταγγείλουν, αλλά και εκείνες που ακόμα προσπαθούν να απαλλαχθούν από την ντροπή, την ενοχή και το φόβο που εμείς, η κοινωνία, έχουμε φροντίσει να καλλιεργήσουμε σε εκείνες και όχι στους δράστες», κατέληξε η Σοφία Μπεκατώρου.

Κι είναι αυτός ο υποστηρικτικός μηχανισμός που σίγουρα χρειάζονται τα θύματα σεξουαλικής βίας. Αυτό το είμαι δίπλα σου το αδιαπραγμάτευτο που έχουν ανάγκη όχι απλά να ακούσουν, αλλά να νιώσουν ότι είναι πραγματικότητα. Είναι όλα αυτά τα καμία μόνη που λέμε. Μέσα από την πλατφόρμα, που δημιούργησε η Σοφία Μπεκατώρου, ίσως καταφέρουμε να το δείξουμε κιόλας.