ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Σεξ αντί ενοικίου. Το επικίνδυνο φαινόμενο που μαστίζει (και) τη Βρετανία

Pexels

Όπως ένα ποτήρι νερό που πέφτει, σπάει και το νερό κυλάει στο πάτωμα. Έτσι εξαπλώνεται το φαινόμενο «σεξ αντί ενοικίου». Από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη. Από τη μια γειτονιά στην άλλη.

«Αν δεν έκανα σεξ μαζί του, θα με έδιωχνε από το διαμέρισμα. Είμαι μόνη μητέρα, δεν είχα επιλογή. Δεν ήθελα να βρεθώ στον δρόμο», έγραφε μια γυναίκα στον ιστότοπο της Εθνικής Συμμαχίας για Δίκαιη Στέγη των ΗΠΑ στα τέλη του 2020.

2023 και σχεδόν 1 στις 50 γυναίκες στην Αγγλία έχουν δεχτεί προτάσεις για «σεξ αντί ενοικίου» τα τελευταία 5 χρόνια. Το υψηλό κόστος ζωής εξωθεί όλο και περισσότερες γυναίκες σε «σεξ επιβίωσης».

Σεξ αντί ενοικίου, αυτή η «αόρατη» μάστιγμα

Θλίψη, οργή και απελπισία. Οι ιδιοκτήτες γνωρίζοντας τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των ενοικιαστών τους, τη χρησιμοποιούν ως εργαλείο επιβολής, κατάχρησης και ελέγχου.

Σύμφωνα με έρευνα του Independent, περίπου 30.000 γυναίκες, από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο 2021, παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά από τους σπιτονοικοκύρηδές τους, ή τους ζητήθηκε σεξ σε αντάλλαγμα για ενοίκιο.

Το φαινόμενο παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις κι όλα δείχνουν ότι οι ιδιοκτήτες κινούνται ανενόχλητοι υπό τον φόβο των γυναικών να τους καταγγείλουν και να απομακρυνθούν από το κακοποιητικό περιβάλλον.

Φιλανθρωπικές οργανώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιούν ότι το αυξανόμενο κόστος σε συνδυασμό με τη χρόνια υποχρηματοδότησή τους σημαίνει ότι οι γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με προβλήματα ψυχικής υγείας, πρέπει να στραφούν στο σεξ με αντάλλαγμα τη στέγαση ή για να καλύψουν άλλες βασικές ανάγκες.

Η κρίση του κόστους ζωής και το σεξ επιβίωσης

Σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση Beyond the Streets, την οποία επικαλείται ο Guardian σε σχετικό ρεπορτάζ, η κρίση κόστους ζωής οδηγεί όσες είναι ήδη ευάλωτες να στραφούν στο «σεξ επιβίωσης» για να καλύψουν το κόστος των λογαριασμών και των ενοικίων, οδηγώντας σε αυξημένη εκμετάλλευση και κακοποίηση.

«Η κρίση του κόστους ζωής είναι ένας παράγοντας ‘’του σεξ επιβίωσης’’και για όσους είναι ήδη ευάλωτοι, αντιμετωπίζουν σημαντική εκμετάλλευση. Υπάρχει έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης για την υποστήριξη των αναγκών των γυναικών και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις δυσκολεύονται καθώς τα εισοδήματά τους μειώνονται, τα έξοδα αυξάνονται και αντιμετωπίζουν περισσότερες απαιτήσεις για τις υπηρεσίες τους» είπε εκπρόσωπος της φιλανθρωπικής οργάνωσης.

Το σεξ αντί ενοικίου είναι ήδη παράνομο βάσει του νόμου περί σεξουαλικών αδικημάτων και οι ιδιοκτήτες μπορούν να διωχθούν για απόπειρα σεξουαλικής επαφής αντί ενοικίου. Αν έχει οδηγηθεί κάποιος στη δικαιοσύνη; Θα αστειεύεσαι.

Τα μέτρα

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Suella Braverman, ανακοίνωσε την εξέταση νέου νόμου για το φαινόμενο του σεξ αντί ενοικίου δημοσιεύοντας ανοιχτή πρόσκληση για αποδεικτικά στοιχεία ώστε να καθοριστεί η κλίμακα του «σεξ αντί ενοικίου» στο Ηνωμένο Βασίλειο και να διερευνηθεί εάν η υπάρχουσα νομοθεσία προστατεύει τα θύματα.

Κι έρχομαι να πω. Αν η υπάρχουσα νομοθεσία προστάτευε τα θύματα το κείμενο αυτό δεν θα ξεκινούσε με τη φράση: 2023 και σχεδόν 1 στις 50 γυναίκες στην Αγγλία έχουν δεχτεί προτάσεις για «σεξ αντί ενοικίου» τα τελευταία 5 χρόνια.
Μια απεχθής ανταλλαγή με προκαθορισμένους όρους μονομερώς που στηρίζεται στην ανάγκη των πιο ευάλωτων να ζήσουν κάτω από μια στέγη.

«Είναι εντελώς απαράδεκτο να εκμεταλλεύονται ευάλωτα άτομα, και ιδιαίτερα νεαρές γυναίκες, σε διευθετήσεις σεξ αντί ενοικίου. Πρόκειται για κατάχρηση εξουσίας που φέρνει τους ανθρώπους σε απελπιστικές καταστάσεις και δεν έχει θέση στη χώρα μας», δήλωσε η Suella Braverman.

«Η κυβέρνηση έκανε πρόσφατα μια δημόσια έκκληση για αποδεικτικά στοιχεία που μας φέρνουν πιο κοντά στον τερματισμό αυτής της βαθιάς επιβλαβούς τάσης και στην καλύτερη προστασία των θυμάτων.

Δεσμευόμαστε να σταματήσουμε κάθε μορφή βίας και εκφοβισμού κατά γυναικών και κοριτσιών, συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής κακοποίησης. Ενώ χρηματοδοτούμε απευθείας φιλανθρωπικές οργανώσεις για να βοηθήσουμε τα θύματα να εγκαταλείψουν τις καταχρηστικές σχέσεις, θα επενδύσουμε επίσης περισσότερα από 230 εκατομμύρια λίρες μέσω του σχεδίου μας για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής κακοποίησης», συμπλήρωσε.

Για πόσο ακόμα στην κοινωνία μας θα θεωρείται αποδεκτό να ασκεί κανείς εξουσία στους αδύναμους για να πάρει αυτό που θέλει; Ό,τι κι αν είναι αυτό. Όπου κι αν είναι αυτό.