ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΗΠΑ: Η Βόρεια Ντακότα απαγορεύει (σχεδόν) τελείως την άμβλωση. Πολύ σκοτάδι κάνει τώρα τελευταία

© 2023 Nathan Howard/AP IMAGES

Η Βόρεια Ντακότα έγινε η τελευταία πολιτεία των ΗΠΑ που θέσπισε σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων, μόλις ένα μήνα αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας είχε μπλοκάρει προσωρινά παρόμοια απαγόρευση.

Στην πράξη, κάθε άμβλωση είναι πλέον εκτός νόμου στη Βόρεια Ντακότα «από τη σύλληψη», με ελάχιστες εξαιρέσεις, ιδίως αν η εγκυμοσύνη εγείρει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία της μέλλουσας μητέρας.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, η άμβλωση σε περίπτωση βιασμού ή αιμομιξίας θα επιτρέπεται μόνο τις πρώτες έξι εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Μια εξαίρεση που μπήκε απλά για να μπει.

«Πρόκειται για μια περίοδο που οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει ότι είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης», σχολιάζουν οι New York Times. Η άμβλωση επιτρέπεται εάν η διακοπή της εγκυμοσύνης μπορεί να «αποτρέψει τον θάνατο ή έναν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία» της μητέρας.

αμβλώσεις © 2023 /John Locher/AP IMAGES

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη, του Νταγκ Μπέργκουμ, «ο νόμος αυτός διευκρινίζει και βελτιώνει την υπάρχουσα νομοθεσία της πολιτείας», μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2022 με την οποία αναιρέθηκε η συνταγματική προστασία της άμβλωσης.

Οι παραβάτες, είτε πρόκειται για τη μέλλουσα μητέρα ή για τον γιατρό που κάνει την επέμβαση, ή ακόμα πρόσωπα που πούλησαν φάρμακα ή τα υλικά που απαιτούνταν, αντιμετωπίζουν ποινές πενταετούς φυλάκισης στη Βόρεια Ντακότα των 800.000 κατοίκων, στην πλειοψηφία τους άκρως συντηρητικούς.

Τη 13η Απριλίου, το κοινοβούλιο της Φλόριντα απαγόρευσε την άμβλωση πέραν της έκτης εβδομάδας της εγκυμοσύνης, εγκρίνοντας νόμο που χαρακτηρίστηκε «ακραίος και επικίνδυνος» από τον Λευκό Οίκο.

αμβλώσεις © 2023 Nathan Howard/AP IMAGES

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να διατηρήσει, προς το παρόν, την πρόσβαση στο χάπι της επόμενης ημέρας, που χρησιμοποιείται περίπου στις μισές αμβλώσεις στη χώρα, αναστέλλοντας περιορισμούς που επιβλήθηκαν από κατώτερα δικαστήρια. Όλα προσωρινά βέβαια.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ σημαίνει ότι οι Αμερικανίδες μπορούν να λαμβάνουν απρόσκοπτα χάπια μιφεπριστόνης για τη φαρμακευτική διακοπή της κύησης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, υπογραμμίζοντας ότι θα εξακολουθήσει να καταπολεμά «πολιτικά υποκινούμενες επιθέσεις σε βάρος της υγείας των γυναικών».

Ο απόλυτος παραλογισμός vol 5689374930.